Δευτέρα 2 Μαρτίου 2015

Σε τροχιά σύγκρουσης με τους θεσμούς, μετά τις νέες δηλώσεις του Γ. Βαρουφάκη

Με μια δήλωση-σοκ, ο Γιάνης Βαρουφάκης, σχολιάζοντας τη δήλωση Ντάισελμπλουμ πως πρέπει η Ελλάδα άμεσα να υιοθετήσει τις οικονομικές μεταρρυθμίσεις που απαιτούν οι πιστωτές της, δηλώνει ότι η Ελλάδα δεν θα σπεύσει να πάρει τη δόση των χρημάτων από τους δανειστές της, εάν το αντάλλαγμα θα πρέπει να είναι «η συνέχεια της σκοτοδίνης που ζούμε τώρα».

Απαντώντας στον Γερούν Ντάισελμπλουμ, ο Γιάννης Βαρουφάκης σημειώνει ότι για τα περί λάθους επιστολής που εστάλη...
από την ελληνική κυβέρνηση δεν είναι ακριβώς έτσι, ενώ υπογραμμίζει ότι «δεν θα πάρουμε τη δόση αν το αντίτιμο είναι η συνέχιση του μνημονίου. Θα μπορούσαμε να την είχαμε πάρει. Να υπογράψουμε το mail Χαρδούβελη και να είχαμε τα λεφτά. Ο λαός δεν ψήφισε αυτό όμως».

Όπως σημείωσε, μιλώντας στα Παραπολιτικά FM, ο λόγος που εξελέγη η κυβέρνηση είναι για να αμφισβητήσει τη λογική της αυτοτροφοδοτούμενης κρίσης. «Δεν επιθυμώ να συνεχιστούν τα υφεσιακά μέτρα» τόνισε, ενώ διέψευσε τη δήλωση του επικεφαλής του Γιούρογκρουπ για λανθασμένη επιστολή που στάλθηκε στους θεσμούς με αποτέλεσμα ο Ντάισλεμπλουμ να επικοινωνήσει με τον πρωθυπουργό.

«Δεν έχει γίνει καθόλου έτσι. Αλλά δεν είναι το ζητούμενο αυτό τώρα» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Βαρουφάκης, διαβεβαιώνοντας πως έως τα τέλη Μαρτίου-αρχές Απριλίου θα έχει ολοκληρωθεί από κοινού με τους εταίρους ο κατάλογος των μεταρρυθμίσεων και στη συνέχεια η χώρα θα αξιολογηθεί κανονικά.

Ο βασικός λόγος της συμφωνίας στο Eurogroup είναι να δοθεί πίστωση χρόνου, προκειμένου η χώρα να διαπραγματευτεί μια μελλοντική συμφωνία που θα τη βάλει στο μονοπάτι της ανάπτυξης. «Δεν μας λένε θα εφαρμόσετε τα μέτρα ή δεν θα πάρετε τη δόση, συμφωνήσαμε ότι θα εφαρμόσουμε τα μέτρα που εμείς θα προτείνουμε και θα κριθούμε από αυτά» τόνισε.

Προανήγγειλε ταυτόχρονα πως θα κατατεθεί πάρα πολύ σύντομα το νομοσχέδιο για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές.«Η έκτακτη εισφορά αν επιβληθεί θα αφορά τα στρώματα εκείνα που δεν πλήρωναν φόρους, ενώ μπορούσαν» δήλωσε, ο υπουργός Οικονομικών.

Τέλος αναφορικά με την αύξηση του ΦΠΑ είπε πως μακροπρόθεσμα πρέπει να αλλάξει η δομή του συντελεστή και χαρακτήρισε πάρα πολύ υψηλό το 23%. «Θα ήθελα ο ΦΠΑ να μειωθεί στο 15-16% και να υπάρξει μια σύγκλιση. Αλλά όχι προς τα πάνω. Κι από κάτω προς τα πάνω κι από πάνω προς τα κάτω χρειάζεται σύγκλιση» ανέφερε.

Από mignatiou