Παρασκευή 30 Ιανουαρίου 2015

Η αμηχανία της αντιπολίτευσης

Έχει ενδιαφέρον να δούμε πώς αντιμετώπισαν τα κόμματα και ορισμένοι δημοσιολόγοι τα πρώτα βήματα της κυβέρνησης Τσίπρα.

Η Νέα Δημοκρατία είναι απασχολημένη με τα εσωτερικά προβλήματα της. Η μεγάλη κινητικότητα στις τάξεις των καραμανλικών ανησυχεί την ηγεσία της, η οποία σε μια προσπάθεια να αναποδογυρίσει την πραγματικότητα, μόνο που δεν μας είπε ότι θριάμβευσε στις εκλογές, αφού, όπως δήλωσε ο Α. Σαμαράς, είχε απώλειες πολύ μικρότερες...
από οποιαδήποτε άλλο κόμμα που κυβέρνησε στην Ευρώπη με αυστηρή λιτότητα.

Κατά τ' άλλα ο πρώην πρωθυπουργός συνέχισε στη λογική της κινδυνολογίας, προβλέποντας ότι το κόμμα του με αυτόν αρχηγό βεβαίως-βεβαίως θα κληθεί πάλι να σώσει τη χώρα.

Το ΠΑΣΟΚ του κ. Βενιζέλου εντόπισε με ταχύτητα που εξέπληξε έλλειμμα στρατηγικής στην κυβέρνηση, αλλά κι αυτό έχει μπει σε κύκλο εσωστρέφειας αναζητώντας νέο αρχηγό.

Το Ποτάμι έκανε λόγο για αλλεπάλληλους λαϊκισμούς-ό,τι δεν καταλαβαίνει αυτό το κόμμα το χαρακτηρίζει λαϊκιστικό.

Το ΚΚΕ μίλησε για ψίχουλα στους εργαζόμενους (ήκιστα πρωτότυπη προσέγγιση) και επέμεινε ότι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ θα βαδίσει στη λογική του ευρωμονοδρόμου.

Ενδιαφέρον παρουσιάζει η στάση ορισμένων δημοσιολόγων. Με τρόμο διαπίστωσαν ότι ο ΣΥΡΙΖΑ εννοούσε όσα έλεγε προεκλογικά και εκτιμούν ότι δεν θα κάνει την κωλοτούμπα που αυτοί προσδοκούσαν. Δεν τον αποθεώνουν, όμως, για τη συνέπεια που δείχνει.

Αντιθέτως τον εγκαλούν επειδή με τις αριστερίστικες εμμονές του θα οδηγήσει τη χώρα σε περιπέτειες. Βεβαίως αυτοί οι ίδιοι, αν ο ΣΥΡΙΖΑ έκανε την κυβίστηση, θα τον λοιδορούσαν και θα τον κατηγορούσαν για χυδαίο οπορτουνισμό.

Είναι φανερό ότι το εκλογικό αποτέλεσμα προκάλεσε τουλάχιστον αμηχανία στις ηγετικές ομάδες των κομμάτων της αντιπολίτευσης.

Τάσος Παππάς από efsyn