Άλλα ντ' άλλων από τον πανικόβλητο «τσάρο»
Κάθε έλεγχο στη χάραξη της οικονομικής της πολιτικής φαίνεται πως έχει χάσει πλέον η κυβέρνηση, μετά την αναδίπλωση του οικονομικού επιτελείου που, προκειμένου να εξασφαλίσει την συναίνεση του ΠΑΣΟΚ, γράφει και ξανασβήνει το μεσοπρόθεσμο, βάζοντας στο τραπέζι κάθε πρόταση που πέφτει στο τραπέζι.
Ως ύστατη προσπάθεια εξασφάλισης «συναίνεσης» από τους δικούς του βουλευτές, ο υπουργός Οικονομικών δέχεται και συζητά μέτρα χωρίς ειρμό και στόχευση, μόνο και μόνο για να μην ...
κόψει τις γέφυρες επικοινωνίες του με το ΠΑΣΟΚ.
Είναι ενδεικτικό ότι μετά το πολύωρο «σφυροκόπημα» του Γιώργου Παπακωνσταντίνου στον Κοινοβουλευτικό Τομέα Εργασίας Οικονομικών του ΠΑΣΟΚ, ο υπουργός δέχτηκε να βάλει «στο τραπέζι» ακόμα και την προσωρινή κατάργηση του «Πόθεν Έσχες» για αγορά οποιασδήποτε κατοικίας-όχι μόνο της α΄ κατοικίας.
Καταργεί ουσιαστικά όμως τους μηχανισμούς και τους νόμους που θέσπισε για την αποκάλυψη του «μαύρου χρήματος».
Colpo grosso
Πέραν από το ηθικό ζήτημα που γεννάται έναντι των νομοταγών πολιτών όμως, το μέτρο εξυπηρετεί συγκεκριμένα συμφέροντα και δεν δημιουργεί συνθήκες ανάκαμψης της Οικοδομής με κατασκευή νέων κατοικιών, καθώς το «μαύρο χρήμα» που τυχόν θα κυκλοφορήσει στις «φλέβες» της αγοράς, θα κατευθυνθεί για την αγορά κυρίως ετοιμοπαράδοτων και πολυτελών κατοικιών, τα οποία θα "ξεφορτωθούν" οι εργολάβοι κατασκευαστές τους αφού από το 2007 ήδη (προ κρίσης δηλαδή) τα έχουν «στοκάρει» κατά χιλιάδες, προκειμένου να μη ρίξουν τις τιμές τους.
Αυτό σημαίνει ότι, όσο τα εισοδήματα θα συρρικνώνονται, τόσο δυσκολότερη θα γίνεται η απόκτηση στέγης, καθιστώντας την «σπορ για λίγους» και … όνειρο μακρινής νυκτός για τους περισσότερους, με συνέπεια να μην συμβάλει στην αναθέρμανση της οικοδομικής δραστηρικότητος.
Ως «καρότο» ο υπουργός Οικονομικών συζητά και το πάγωμα των αντικειμενικών τιμών έως το 2012.
Σφαγή
Την ίδια ώρα όμως, ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου εξετάζει εισηγήσεις-σοκ, που οδηγούν σε ασύλληπτες μειώσεις εισοδημάτων ακόμα και για τους πλέον χαμηλόμισθους. Η πρόταση για κεφαλικό φόρο 3% κάνει να ωχριά ακόμα και η έκτακτη εισφορά 1% που ο προκάτοχός του, Γιάννης Παπαθανασίου, είχε επιβάλει στα υψηλά εισοδήματα (περίπου 150.000 φορολογούμενους με εισόδημα της τάξεως των 60.000 ευρώ και άνω).
Η επιβολή έκτακτης εισφοράς του αφορολόγητου ορίου, προτείνεται να ισχύσει ως αντιστάθμισμα ή και συνδυαστικά με την μείωση (έως κατάργηση) του αφορολογήτου. Θα πρόκειται για χαράτσι της τάξεως του 3%, για όσους έχουν ετήσιο εισόδημα άνω των 6 χιλιάδων ευρώ.
Το σχέδιο αυτό οδηγεί σε ετήσιες απώλειες της τάξεως των 200 ευρώ για όσους ζουν με μισθό 500 ευρώ το μήνα ή έως 7000 ευρώ το χρόνο
Αν πάλι ισχύσει η μείωση του αφορολογήτου, οι πολίτες θα χάσουν τα ίδια ή και περισσότερα.
- με μείωση του αφορολόγητου ορίου από τα 12.000 ευρώ στα 8.000 και με θέσπιση φορολογικού συντελεστή 10% στο κλιμάκιο από 8.000 ως 12.000 ευρώ, προκύπτει επιβάρυνση έως και 400 ευρώ.
- με μείωση αφορολόγητου στα 10.000 ευρώ και με συντελεστή 18% στο κλιμάκιο εισοδήματος 10.000-12.000 ευρώ, προκαλείται επιβάρυνση έως και 360 ευρώ.
Και τα 2 παραπάνω σενάρια προβλέπουν τη διατήρηση του αφορολόγητου ορίου για τους συνταξιούχους ηλικίας
άνω των 65 ετών.
Καθώς η προηγούμενη έκτακτη εισφορά σκόνταψε στα δικαστήρια ως αντισυνταγματική, σχεδιάζεται επιβολή έκτακτης εισφοράς ύψους 3% σε όλους ανεξαιρέτως τους φορολογούμενους που δήλωσαν ή θα δηλώσουν φέτος εισόδημα μεγαλύτερο των 6.000 ευρώ. Η επιβάρυνση στα χαμηλά εισοδήματα (6.000-12.000 ευρώ) κυμαίνεται έτσι από 180 έως 360 ευρώ, ενώ για φορολογούμενο που δηλώνει εισόδημα 100 χιλ. ευρώ προκαλεί επιβάρυνση 3.000 ευρώ.
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου