Κυριακή 22 Φεβρουαρίου 2015

«Είναι καλύτερα να μη μιλάτε»

Απαράδεκτους χαρακτηρίζει τους ισχυρισμούς της εταιρείας Lamda Development η Επιτροπή Αγώνα για το Μητροπολιτικό Πάρκο στο Ελληνικό και επισημαίνει ότι «ο Όμιλος Λάτση θα ήταν προτιμότερο να σιωπά και όχι να εμφανίζεται ως δήθεν… ‘‘εθνικός ευεργέτης”».

Όπως τονίζει σε ανακοίνωσή της η Επιτροπή Αγώνα, η επικαλούμενη από τη Lamda Development «καθ’ όλα νόμιμη διαδικασία» βρίθει μεθοδεύσεων, παρανομιών και παραβιάσεων συνταγματικών επιταγών, διατάξεων εθνικών νόμων και κοινοτικής νομοθεσίας.

Η Επιτροπή, σχολιάζοντας την ανακοίνωση της εταιρείας ότι «…παραμένει προσηλωμένη...
στην ανάγκη διαλόγου και γόνιμης συνεννόησης με το Ελληνικό Δημόσιο αναφορικά με το έργο του Ελληνικού», τονίζει ότι, πράγματι, πρέπει να ανοίξει ένας δημόσιος διάλογος «τόσο για τα πραγματικά σχέδια της εταιρείας του Ομίλου Λάτση για το Ελληνικό όσο και για τις μεθοδεύσεις ενός ανεκδιήγητου ‘‘διαγωνισμού’’ που κατέληξε στην επιλογή του μοναδικού υποψηφίου, της Lamda Development, με ένα εξευτελιστικό αντίτιμο, το οποίο προβλέπεται να εισπραχθεί σε βάθος… δεκαετίας».

Παράλληλα στην ανακοίνωσή της η Επιτροπή καλεί την κυβέρνηση να προχωρήσει άμεσα στην κατάργηση του ισχύοντος μνημονιακού νόμου 4062/2012 και στη διαμόρφωση ενός νέου νόμου που θα καθορίσει διαφορετικές χρήσεις γης και όρους δόμησης στο Ελληνικό και στην παραλιακή ζώνη του Αγίου Κοσμά, σύμφωνα, όπως επισημαίνει, «με τις πραγματικές κοινωνικές ανάγκες και όχι με τα κερδοσκοπικά συμφέροντα του Ομίλου Λάτση».

Καλεί επίσης την κυβέρνηση, πέρα από τη νομιμότητα της διαδικασίας και το ύψος του τιμήματος, να συνυπολογίσει το κοινωνικό και περιβαλλοντικό κόστος της ιδιωτικοποίησης και της δόμησης του χώρου του πρώην αεροδρομίου Ελληνικού και της παραλίας του Αγίου Κοσμά θέτοντας διαφορετικούς στόχους από τις προηγούμενες κυβερνήσεις.

Η Επιτροπή εμμένει στη θέση να παραμείνει το Ελληνικό δημόσιος και ελεύθερος χώρος και να μετατραπεί σε Μητροπολιτικό Πάρκο υψηλού πράσινου με πολιτιστικές, αθλητικές και άλλες κοινωφελείς δραστηριότητες.

Υπενθυμίζεται ότι η κυβέρνηση, διά του υπουργού Παραγωγικής Ανασυγκρότησης Παναγιώτη Λαφαζάνη, χαρακτήρισε την εξαγορά του Ελληνικού σκανδαλώδη, τα σχέδια για την αξιοποίησή του ακραία αντιπεριβαλλοντικά και προανήγγειλε την επανεξέταση της σύμβασης με στόχο την ακύρωσή της.

Για το θέμα της έγκρισης της σύμβασης που το ΤΑΙΠΕΔ έχει ήδη υπογράψει με την εταιρεία εκκρεμεί η απόφαση της Ολομέλειας του Ελεγκτικού Συνεδρίου. Εάν πάρει το πράσινο φως από το Ελεγκτικό Συνέδριο, τότε η μπάλα περνάει στο γήπεδο της κυβέρνησης, η οποία και θα πρέπει να αποφασίσει με ποιον τρόπο και με ποια διαδικασία θα ακυρώσει την υπάρχουσα σύμβαση και βέβαια με ποιον τρόπο θα προχωρήσει στην αξιοποίηση των 6.000 στρεμμάτων.

Από το Ποντίκι