Παρασκευή 20 Ιουνίου 2014

Εντάσεις στη Νέα Φιλαδέλφεια με φόντο το Ρυθμιστικό Σχέδιο

Για πολλούς ήταν θέμα χρόνο να εμφανιστούν έντονα οι αντιθέσεις 
Πρωτοβουλία δημάρχων, επιθέσεις ομάδας φιλάθλων, παρεμβάσεις της αστυνομίας, προπηλακισμοί πολιτών, δημιούργησαν για αρκετή ώρα μια τεταμένη κατάσταση, μέχρι τελικά, όπως ανακοίνωσε η αστυνομία, να επανέλθει η ζωή της πόλης σε πιο χαλαρούς ρυθμούς, ενώ πάντα σύμφωνα με την ΕΛΑΣ δεν έγιναν μέχρι στιγμής, προσαγωγές ή συλλήψεις.

Στιγμές έντασης έζησε η Νέα Φιλαδέλφεια το βράδυ της Παρασκευής. Αιτία όσων συνέβησαν, ήταν οι διαφορετικές προσεγγίσεις στο νέο ρυθμιστικό σχέδιο για την περιοχή, που σχετίζεται άμεσα με το θέμα της κατασκευής του γηπέδου της ΑΕΚ, των όρων δόμησής του και...
την τύχη μέρους του άλσους της περιοχής.

Το απόγευμα της Παρασκευής είχε ανακοινωθεί εκδήλωση συντονιστικού φορέων (από αναβολή), ενώ συγκέντρωση είχαν ανακοινώσει και οπαδοί της ΑΕΚ, που θεωρούν ότι το συντονιστικό των τοπικών φορέων λειτουργεί εναντίον της κατασκευής του γηπέδου. Για το λόγο αυτό άλλωστε είχε ανακοινωθεί συγκέντρωση την προηγούμενη μέρα στον ίδιο χώρο με αυτή του συντονιστικού φορέων, που όμως την ανέβαλε για να αποφύγει τις εντάσεις, οι οποίες τελικά απλώς μεταχρονολογήθηκαν.

Νωρίτερα, υπήρξε κοινή δήλωση δύο δημάρχων, του Ηρακλή Γκότση νυν δημάρχου και επανεκλεγέντα στη Νέα Ιωνία και του νεοεκλεγέντα στη Νέα Φιλαδέλφεια - Νέα Χαλκηδόνα, Άρη Βασιλόπουλου, όπου δήλωναν υπέρ της ανέγερσης γηπέδου, με όρους που δεν δημιουργούν πρόβλημα στο άλσος.

Όπως κατήγγειλαν οι προσερχόμενοι στη συζήτηση των φορέων, οπαδοί της ΑΕΚ τους επετέθησαν και τους χτύπησαν παρά την προσπάθειά τους να ανοίξουν διάλογο μαζί τους. Λεκτικές επιθέσεις δέχτηκε και ο Α. Βασιλόπουλος που προσήλθε στο χώρο όπου διαδραματίζονταν τα γεγονότα.

Ακολούθως εμφανίστηκαν δυνάμεις της αστυνομίας, ενώ ομάδα οπαδών της ΑΕΚ δημιούργησε φθορές σε κοινωνικό στέκι - κατάληψη της περιοχής (Στρούγγα), στην οποία είχε ανακοινωθεί η διοργάνωση συναυλίας την ίδια ημέρα. Αργότερα όπως ανακοίνωσε η αστυνομία η κατάσταση εκτονώθηκε, όταν στην περιοχή αναπτύχθηκαν σε διάφορα σημεία έξι διμοιρίες ΜΑΤ.

Μέχρι στιγμής, είναι γνωστό το κάλεσμα που προϋπήρχε των γεγονότων, από την κοινή ανακοίνωση των δύο δημάρχων και αναφέρει ότι "Την Τρίτη 24 Ιουνίου καλούμε όλους τους φορείς, τις συλλογικότητες και τους πολίτες της Νέας Ιωνίας και της Φιλαδέλφειας-Χαλκηδόνας στο Παγκόσμιο Πολιτιστικό Ίδρυμα Ελληνισμού της Διασποράς (Δεκελείας 154 & Ατταλείας – Νέα Φιλαδέλφεια) στις 19.00 σε ανοιχτή συζήτηση με θέμα το νέο Ρυθμιστικό και την ανάγκη προστασίας του Δάσους μας".

Από enet