Κυριακή 22 Φεβρουαρίου 2015

Οι άγνωστοι διάλογοι του Τσίπρα με Μέρκελ, Ρέντσι και Ολάντ

Οι συμμαχίες που έφεραν τη συμφωνία
              
Μετά την επίτευξη του στρατηγικού στόχου της ελληνικής κυβέρνησης στο Eurogroup της Παρασκευής, που ήταν η συμ  φωνία για ένα πρόγραμμα-γέφυρα χωρίς μέτρα λιτότητας, το ενδιαφέρον μετατοπίζεται πλέον στην αποστολή από την Αθήνα της λίστας με τις απαιτούμενες μεταρρυθμίσεις, οι οποίες θα πρέπει να επικυρωθούν από τους εταίρους.

Έναν σκληρό αγώνα αντοχής...
επί ένα 24ωρο, στον οποίο κρίθηκε εν πολλοίς η συμφωνία της κυβέρνησης με τους εταίρους και είχε σημείο αναφοράς το «στρατηγείο» στο Μέγαρο Μαξίμου, έδωσε η κυβέρνηση, γνωρίζοντας ότι το «τείχος» Σόιμπλε έπρεπε να... πέσει μέχρι το Eurogroup της Παρασκευής.

Από την Πέμπτη το βράδυ μέχρι την επομένη και το φινάλε της συνεδρίασης στις Βρυξέλλες δεν ήταν μόνο ο Γιάννης Βαρουφάκης που έδωσε τη μάχη. Την ώρα που η αγωνία και η ένταση είχε χτυπήσει κόκκινο από την «υπεραντίδραση» του Γερμανού υπουργού Οικονομικών μπήκαν στο φουλ οι μηχανές στο Μαξίμου, με τον ίδιο τον πρωθυπουργό να προσπαθεί να κινήσει... γη και ουρανό στην Ευρώπη προκειμένου να μη χάσει πολύτιμο χρόνο για μια αμοιβαία επωφελή συμφωνία.

Για αυτό και αποφάσισε να μιλήσει με όλους τους κορυφαίους «παίκτες» τηλεφωνικά δείχνοντας ότι ναι μεν επιδιώκει συμφωνία αλλά δεν μπορεί να υποχωρήσει από τις βασικές κόκκινες γραμμές, σύμφωνα με το «Έθνος της Κυριακής».

Ο Αλέξης Τσίπρας σήκωσε το τηλέφωνο. Στην άλλη άκρη της γραμμής ήταν ο πρόεδρος του Ευρωπαικού Κοινοβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ. «Γιατί παίζεις τόσο σκληρό παιχνίδι;» φέρεται ότι είπε ο κ. Τουσκ ρωτώντας τον πρωθυπουργό για τη στάση του.

«Δεν παίζω εγώ σκληρό παιχνίδι, είναι άδικο (σ.σ. unfair) το δικό τους παιχνίδι – μας αδικούν» απάντησε ο έλληνας πρωθυπουργός. Στο ίδιο τηλεφώνημα ο κ. Τσίπρας δεν έκρυψε την απόφασή του, αποκαλύπτοντας επί της ουσίας ότι είναι έτοιμος για μετωπική σύγκρουση.

Το μήνυμα του έλληνα πρωθυπουργού έφτασε και στους άμεσα ενδιαφερόμενους. Άλλωστε η γερμανίδα καγκελάριος, Άνγκελα Μέρκελ είχε σαφή εικόνα για τη γραμμή του Μεγάρου Μαξίμου από το λεπτών (ή 90 λεπτών σύμφωνα με γερμανικές πηγές) τηλεφωνικό τετ α τετ με τον Αλέξης Τσίπρα.

Η επικοινωνία ξεκίνησε με την καγκελάριο να εξηγεί ότι επιθυμεί τη συμφωνία, τονίζοντας στον πρωθυπουργό ότι πρέπει μέχρι τη Δευτέρα να παρουσιάσει ένα κατάλογο μεταρρυθμίσεων.

Υποστηρικτικός της μάχης της ελληνικής πλευράς, υπενθυμίζοντας τους κανόνες της ευρωπαϊκής οικογένειας ήταν ο Φρανσουά Ολάντ ο οποίος είχε επίσης τηλεφωνική επικοινωνία με τον Τσίπρα. Ο κ. Ολάντ επανέλαβε τις θέσεις της Γαλλίας αλλά συμπλήρωσε ότι και η Ευρώπη δεν μπορεί να αγνοήσει τη βούληση του ελληνικού λαού.

Κλίμα και μήνυμα ενθάρρυνσης της πορείας των συζητήσεων στην καρδιά της Ευρώπης, σε Αθήνα και Βερολίνο, εξέπεμψε ο Ματέο Ρέντσι. Ο ιταλός πρωθυπουργός μίλησε με τον έλληνα ομόλογό του αρκετή ώρα στο τηλέφωνο, το καυτό 24ωρο που οδήγησε στη συμφωνία.

Από newsbeast