Παρασκευή 30 Ιανουαρίου 2015

«Αλαλούμ» στη Βουλή – «Μεταφοραί/Μετακομίσεις» ο ναός της Δημοκρατίας

Χωροταξικό πρόβλημα έχει προκύψει στη βουλή με τα γραφεία. Επτά κόμματα, οι Πρόεδροι τους, τέσσερεις πρώην Πρωθυπουργοί αλλά και κάμποσοι πρώην Πρόεδροι της Βουλής θα πρέπει να στριμωχθούν για να χωρέσουν. Πάντως, ήδη ο Ε. Βενιζέλος έσπευσε να πιάσει γραφείο, πολύ κοντά στην αίθουσα των κοινοβουλευτικών συντακτών.

«Αλαλούμ» για το γραφείο Παπανδρέου
Το γραφείο στο οποίο θα εγκατασταθεί, ως πρώην πρωθυπουργός, ο Γιώργος Παπανδρέου, φέρεται να είναι το «μήλον της έριδος»...
μέχρι στιγμής, στο μέγαρο της Βουλής. Ο πρόεδρος του Κινήματος Δημοκρατών και Σοσιαλιστών διεκδικούσε το χώρο, όπου μέχρι πρότινος στεγαζόταν ο  πρώην γενικός Διευθυντή νομοθετικού έργου της Βουλής.

Με ταχύτατες κινήσεις, όμως σε αυτό, εγκαταστάθηκε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Ευάγγελος Βενιζέλος, του οποίου συνεργάτες πραγματοποίησαν τη μετακόμιση των προσωπικών του αντικειμένων.  Η συγκεκριμένη εξέλιξη πυροδότησε την αντίδραση των συνεργατών Παπανδρέου.

Το θέμα του γραφείου του Γιώργου Παπανδρέου, είχε αρχικά αναλάβει η Ρεγγίνα Βάρτζελη. Η στενή συνεργάτης του πρώην πρωθυπουργού, εισέπραξε όμως αρνητική απάντηση με αποτέλεσμα να επιστρατευτεί ο πρώην Πρόεδρος της Βουλής, Φίλιππος Πετσάλνικος.

Ο Φ. Πετσάλνικος είχε, μάλιστα, φραστικό επεισόδιο με τον γγ της Βουλής, Θανάση Παπαϊωάννου, καθώς σύμφωνα με φήμες εξεταζόταν η περίπτωση, να μην ικανοποιηθεί τελικώς το αίτημα Παπανδρέου, καθώς το κόμμα του οποίου ηγείται, έμεινε εκτός βουλής. Αξίζει, ακόμα να σημειωθεί ότι ο πρώην πρωθυπουργός έχει γραφείο και μάλιστα 80 τ.μ. σε κτίριο της Βουλής, στην οδό Σέκερη. Δίπλα ακριβώς σε εκείνο του Φίλιππου Πετσάλνικου.

Την λύση πάντως φαίνεται πως δίνει, ο Απόστολος Κακλαμάνης. Το ιστορικό στέλεχος του ΠΑΣΟΚ, δέχθηκε να παραχωρήσει το γραφείο του και να μετακινηθεί σε άλλο στον 6ο όροφο κτιρίου της Βουλής, στη Λεωφόρο Αμαλίας, υπό την προϋπόθεση όμως ότι τη θέση του θα πάρει, ο Γιώργος Παπανδρέου και μόνο αυτός.  Ήδη σύμφωνα με πληροφορίες, οι συνεργάτες του Γιώργου Παπανδρέου έχουν μεταφέρει προσωπικά του αντικείμενα στο εν λόγω γραφείο.

Μάλιστα, ο Απόστολος Κακλαμάνης επικαλέστηκε ιστορικούς λόγους για την επιλογή του, λέγοντας πως το συγκεκριμένο γραφείο έχει περάσει και από τον παππού του προέδρου του Κινήματος Δημοκρατών Σοσιαλιστών, Γεώργιο Παπανδρέου. Ενώ έκανε ξεκάθαρο, ότι το παραδίδει με την προϋπόθεση ότι θα πάει σε άνθρωπο της "Δημοκρατικής Παράταξης".

Σε κάθε περίπτωση, πρόκειται για σκηνές ροκ, στο κτίριο της Βουλής, όπου πρώην πρόεδροι και πρωθυπουργοί, μοιάζουν να παίζουν τις «μουσικές καρέκλες» με τα γραφεία. Και «όποιος πρόλαβε τον Κύριο είδε…»

Ο Β. Πολύδωρας και ο πίνακας

Μέσα στον όλο πανικό, σε κτίριο της οδού Σέκερη και συγκεκριμένα στο γραφείο 80 τ.μ. του Γιώργου Παπανδρέου, δέχτηκε να μετακινηθεί ένας ακόμα πρώην πρόεδρος της Βουλής. Ο Βύρων Πολύδωρας, παραχώρησε το γραφείο του στον Πάνο Καμμένο, ώστε ο τελευταίος ως κυβερνητικός εταίρος να έχει μεγαλύτερο χώρο. Υπολόγισε όμως, χωρίς τον υπεύθυνο διακόσμησης της Βουλής, που τον έκανε έξαλλο.

Ο κ. Πολύδωρας διατηρούσε πάνω από το γραφείο του, πίνακα που απεικονίζει πρόγονό του. Ο ντεκορατέρ της Βουλής, δεν έδειξε ιδιαίτερο σεβασμό στο έργο και εξετάζοντας τις αλλαγές που πρέπει να γίνουν στο χώρο, είπε κοιτάζοντας τον πίνακα «Ο παππούλης πρέπει να φύγει»!

Τέλος, ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης, μετακόμισε και εκείνος σε γραφείο δίπλα στην αίθουσα των κοινοβουλευτικών συντακτών, όπου στεγαζόταν το γραφείο «αναφορών και ερωτήσεων».

Σε ότι έχει να κάνει με τα κόμματα, το Ποτάμι θα στεγαστεί στα γραφεία που χρησιμοποιούσε ο ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος θα μετακινηθεί στην πτέρυγα που χρησιμοποιούσε το ΠΑΣΟΚ, το οποίο θα υποχρεωθεί να … βολευτεί στα μικρά γραφεία που είχαν παραχωρηθεί στη ΔΗΜΑΡ.

Το χωροταξικό της Αίθουσας της Ολομέλειας

Που θα καθίσει το Ποτάμι, το οποίο δεν θέλει να καθίσει εκεί που ήταν η ΔΗΜΑΡ; Το ΠΑΣΟΚ από την πρώτη σειρά –έπειτα από πολλές δεκαετίες- θα πρέπει να συμβιβαστεί με την ιδέα ότι θα μετακινηθεί σε πίσω σειρές των εδράνων, ως το τελευταίο κόμμα. Οι ΑΝ.ΕΛΛ. ενδέχεται να αξιώσουν κι εκείνοι μια καλύτερη χωροταξική τοποθέτηση ως κυβερνητικός εταίρος. Πρόβλημα θα δημιουργηθεί και με τη Χρυσή Αυγή, που θα επιδιώξει ως τρίτο κόμμα να έχει πρόσβαση στην πρώτη σειρά των εδράνων, στην άκρα δεξιά πτέρυγα της Ολομέλειας. Το μόνο σίγουρο είναι ότι ΣΥΡΙΖΑ, ΝΔ και ΚΚΕ θα κρατήσουν τις θέσεις τους στην πρώτη σειρά…
Από το Ποντίκι