Τετάρτη, 4 Φεβρουαρίου 2015

Ο πραγματικός μονόδρομος

«The more you tighten your grip, Tarkin,
the more star systems will slip through your fingers.»
(Princess Leia)
Τι είναι μονομερής ενέργεια; Μονομερής ενέργεια είναι να υπάρχουν δύο (ή περισσότερες πλευρές) γύρω από ένα ζήτημα, και η μία από τις δύο (ή περισσότερες) πλευρές να κάνει κάτι το οποίο θα έχει συνέπειες για την άλλη (ή τις άλλες πλευρές), και να το κάνει αυτό το κάτι χωρίς προηγουμένως να έχει διαβουλευτεί με την άλλη πλευρά (ή τις άλλες πλευρές) σχετικά με αυτό το κάτι. Σωστά;

Αν όμως η μία πλευρά διαβουλεύεται ενεργά, και ωστόσο αποδειχθεί ότι παρ’ όλ’ αυτά η άλλη πλευρά είναι από την αρχή μέχρι...
το τέλος απολύτως αδιάλλακτη κατά τη διαβούλευση, (ή αν αποδειχθεί ότι οι άλλες πλευρές αναγκαστικά συμπτύσσονται και γίνονται όλες τους αυτές μία πλευρά, ενιαία και αδιάλλακτη), τότε πια δεν θα μιλάμε για μονομερή ενέργεια από τη μεριά της πρώτης. Θα μιλάμε για προσπάθεια καθυπόταξης της πρώτης πλευράς από την άλλη (ή τις άλλες), και για εξώθησή της σε μονομερή ενέργεια. Τότε πια, εκείνο που θα δικαιούται κάποιος να επικρίνει δεν θα είναι η μονομερής ενέργεια, αλλά η αποδεδειγμένη προσπάθεια καθυπόταξης και η εξώθηση. Και τότε πια θα μιλάμε για πραγματικό μονόδρομο.

Αυτά για να είμαστε συνεννοημένοι.

Η νοσηρή και πεισματική εμμονή στην τήρηση των δεσμεύσεων δεν στέκει ως αιτιολογία για καθυπόταξη κι εξώθηση. Το αντίθετο! Για τον απλούστατο λόγο ότι, αν εγώ δεσμευτώ τώρα απέναντί σας ότι μέχρι αύριο τέτοιαν ώρα θα έχω σαλτάρει από το μπαλκόνι του πέμπτου ορόφου, δεν θα αξιώνετε μετά εσείς να τηρήσω τη δέσμευσή μου, λέγοντας ότι οι δεσμεύσεις πρέπει να τηρούνται. Ίσα-ίσα. Μόλις μάθετε τι δεσμεύθηκα να κάνω, θα σπεύσετε παρά τη δέσμευσή μου να με αποτρέψετε από το να σαλτάρω, λέγοντας μου ότι δεν είναι δα και τόσο αδίρητη η ανάγκη να τηρούνται οι δεσμεύσεις. Ε; Έτσι δεν είναι; Υπάρχουν μάλιστα και ειδικές υπηρεσίες που αναλαμβάνουν τέτοιες περιπτώσεις αποτροπής. Σιγά μη δίνουν σημασία αυτές σε δεσμεύσεις και τέτοια… Αλλοίμονο, να δίνανε!

Όσο ταχύτερα το καταλάβει αυτό η γερμανική κυβέρνηση, λοιπόν, τόσο το καλύτερο για εκείνη. Αν μη τι άλλο, διότι όχι μόνο είναι η μόνη σε όλο τον κόσμο που δείχνει να μην θέλει να το καταλάβει, αλλά κι επειδή θα πρέπει να θυμάται καλύτερα από όλους ότι έχει πέσει κάποτε η ίδια θύμα μιας ταπεινωτικής εξώθησης, με πολύ τραγικά αποτελέσματα για όλους.

Και να μη νομίζει η γερμανική πλευρά ότι, επειδή εκείνη δεν έπρεπε να είχε διαπράξει κάποτε εξωθούμενη ό,τι τραγικό διέπραξε εντέλει, έτσι και όλοι οι άλλοι, φοβούμενοι την εξώθηση, θα κάθονται τώρα σούζα απέναντί της, όταν εκείνη εξωθεί.

Πόσο μάλλον να νομίζει η Γερμανία ότι θα κάτσουν σούζα εκείνοι οι οποίοι δεν έχουν αποκομίσει από το πρόσφατο παρελθόν τους τα δικά της τραυματικά συμπλέγματα.

Από Sotos