Ημέρα εθνικής υπερηφάνειας η σημερινή, καθώς στο πρωτάθλημα “ποιος αντιπαθεί πιο πολύ τον αμερικανικό επεκτατισμό” η χώρα μας τερμάτισε στην πρώτη δεκάδα. Μετά τις πρωτιές στην διαφθορά (μόνο στην Ευρώπη), στις χειρότερες συνθήκες εργασίας, το χειρότερο εκπαιδευτικό σύστημα και την έβδομη θέση στον σεβασμό στα ανθρώπινα δικαιώματα, σήμερα είμαστε έκτοι στον αντιαμερικανισμό. Τουλάχιστον κανένας δεν μπορεί να μας κατηγορήσει πως δεν ξεχωρίζουμε στα σημαντικά θέματα.
Τον διαγωνισμό διοργάνωσε το Pew Research Center για...
Τον διαγωνισμό διοργάνωσε το Pew Research Center για...
λογαριασμό της εφημερίδας New York Daily News και ερωτήθηκαν 44.000 άτομα από 44 χώρες. Δηλαδή αναλογικά, περίπου χίλιοι από κάθε χώρα. Ακριβώς όσους ρωτάει και ο Πρετεντέρης για το δίλημμα ευρώ ή δραχμή.
Σύμφωνα με τα αποτελέσματα, κάτι παραπάνω από έξι στους δέκα Έλληνες δεν βλέπει θετικά τις ΗΠΑ. Βέβαια ο τίτλος της έρευνας τσουβαλιάζει μαζί με τις ΗΠΑ και “τους πολίτες της”, αλλά δεν ξέρω ούτε έναν στους δέκα που να μην τους τρέχουν τα σάλια όταν Αμερικανοί τουρίστες πατάνε το πόδι τους στο μαγαζί του.
Άλλωστε, δεν είναι υπεύθυνοι όλοι οι Αμερικάνοι για τα πεπραγμένα των ΗΠΑ σε τρίτες χώρες. Μόνο μερικά εκατομμύρια Αμερικάνων που δεν έχουν κανένα πρόβλημα με όλα αυτά, με αντάλλαγμα την διατήρηση του τρόπου ζωής τους.
Κατά την έρευνα πάντως, είμαστε πιο αντιαμερικανοί ακόμα και από το Πακιστάν που έχει μετατραπεί σε πεδίο βολής της μεγάλης υπερδύναμης.
Ακολουθούν ο Λίβανος με 57% και η Τυνησία με την Γερμανία με 47%.
Πάντως αν δει κανείς ποιοι βρίσκονται από πάνω μας θα καταλάβει πως μάλλον έχουμε πιάσει ταβάνι. Παραπάνω δεν είναι για τα κυβικά μας.
Το 66% όσων ερωτήθηκαν για την έρευνα στην Παλαιστίνη, απάντησε αρνητικά. Υποθέτω πως στο υπόλοιπο 34% απάντησαν έποικοι του Ισραήλ.
Επτά στους δέκα Ρώσους απάντησαν αρνητικά, ενώ με μικρή διαφορά πιο πάνω βρίσκονται οι Τούρκοι.
Στην κορυφή δεσπόζουν η Αίγυπτος και η Ιορδανία. Αν αναλογιστεί κανείς τη σύγχρονη Ιστορία και την εξέλιξη που είχε σε αυτές τις χώρες η “αραβική άνοιξη” με την αρωγή των ΗΠΑ, μάλλον εκεί τερματίζει ο αντιαμερικανισμός.
Ακόμα πιο λογική φαντάζει η δεύτερη κατηγορία του πρωταθλήματος, “ποιος συμπαθεί πιο πολύ τον Αμερικάνο”. Εκεί την πρώτη θέση έχουν καπαρώσει οι Φιλιππίνες με 92%, με διαφορά από το δεύτερο Ισραήλ, τη Νότια Κορέα, την Κένυα και το Ελ Σαλβαδόρ.
Στην έκτη και την έβδομη θέση βρίσκονται η Ιταλία και η Γκάνα, ενώ στην όγδοη θέση κάνει την έκπληξη και πλασάρεται το Βιετνάμ. Ναι, το Βιετνάμ!
Το εύρημα αυτό της έρευνας μπορεί να κάνει τον σεναριογράφο της διαφήμισης του AXE, που σκέφτηκε τη σκηνή που ο αμερικάνος στρατιώτης στο Βιετνάμ, κατεβαίνει από το ελικόπτερο, πλησιάζει την μικρή Βιετναμέζα, την αγκαλιάζει και έζησαν αυτοί καλά κι εμείς καλύτερα.
Για την ιστορία, τις υπόλοιπες τρεις θέσεις καταλαμβάνουν το Μπαγκλαντές, η Τανζανία και η Γαλλία. Σε όλες αυτές τις χώρες, αγαπούν τις ΗΠΑ πάνω από τους επτά στους δέκα.
Πάντως, αν αντιπροσωπεύουμε τον μέσο αντιαμερικάνο, η ΗΠΑ δεν έχουν να φοβούνται τίποτα. Είναι σε πολύ καλό δρόμο.
Δεν μιλήσαμε στον βομβαρδισμό της Σερβίας, βοηθήσαμε την εισβολή στο Αφγανιστάν, δεν μας ένοιαξε η εισβολή στο Ιράκ. Ακριβώς όπως και τώρα και την γενοκτονία στη Γάζα, όπου όλοι σφυρίζουν αδιάφορα.
Βέβαια, δεν πρέπει να ξεχνάμε πως το ότι μιλάμε για κάποια δημοσκόπηση μιας νεοϋορκέζικης εφημερίδας, δεν αλλάζει την ουσία της δημοσίευσης μιας δημοσκόπησης, που είναι να παγιώσει ένα στερεότυπο.
Ωστόσο, με τους ρυθμούς που φτωχοποιείται ο κόσμος και πωλείται ο εθνικός πλούτος των παραλιών και εκτάσεων γης ολόκληρων, νησιών και εθνικών δρυμών, των υδρογονανθράκων και του υπόλοιπου ορυκτού πλούτου, είμαστε ικανοί σε λίγα χρόνια, όχι μόνο να συμπαθήσουμε την Αμερική, αλλά να την αγαπήσουμε κιόλας.
Έτσι κι αλλιώς, την αγαπούσαμε και παλιά.
Από Ρεμπελίσκος
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου