Δευτέρα 2 Μαρτίου 2015

«Η Ελλάδα διαπραγματεύεται τρίτο πακέτο»

«Χαμόγελα» στη συνάντηση του Ισπανού υπ. Οικονομικών
ντε Γκίντος με τον Γιάνη Βαρουφάκη, πριν ξεκινήσει
η τελευταία μάχη στο Eurogroup
Eλλάδα και Ε.Ε. διαπραγματεύονται τώρα ένα τρίτο πακέτο για την χώρα, που μπορεί να κυμαίνεται από 30 έως 50 δισ. ευρώ, υποστήριξε σήμερα ο Ισπανός υπουργός Οικονομικών, Λουις ντε Γκίντος, την ώρα που κλιμακώνονται οι εντάσεις μεταξύ Μαδρίτης και Αθήνας.

Οι όροι για την χορήγηση νέου δανείου, είπε ο ντε Γκίντος μιλώντας σε επιχειρηματίες στην Παμπλόνα, θα είναι παρόμοιοι με αυτούς στα δυο προηγούμενα πακέτα διάσωσης. «Το κεντρικό σενάριο για την Ελλάδα είναι μια συμφωνία με βάση το τρέχον πρόγραμμα και οι νέοι όροι θα διακρίνονται από ευελιξία» τόνισε ο Ισπανός υπουργός, χωρίς να αποσαφηνίζει εάν σε αυτό το ποσό...
που ανέφερε συμπεριλαμβάνονται και τα περίπου 20 δισ. δολάρια που απομένουν από τη συμβολή του ΔΝΤ στο ελληνικό πακέτο.

«Δεν υπάρχει συζήτηση για τρίτο πακέτο πριν το επόμενο Eurogroup, στις 9 Μαρτίου, όπου το θέμα μπορεί και να εξεταστεί», δήλωσε η εκπρόσωπος του Ντάισελμπλουμ.

Σε κάθε περίπτωση, οι δηλώσεις του ντε Γκίντος έγιναν σε μια κρίσιμη στιγμή στις σχέσεις Αθήνας- Μαδρίτης, μετά τις δηλώσεις την Κυριακή του Αλέξη Τσίπρα ότι παρότι είχε την υποστήριξη πολλών χωρών μεταξύ αυτών και της Γαλλίας, δέχθηκε μεγάλες πιέσεις από κεντροδεξιές κυβερνήσεις της Ευρώπης, όπως της Ισπανίας και της Πορτογαλίας.

«Βρεθήκαμε απέναντι σε έναν άξονα δυνάμεων με πρωτεργάτες τις κυβερνήσεις της Ισπανίας και της Πορτογαλίας που επιχειρούσαν να οδηγήσουν τη διαπραγμάτευση στο χείλος του γκρεμού. Ποιο είναι το συμπέρασμα; Στο σχέδιο αυτό, που συνένοχος και εκτελεστικό όργανο ήταν ο πρώην πρωθυπουργός, ήταν και παραμένει να οδηγήσουν την κυβέρνηση σε φθορά, ανατροπή ή άνευ όρων παράδοση στις μνημονιακές πολιτικές, πριν το ελληνικό παράδειγμα επιδράσει σε συσχετισμούς σε άλλες χώρες. Ο βασικός τους στόχος είναι να έχουν ξεμπερδέψει με την αριστερή κυβέρνηση πριν τις εκλογές στην Ισπανία τον επόμενο Νοέμβριο» είπε ο Αλέξης Τσίπρας ενώπιον της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ, προκαλώντας οργισμένες αντιδράσεις από τους άμεσα ενδιαφερόμενους, που κατέθεσαν τα «παράπονα» τους στην Κομισιόν, ζητώντας να τοποθετηθούν δημόσια οι Βρυξέλλες.

«Τέτοιες αντιπαραθέσεις δεν βοηθούν...δεν είναι ο ρόλος μας να σχολιάζουμε δηλώσεις, αυτό που έχει σημασία σήμερα είναι η υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων και η τήρηση των δεσμεύσεων που ανέλαβε η Ελλάδα στο πλαίσιο της συμφωνίας του Eurogroup», δήλωσε εκπρόσωπος της Επιτροπής σε ρόλο Πόντιου Πιλάτου, αφήνοντας την υπόθεση στα χέρια του Βερολίνου, που έσπευσε να υπερασπιστεί τις δυο κεντροδεξιές κυβερνήσεις. Οι δηλώσεις Τσίπρα είναι μια «πολύ ασυνήθιστη παραβίαση των κανόνων του παιχνιδιού», είπε ο εκπρόσωπος του Σόιμπλε, Μάρτιν Γιάγκερ. «Δεν γίνονται τέτοια πράγματα στο Eurogroup. Δεν γίνονται».

Από efsyn