Δευτέρα 24 Νοεμβρίου 2014

Πλειστηριασμοί σε τιμή όσο όσο: Στην εμπορική αξία με νόμο!

Όχι με αντικειμενικές, αλλά με... υποκειμενικές τιμές θα γίνονται οι πλειστηριασμοί ακινήτων από το 2015! Σύμφωνα με ρύθμιση-βόμβα που συμπεριέλαβαν στο πολυσέλιδο νομοσχέδιο για την αναμόρφωση του Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας οι υπουργοί Οικονομικών Γκ. Χαρδούβελης και Δικαιοσύνης Χαρ. Αθανασίου, οι πλειστηριασμοί ακινήτων για χρέη προς τις τράπεζες θα διενεργούνται με τιμές εκκίνησης τις πολύ χαμηλές εμπορικές αξίες αντί των αρκετά πιο υψηλών αντικειμενικών τιμών.

Παρά το γεγονός ότι το πολυνομοσχέδιο...
ήταν σε διαβούλευση προ μηνών, τέτοια ρύθμιση δεν υπήρχε καταρχήν. Και προστέθηκε εκ των υστέρων - στο τελικό κείμενο το οποίο κατατέθηκε την Παρασκευή 14 Νοεμβρίου στη Βουλή.

Σύμφωνα με αυτό λοιπόν, για την εκτίμηση της αξίας ακινήτου που κατάσχεται λαμβάνεται υπόψη η εμπορική του αξία, όπως αυτή προσδιορίζεται κατά το χρόνο της κατάσχεσης και όχι η αντικειμενική αξία, όπως ορίζει η ισχύουσα ρύθμιση. Ως τιμή της πρώτης προσφοράς για το ακίνητο που εκπλειστηριάζεται, ορίζεται η εμπορική του αξία, όπως αυτή προσδιορίζεται κατά το χρόνο της κατάσχεσης και όχι η αντικειμενική, όπως ορίζει η ισχύουσα ρύθμιση!

Το νέο καθεστώς κατασχέσεων και πλειστηριασμών με βάση τις πολύ χαμηλές πραγματικές τιμές των ακινήτων θα τεθεί σε εφαρμογή εντός του 2015 με Προεδρικό Διάταγμα το οποίο θα ορίζει επακριβώς τις διαδικασίες προσδιορισμού των εμπορικών αξιών.

Με τη νέα ρύθμιση εκτιμάται ότι θα δοθεί η δυνατότητα στις τράπεζες ή τις εισπρακτικές εταιρείες που αναλαμβάνουν για λογαριασμό των τραπεζών την είσπραξη οφειλών από μη εξυπηρετούμενα στεγαστικά, επιχειρηματικά ή ακόμη και καταναλωτικά δάνεια, να προχωρούν σε κατασχέσεις και πλειστηριασμούς ακινήτων με διαδικασίες-εξπρές και με τιμές πάρα πολύ χαμηλές όπως αυτές που επικρατούν αυτή τη στιγμή στην ανύπαρκτη αγορά ακινήτων.

Οι τραπεζίτες έχουν στα χέρια τους μελέτες και αναλύσεις που δείχνουν ότι από την αρχή της κρίσης και μέχρι το τέλος του 2013 οι τιμές υποχώρησαν κατά μέσο όρο 35% και αναμένουν νέα πτώση της τάξης του 7% εφέτος, πριν περάσει η αγορά σε φάση σταθεροποίησης το 2015, για να ξεκινήσει μία «αναιμική» άνοδος από το 2016.

Ακόμη χειρότερα, όσο πιο χαμηλά θα εκπληστηριάζεται ένα ακίνητο τόσο μεγαλύτερο χρέος θα παραμένει στην τράπεζα. Και αυτό γιατί για να ξεχρεωθεί το δάνειο θα πρέπει να πετύχει τιμή όσο και το χρέος. Εάν η τιμή είναι χαμηλότερη, η διαφορά εξακολουθεί να αποτελεί οφειλόμενο.

Οι κερδισμένοι της υπόθεσης βέβαια, είναι τα «κοράκια», οι κατ΄επάγγελμα αγοραστές ακινήτων μέσω πλειστηριασμών, καθώς οι τιμές πρώτης προσφοράς που θα καθορίζονται στους πλειστηριασμούς θα είναι πάρα πολύ χαμηλές και θα μπορούν να μειωθούν ακόμη περισσότερο, στις περιπτώσεις που οι πρώτοι πλειστηριασμοί θα κηρύσσονται άκαρποι.

Στο νομοσχέδιο Χαρδούβελη-Αθανασίου προβλέπεται μεταβατική περίοδος μερικών μηνών μέχρι να εφαρμοστεί το νέο - επαχθές για χιλιάδες Έλληνες δανειολήπτες - καθεστώς κατασχέσεων και πλειστηριασμών ακίνητης περιουσίας. Κι αυτό επειδή προφανώς θα … χρειαστεί προηγουμένως να νομοθετηθεί και η άρση της αναστολής των πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας από τον Ιανουάριου του 2015, εξέλιξη η οποία θα ανοίξει το δρόμο για την πλήρη απελευθέρωση των διαδικασιών εκποίησης της ακίνητης περιουσίας των υπερχρεωμένων Ελληνικών νοικοκυριών.

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι η κυβέρνηση και η τρόικα έχουν ήδη συμφωνήσει στην ενεργοποίηση των διαδικασιών πλειστηριασμών και για την πρώτη κατοικία, παρά τις προθέσεις των τραπεζών να μην προχωρήσουν σε τέτοιου είδους διαδικασίες. Κατά τη μεταβατική περίοδο οι αντικειμενικές αξίες των ακινήτων θα εξακολουθούν να λαμβάνονται υπόψη ως οι ελάχιστες τιμές εκκίνησης στους πλειστηριασμούς. Σε κάθε περίπτωση πλειστηριασμού, αν δεν παρουσιάζονται πλειοδότες θα γίνεται επαναληπτικός πλειστηριασμός εντός 14 ημερών με την τιμή πρώτης προσφοράς μειωμένη στο 50% της αντικειμενικής αξίας των εκπλειστηριαζόμενου ακινήτου. Εφόσον στην επαναληπτική αυτή διαδικασία δεν γίνει κατακύρωση το αρμόδιο δικαστήριο θα μπορεί να διατάξει τη διενέργεια νέου πλειστηριασμού εντός 30 ημερών με ακόμη χαμηλή τιμή πρώτης προσφοράς.

Γράφει η  Ρόη Χάικου από  fmvoice