Σάββατο, 29 Μαρτίου 2014

Τα δύο 45άρια του "Τίγρη" -> Ο Δηµήτρης Μελισσανίδης φτιάχνει "φαµίλια" για να αντιµετωπίσει τα ανοιχτά µέτωπα µε τη Δικαιοσύνη και το Δηµόσιο

Τι δουλειά µπορεί να έχει ο ∆ηµήτρης Μελισσανίδης µε έναν περιβόητο πρώην ΚΥΠατζή, που χρόνια τώρα κινείται µε µαεστρία στο παρασκήνιο, προσφέροντας τις υπηρεσίες του σε επιχειρηµατικές οικογένειες, και µε έναν ρεπόρτερ «ειδικών αποστολών», που ψάχνει «φακέλους» για τα κατά καιρούς αφεντικά του; Η απάντηση σε αυτό το ερώτηµα είναι απλή: Ο νέος µικροµέτοχος του ΟΠΑΠ προετοιµάζει µε προσεκτικές κινήσεις ένα επιχειρησιακό «ρόστερ» µε ανθρώπους-κλειδιά, προκειµένου να οργανώσει την άµυνά του απέναντι στα ανοικτά µέτωπα...
που αντιµετωπίζει. Οι κ.κ. Φώτης Παπαγεωργίου, πρώην υποδιοικητής της επιχειρησιακής ΕΥΠ, και Τάσος Τέλλογλου, εµπειρότατος ρεπόρτερ-ερευνητής, είναι τα νέα «αποκτήµατα» του… Τίγρη, τα δύο ολοκαίνουργια «45άρια». Οι κατάλληλοι άνθρωποι στην κατάλληλη θέση, για τον επιχειρηµατία που έχει ανοικτούς λογαριασµούς µε τη ∆ικαιοσύνη και την Εφορία για υποθέσεις λαθρεµπορίας, αλλά και υπόγειες κόντρες διαπλοκής µε τους παραδοσιακούς επιχειρηµατίες. Ο ∆ηµήτρης Μελισσανίδης, µε πρακτικές που θυµίζουν άλλες εποχές, µε απειλές σε δηµοσιογράφους και στελέχη ∆ηµοσίων Οργανισµών επιδιώκει να δηµιουργήσει µια «φαµίλια», προσλαµβάνοντας µε τα δικά µας χρήµατα από τον ΟΠΑΠ πολύπειρα στελέχη των µυστικών υπηρεσιών και δηµοσιογράφους που ξέρουν να «πυροβολούν» όπως γράφουν.

Μόνο το να περάσεις στους τελευταίους ορόφους του κτιρίου που στεγάζει το υπουργείο ∆ηµόσιας Τάξης, το αρχηγείο της Αστυνοµίας και την Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών, επί της Λεωφόρου Κατεχάκη, είναι µια πολύ σύνθετη διαδικασία. Οταν λοιπόν η διαδροµή από το σπίτι σου στους ορόφους αυτούς είναι µια καθηµερινότητα για πάρα πολλά χρόνια, όπως συνέβαινε µε τον 55χρονο, «απόστρατο» πλέον, Φώτη Παπαγεωργίου, από τα πιο ονοµαστά πρώην µεγαλοστελέχη της ΕΥΠ, οι µύθοι που σε συνοδεύουν κυριαρχούν. Ιδιαίτερα µάλιστα εάν έχεις το ταλέντο να τους οικοδοµείς όπως εκείνος, προκειµένου να ανοίγει διαύλους προσεγγίζοντας επιχειρηµατίες που θα ήθελαν πρόσβαση σε απόρρητες πληροφορίες, και στην πλειονότητά τους ξεφεύγουν από το πλαίσιο της νοµιµότητας.

Στις µυστικές υπηρεσίες όµως υπάρχει µια φράση που περιγράφει την πραγµατικότητα: ότι «αν σε αγγίξει µία φορά ο διάβολος, δεν µπορείς πλέον να ξεφύγεις από το άγγιγµά του». Αυτό ισχύει σε πολύ µεγάλο βαθµό για το επί πάρα πολλά χρόνια στέλεχος της Αντιτροµοκρατικής και από το 2009 έως το 2012 α’ υποδιοικητή της ΕΥΠ, τον επιφορτισµένο µε την εποπτεία και τον συντονισµό του περίφηµου επιχειρησιακού τοµέα. Που, εκτός όλων των άλλων, εµπεδώνει µία ακόµη πεποίθηση, που χαρακτηρίζει τον κόσµο µε τις σκιές, τον συνεχή άγνωστο πόλεµο συµφερόντων, πίσω από την «κουίντα» των θεσµών και των προσώπων του πολιτικού και επιχειρηµατικού προσκηνίου: «Τίποτα δεν είναι όπως φαίνεται»!

Στον κόσµο των υπηρεσιών πληροφοριών, τα όρια της νοµιµότητας και της παρανοµίας συγχέονται, είναι δυσδιάκριτα. Το ίδιο συχνά συµβαίνει µε αυτό που λέµε συνάντηση ∆ηµοσίου µε ιδιωτικά συµφέροντα. Πολύ περισσότερο όταν πρόκειται για τον Φώτη Παπαγεωργίου, έναν ταλαντούχο άνθρωπο, που του αρέσουν τα πούρα, η καλή ζωή, τα καλά malt ουίσκι, τα µπουζούκια της εθνικής οδού και η παρέα µε τους ισχυρούς της εξουσίας αλλά και του χρήµατος. Προπάντων αυτούς του χρήµατος, που χαίρονται τις συζητήσεις µαζί του, οι οποίες αφορούν ένοχα µυστικά, απόρρητες πληροφορίες, παρακολουθήσεις αντιπάλων αλλά και φίλων και ζητήµατα ασφάλειάς τους, αφού, µεταξύ των άλλων, ο κ. Παπαγεωργίου έχει κατορθώσει να «χτίσει» έναν ξεχωριστό «µύθο» για τον εαυτό του: τη συµβολή του στις έρευνες, αλλά και στη διαδικασία εξάρθρωσης της οργάνωσης των οργανώσεων στην ελληνική τροµοκρατία, της «17 Νοέµβρη». Οπως και τις σχέσεις που απέκτησε από τότε µε τις αµερικανικές και τις αγγλικές υπηρεσίες αντιτροµοκρατίας, µε τις οποίες, ειδικά µετά τη δολοφονία Σόντερς, συνεργάστηκε η Ελλάδα. Πολλοί συνάδελφοί του στην Κατεχάκη, και ιδιαίτερα αξιόπιστοι, λένε ότι είναι υπερτιµηµένη η συµβολή του στην εξάρθρωση της «17Ν» και ότι άλλοι, µε πιο χαµηλό κοινωνικό προφίλ, συνεπέστατοι αξιωµατικοί των ελληνικών µυστικών υπηρεσιών, της κρατικής Ασφάλειας ή της Αντιτροµοκρατικής, έκαναν πολύ περισσότερα από αυτόν και τις δηµόσιες σχέσεις του ενάντια στην τροµοκρατία.

Πρόσβαση

Οσοι γνωρίζουν µάλιστα το παρασκήνιο εκείνης της περιόδου τονίζουν µε νόηµα ότι ο Φώτης Παπαγεωργίου καταχράστηκε τη γνωριµία του µε τον Μιχάλη Χρυσοχοΐδη από εκείνη την περίοδο, για να αποκτήσει πρόσβαση σε απόρρητα στοιχεία και πληροφορίες, τα οποία διάφοροι θα ήθελαν να εκµεταλλευτούν. ∆εν είναι τυχαίο ότι ο πρώην υπουργός κρατά πλέον σαφείς αποστάσεις από τον Παπαγεωργίου, ο οποίος διατείνεται ότι διατηρεί στενή φιλική σχέση µε την οµάδα που δραστηριοποιείται στην Γ’ ∆ιεύθυνση της ΕΥΠ, στο τµήµα παρακολουθήσεων. «Εκµεταλλεύτηκε τη σχέση µας και αυτό δεν το συγχωρώ», φέρεται να λέει σε στενούς του συνεργάτες ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, δείχνοντας τη δυσαρέσκειά του.

Κάτι ανάλογο, ωστόσο, φροντίζει να διαδίδει ο Παπαγεωργίου στα σαλόνια των Αθηνών και στα «αλώνια» των µυστικών υπηρεσιών και για τη σχέση του µε τον ΣΥΡΙΖΑ, το τελευταίο χρονικό διάστηµα, σε µια προσπάθεια να δικαιολογήσει την εµφάνισή του στο πρόσφατο συνέδριο του κόµµατος. Οτι δηλαδή είναι περίπου ήδη «διορισµένος» υπουργός ∆ηµόσιας Τάξης, σε περίπτωση που γίνουν εκλογές και η αξιωµατική αντιπολίτευση βρεθεί στη διακυβέρνηση της χώρας. Ο Αλ. Τσίπρας, ωστόσο, στα αφτιά του οποίου έχει φτάσει µέσω συνεργατών του αυτή η φήµη, είναι κατηγορηµατικός όταν µιλά στους στενούς του συνεργάτες: «∆εν γνωρίζω τον κ. Παπαγεωργίου, ούτε κατ’ όψιν».

Για τους παροικούντες την Ιερουσαλήµ κάθε άλλο παρά έκπληξη προκάλεσε η ανακοίνωση του διορισµού του στη νέα ∆ιοικούσα Επιτροπή της ΑΕΚ, αφότου ο ∆. Μελισσανίδης ενεπλάκη στα διοικητικά της οµάδας. Ταυτόχρονα σχεδόν, έγινε γνωστό ότι ο Παπαγεωργίου ανέλαβε και καθήκοντα συµβούλου ασφαλείας στον όµιλο Μελισσανίδη.

Οι σχέσεις του Φώτη Παπαγεωργίου µε τον ∆ηµήτρη Μελισσανίδη µετρούν πολλά χρόνια γνωριµίας, όπως άλλωστε και µε τον αδελφό του ∆ηµήτρη Μελισσανίδη, Ιάκωβο, ευθέως εµπλεκόµενο µε τις επιχειρήσεις του οµίλου. Πολύ συχνά ο Φώτης Παπαγεωργίου και ο Ιάκωβος Μελισσανίδης εµφανίζονται στο στέκι τους, στα «∆ελφίνια» της Γλυφάδας, τρώγοντας τις περίφηµες αστακοµακαρονάδες στην ψαροταβέρνα «Παπαϊωάννου» στον Πειραιά ή πίνοντας ουίσκι στο σκυλάδικο «Θέατρο», στην Καλλιθέα.

Ο πρώην υποδιοικητής της ΕΥΠ πάντως δείχνει να µην αντιµετωπίζει τις νέες του αρµοδιότητες µε επιπόλαιο τρόπο. Κάτι σαν «αργοµισθία». ∆ιατείνεται ότι έχει υπό τον συντονισµό του οµάδα από άτοµα της ΕΥΠ στις παρακολουθήσεις τηλεφώνων της Υπηρεσίας, που παράλληλα µε την επίσηµη δουλειά τους εξυπηρετούν και τον Φώτη και τις νέες υποχρεώσεις που έχει αναλάβει, µε το αζηµίωτο βέβαια. Και επίσης ότι έχει αναλάβει να µιλάει µε τελωνειακούς, µε ανθρώπους της νύχτας (µπράβους) και στελέχη της Αντιτροµοκρατικής.

Εδώ φυσικά τίθεται ευλόγως ένα ερώτηµα: Αραγε η διοίκηση της ΕΥΠ έχει φροντίσει τον «απογαλακτισµό» του τµήµατος τηλεφωνικών παρακολουθήσεων από την εποχή του «ιδιώτη» πλέον Φώτη Παπαγεωργίου ή κάποιοι εκεί δουλεύουν «διπλοβάρδια»;

Ο Τέλλογλου των «ειδικών αποστολών»
Ο ∆ηµήτρης Μελισσανίδης είναι ένας άνθρωπος που δύσκολα µπορεί να διαχειριστεί τα πάθη του και την αδυναµία του να προβάλλει τα…. αποκτήµατά του. Το περιστατικό µε το learjet και το ταξίδι Σταυρίδη, που γελοιοποίησε τη χώρα διεθνώς, αλλά και η εµπλοκή του στην Emma Delta και η ταυτόχρονη προκλητική χορηγία του ΟΠΑΠ στην ΑΕΚ είναι ενδεικτικές περιπτώσεις. Χαρακτηρίζουν τον υποψήφιο µικροµέτοχο, που ασχολείται, χωρίς να έχει τη σχετική νοµιµοποίηση, µε τη διοίκηση του Οργανισµού αδιαφορώντας για τις προτεραιότητες των Τσέχων συνεταίρων, καθώς επίσης για το συµφέρον των µετόχων του ΟΠΑΠ και φυσικά για ολόκληρο το ελληνικό ποδόσφαιρο, δηµιουργώντας αθέµιτο ανταγωνισµό, πριν καλά-καλά ο ΟΠΑΠ αλλάξει χέρια. Το τελευταίο διάστηµα, λοιπόν, σε κατ’ ιδίαν συζητήσεις µε επιχειρηµατικούς κύκλους, επαίρεται για το νέο του «απόκτηµα», τον εξαιρετικό δηµοσιογράφο Τάσο Τέλλογλου. Είναι µάλιστα τόσο ενθουσιασµένος για τη σχέση αυτή, ώστε δεν διστάζει να πληροφορεί τους συνδαιτυµόνες του ακόµα και για τις οικονοµικές λεπτοµέρειες της συµφωνίας, που σύµφωνα µε πληροφορίες αγγίζει τις 5.000 ευρώ τον µήνα. Και βέβαια ο κ. Μελισσανίδης έχει κάθε λόγο να είναι ενθουσιασµένος, για ένα τόσο φθηνό deal.

Στη Γερμανία
Ο Τάσος Τέλλογλου είναι ένας ρεπόρτερ που εδώ και χρόνια έχει ταυτίσει το όνοµά του µε τις «ειδικές αποστολές». Οσοι τον γνωρίζουν καλά τονίζουν ότι αυτό είναι ένα γνώρισµα που απέκτησε από τη µακρά περίοδο παραµονής του στη Γερµανία, από τις αρχές της δεκαετίας του ’90. Ηταν η περίοδος που, ως ανταποκριτής της «Καθηµερινής», έγραφε για τη Siemens και τον Σωκράτη Κόκκαλη και πρωταγωνιστούσε στη «σταυροφορία» που είχε εξαπολύσει εκείνη την περίοδο ο όµιλος Αλαφούζου εναντίον του γνωστού επιχειρηµατία.

Ο νεαρός απόφοιτος της Νοµικής, που βρέθηκε στο Βερολίνο για να κάνει µια ραδιοφωνική εκποµπή και παρέµεινε εκεί επί 10 χρόνια, δήλωνε σε συνέντευξή του στο περιοδικό «Men» το 2002 ότι τον επηρέασε πολύ το γερµανικό «Spiegel». Η αλήθεια είναι ότι ο Τάσος Τέλλογλου διατήρησε από τότε εξαιρετικές σχέσεις µε τον γερµανικό παράγοντα, οι οποίες φάνηκαν ιδιαίτερα και κατά την περίοδο παραµονής του στον ΣΚΑΪ, όταν ο ίδιος υπήρξε η αιχµή του δόρατος στην επικοινωνιακή τακτική του σταθµού για την προώθηση του Μνηµονίου και των θέσεων της Γερµανίας.

Η σύσφιγξη

Αφορµή για τη σύσφιγξη των σχέσεων µεταξύ του επιχειρηµατία ∆. Μελισσανίδη και του δηµοσιογράφου αποτέλεσε η αιφνίδια ενασχόληση του Τάσου Τέλλογλου µέσα από την «Καθηµερινή» µε την υπόθεση της αποκρατικοποίησης του ΟΠΑΠ. Ο έµπειρος δηµοσιογράφος ασχολήθηκε σχεδόν αποκλειστικά µε το ρεπορτάζ για την Emma Delta, προβάλλοντας σε περισσότερα από 40 άρθρα στην έντυπη έκδοση της «Καθηµερινής» και σε αναρίθµητες παρουσίες στα δελτία ειδήσεων του ΣΚΑΪ την αναγκαιότητα να περιέλθει ο ΟΠΑΠ στα χέρια του κ. Μελισσανίδη, ο οποίος -σύµφωνα µε τον δηµοσιογράφο, αλλά και τον σταθµό του Φαλήρου- ήταν η πλέον ενδεδειγµένη λύση.

Το γεγονός ότι ο Τάσος Τέλλογλου αποµακρύνθηκε µε ευκολία από το συγκρότηµα Αλαφούζου, οδηγώντας µάλιστα σε υποστολή σηµαίας την περίφηµη εκποµπή των «Φακέλων», στην οποία συνεργαζόταν µε τον Αλέξη Παπαχελά και τη Σοφία Παπαϊωάννου, και µετακόµισε στο Star, που ελέγχεται από την οικογένεια Βαρδινογιάννη, φαίνεται να εξέπληξε αρκετούς στον χώρο των media. Ωστόσο, όσοι είναι σε θέση να γνωρίζουν πρόσωπα και πράγµατα δίνουν τη δική τους εξήγηση.

Η See Media
Ο Τάσος Τέλλογλου, πέραν της σχέσης µε τον διευθυντή της «Καθηµερινής», Αλέξη Παπαχελά, διατηρεί εξαιρετικές επαφές µε την έµπειρη δικαστική συντάκτρια Ιωάννα Μάνδρου. Είναι µάλιστα τόσο στενή αυτή η σχέση, που η αδελφή της κυρίας Μάνδρου, Χριστίνα, ήταν αυτή που συνέταξε τη συµβολαιογραφική πράξη σύστασης της εταιρείας See Media, στην οποία συµµετείχε ο κ. Τέλλογλου και η οποία στην αρχή της διαδροµής της ξεκίνησε συνεργασία µε την ΕΡΤ.

Στο ∆ιοικητικό Συµβούλιο της εταιρείας, η οποία αργότερα µετονοµάστηκε σε ADD Productions, συµµετείχε, εκτός του Τάσου Τέλλογλου, ο Κώστας Τσαούσης, κουµπάρος του Μπάµπη Παπαδηµητρίου, κεντρικού σχολιαστή του ΣΚΑΪ και της «Καθηµερινής». Στο ίδιο σχήµα, κατά τη σύσταση της εταιρείας, εµφανιζόταν στο ∆.Σ. και ο Γιώργος Χουλιάρας, ο οποίος ανέλαβε τη θέση του εντεταλµένου

συµβούλου της ΕΡΤ, µετά από επιλογή του Αγγελου Στάγκου, ο οποίος σήµερα είναι σύµβουλος έκδοσης της «Καθηµερινής».

Το όνοµα του Τάσου Τέλλογλου απασχόλησε την επικαιρότητα όταν το περιοδικό «Stern» ασχολήθηκε µε το φαινόµενο της διαπλοκής στην Ελλάδα, αναφερόµενο στην ισχύ των επιχειρηµατιών της οικογένειας Μπόµπολα, της οικογένειας Βαρδινογιάννη, του Σταύρου Ψυχάρη και της οικογένειας Αλαφούζου και χαρακτηρίζοντάς τους «Ελληνες ολιγάρχες»… Οι αναφορές για τον Γιάννη Αλαφούζο ήταν οι πλέον ήπιες.

Εκείνη την περίοδο, δηµοσιεύµατα είχαν κατηγορήσει τον ρεπόρτερ ως συντάκτη που µετέχει σε «οµάδες ειδικών αποστολών», όπως εκείνη του κ. Γκρέι κατ’ εντολήν της τρόικας, µε στόχο «την πάση θυσία αποδιάρθρωση της χώρας και απόδοση της εγχώριας οικονοµικής και επιχειρηµατικής αγοράς».

Αξίζει επίσης να υπενθυµίσουµε και την παρέµβαση στο κεντρικό δελτίο του σταθµού της νοµικής συµβούλου γνωστού επιχειρηµατία, η οποία µίλησε για τους τραπεζικούς λογαριασµούς δηµοσιογράφων που κάνουν έρευνες για τράπεζες. Μάλιστα κάποιοι έλεγαν ότι «επαγγελµατίες» όπως ο κ. Τέλλογλου έφθασαν στο σηµείο να βάλουν το συµφέρον της χώρας σε δεύτερη µοίρα και µάλιστα την κρίσιµη περίοδο προτάσσοντας τις σχέσεις τους µε τους τροϊκανούς.

Καλώς ή κακώς, ο κ. Τέλλογλου χαρακτηρίζεται ως ένα από τα πλέον αποτελεσµατικά «45άρια» της ελληνικής δηµοσιογραφίας. Με ψυχραιµία, µέθοδο, υποµονή, εµπειρία και προπάντων καλές πηγές στη ∆ηµόσια ∆ιοίκηση. Είναι ο άνθρωπος που έχει άµεση πρόσβαση σε Εφορίες, σε απόρρητους φακέλους της Πολεοδοµίας και της ∆ηµόσιας ∆ιοίκησης και καταφέρνει να τρυπώσει εκεί που άλλοι δεν µπορούν.

Μαζί µε την κυρία «Φως, νερό, τηλέφωνο», από την εποχή που είχε τον συντονισµό των γραφείων Τύπου ∆ΕΗ, ΕΥ∆ΑΠ και ΟΤΕ ταυτόχρονα, και τον εκδότη «φίλο του Γιάννη» θα αποτελέσουν µια πολύ αποτελεσµατική και «επιθετική» δηµοσιογραφική εταιρεία για το νέο «αφεντικό» του ΟΠΑΠ.

Του Παναγιώτη Τζένου, Εφημερίδα ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ