Δευτέρα 2 Μαρτίου 2015

Διχασμός στην κυβέρνηση για τη συμφωνία και το… πέρασμά της από τη βουλή (Videos)

Χρειάζεται ή δεν χρειάζεται να επικυρωθεί η συμφωνία που πέτυχε η κυβέρνηση με τους εταίρους από τη βουλή; Ισχυρές οι διαφωνίες επί του θέματος, τόσο στον ίδιο τον ΣΥΡΙΖΑ όσο και στο σύνολο της συμπολίτευσης.

Ο Νίκος Φίλης, κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, σε δηλώσεις του στο ΣΚΑΙ, σημείωσε ότι «δεν είναι αναγκαίο νομικά ούτε επιβεβλημένο, να υπάρξει ψηφοφορία στη Βουλή για τη συμφωνία», εκτιμώντας όμως παράλληλα ότι «μόνος ένας-δύο άνθρωποι» θα καταψήφιζαν...
αν τελικά επιλεγόταν αυτός ο δρόμος.

Βέβαια, αυτοί που στην δοκιμαστική ψηφοφορία στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ, καταψήφισαν ήταν σαφώς περισσότεροι και αυτός είναι προφανώς και ο λόγος, που δεν περνάει η εν λόγω συμφωνία από τη βουλή. Για να μην φανεί, δηλαδή, η διάσταση απόψεων και ξεκινήσει ένας κύκλος εσωστρέφειας, τόσο στον ΣΥΡΙΖΑ όσο και στο σύνολο της συμπολίτευσης.

Της ίδιας άποψης, είναι και ο νέος γραμματέας της ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ, Τάσος Κορωνάκης, ο οποίος μιλώντας στο Mega, σημείωσε πως «δεν υπάρχει λόγος να έρθει η συμφωνία στη βουλή», αλλά αν ερχόταν «θα περνούσε, γιατί δεν υπάρχει κανένα εσωτερικό θέμα».
Ο Τάσος Κορωνάκης, έφερε μάλιστα σαν παράδειγμα την υπόλοιπη Ευρώπη, όπου η συμφωνία πέρασε από μόλις 6 κοινοβούλια και στις υπόλοιπες χώρες την υπέγραψαν οι υπουργοί των οικονομικών.

Αντίθετη άποψη, φαίνεται πως έχει ο ευρωβουλευτής και αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Δημήτρης Παπαδημούλης, ο οποίος με ανάρτηση στον προσωπικό του λογαριασμό στο twitter, τόνισε ότι η συμφωνία, πρέπει να περάσει από τη βουλή γιατί «είναι επιβεβλημένο πολιτικά». 
Πάντως και από την πλευρά, των Ανεξαρτήτων Ελλήνων, δεν φαίνεται να υπάρχει μεγάλη αποδοχή της συμφωνίας. Την προηγούμενη εβδομάδα ο βουλευτής Δαμαβολίτης, είχε τονίσει ότι δεν μπορεί να ψηφίσει ιδιωτικοποιήσεις, ενώ μιλώντας στο Mega σήμερα, ο βουλευτής των ΑΝΕΛ, Νίκος Μαυραγάνης σημείωσε πως αν η συμφωνία έρθει στη Βουλή «θα την καταψηφίσουμε».
«Εκφράζω την προσωπική μου άποψη εδώ. Δεν πρέπει σε καμία περίπτωση αυτό το κείμενο να υπερψηφιστεί», είπε ο βουλευτής της συμπολίτευσης, επισημαίνοντας πως η Νέα Δημοκρατία θα την ψήφιζε για να βγάλει από πάνω της το βάρος.

Από το Ποντίκι