Κυριακή 8 Μαρτίου 2015

Ευρωπαϊκός στρατός απέναντι στη Ρωσία;

Ευρωπαϊκό στρατό θέλει ο Γιούνκερ.
Και η Γερμανία δεν λέει «όχι»
Aυτό είναι το καινούργιο όραμα του Ζαν Κλοντ Γιούνκερ για την Ευρώπη: μια κοινή στρατιωτική δύναμη που θα λειτουργήσει αποτρεπτικά και απέναντι σε πιθανές απειλές από την Μόσχα, όπως είπε ο ίδιος ο πρόεδρος της Κομισιόν, σε συνέντευξη του στη γερμανική εφημερίδα Welt am Sonntag, Το ΝΑΤΟ «δεν επαρκεί», τόνισε, αφού δεν είναι όλα τα μέλη του χώρες της Ευρώπης. 

«Ένας κοινός ευρωπαϊκός στρατός θα δείξει στον κόσμο ότι δεν θα υπάρξει ξανά πόλεμος μεταξύ των Ευρωπαίων», είπε ο Λουξεμβούργιος πολιτικός, και ένας τέτοιος στρατός θα μας βοηθήσει να σχηματίσουμε μια κοινή εξωτερική πολιτική και...
μια κοινή πολιτική για την ασφάλεια, επιτρέποντας στην Ευρώπη να αναλάβει τις ευθύνες της απέναντι στον υπόλοιπο κόσμο».

Ο Γιούνκερ πιστεύει εκτός των άλλων ότι ένας Ευρωπαϊκός στρατός μπορεί να αποτρέψει επιθετικές πολιτικές από τη Ρωσία: «Με τον δικό της Στρατό η Ε.Ε. θα αντιδρούσε πιο αξιόπιστα σε μια απειλή για την ειρήνη χώρας μέλους ή γειτονικού κράτους», αφού « θα μπορούσε να αναπτυχθεί άμεσα και θα έστελνε και ένα σαφές μήνυμα στη Ρωσία ότι αντιμετωπίζουμε με σοβαρότητα την υπεράσπιση των ευρωπαϊκών μας αξιών». 

Οι 28 χώρες μέλη διαθέτουν ήδη μάχιμες ομάδες που λειτουργούν εκ περιτροπής και υποτίθεται ότι είναι διαθέσιμες ως «δύναμη γρήγορης αντίδρασης». Ποτέ όμως δεν έχουν χρησιμοποιηθεί σε μια κρίση. Τόσο η Βρετανία όσο και η Γαλλία - δυο από τις πιο ισχυρές στρατιωτικές δυνάμεις της Ε.Ε. δεν είναι πρόθυμες να παραχωρήσουν μεγαλύτερο στρατιωτικό ρόλο στην Ε.Ε., δηλαδή στις Βρυξέλλες, με τον φόβο ότι έτσι υπονομεύεται το ΝΑΤΟ. Το Βερολίνο όμως, δια στόματος της υπουργού Αμυνας, Ούρσουλα βον ντερ Λέγιεν: «Το μέλλον μας ως Ευρωπαίοι κάποια στιγμή θα σημαίνει και τη συγκρότηση ενός ευρωπαϊκού στρατού».

Από efsyn