Τετάρτη 8 Ιουνίου 2011

Ενας... ασύλληπτος χάκερ

ΚΑΙ ΕΠΙΘΕΣΗ ΣΤΗΝ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑ ΤΗΣ ΙΝΤΕΡΠΟΛ ΠΕΡΙΛΑΜΒΑΝΕΙ ΤΟ ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ ΤΟΥ 18ΧΡΟΝΟΥ ΑΠΟ ΤΟ ΜΠΡΑΧΑΜΙ
Το είχε... χτυπήσει εις διπλούν. Μία στα κινεζικά και μία στα εβραϊκά. Στο αριστερό και το δεξί του μπράτσο. «Ο καπιταλισμός είναι ευκαιρία και η ευκαιρία ελευθερία», έγραφαν τα τατουάζ του. Και δεν ήταν απλά μια φράση, αλλά μια ρήση ζωής, την οποία έκανε πραγματικότητα από τα 16 του κιόλας χρόνια.
Σύμφωνα με την ΕΛ.ΑΣ., στο σπίτι του 18χρονου βρέθηκαν ανάμεσα σε άλλα 130 πιστωτικές κάρτες, 7.850 ευρώ και 300 δολάρια 

Ο «διασπαστής» (n-spliter ήταν το διαδικτυακό του ψευδώνυμο), που τον Φεβρουάριο του 2008 «χτύπησε» την επίσημη ιστοσελίδα της Ιντερπόλ και ένα χρόνο αργότερα κυβερνητικές ιστοσελίδες των ΗΠΑ, τρελαίνοντας τους πάντες, ήταν -όπως αποκαλύφθηκε από την έρευνα της ΕΛ.ΑΣ.- δυόμισι χρόνια αργότερα, ένας 18χρονος από το Μπραχάμι.

Ο... ασύλληπτος πιτσιρικάς -για τις ηλεκτρονικές γνώσεις του οποίου ήδη έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον «άπαντες», εκτός συνόρων, όπως αναφέρουν οι πληροφορίες- μπορεί να έκανε κοπάνες από το σχολείο, αλλά μόνο τεμπέλης δεν ήταν. Καθισμένος πίσω από τον ηλεκτρονικό του υπολογιστή ...
δούλευε 15 ώρες το 24ωρο και μέσω του ειδικού λογισμικού που κατασκεύαζε για να πραγματοποιεί τις ηλεκτρονικές του επιθέσεις και να παραβιάζει υπολογιστικά συστήματα εκ του ασφαλούς, μετέτρεπε τους υπολογιστές άλλων χρηστών σε «ζόμπι».

Παράλληλα μέσω των toolbars που κατασκεύαζε και «κατέβαζαν» οι ανυποψίαστοι χρήστες του Διαδικτύου στους υπολογιστές τους, αποκτούσε πρόσβαση σε όλα τους τα στοιχεία (όπως κωδικούς ασφαλείας, στοιχεία πιστωτικών καρτών κ.ά.).

Επένδυε και σε μετοχές

Από εκεί και πέρα -σύμφωνα με όσα ανακοίνωσε το Τμήμα Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος που εξιχνίασε τις ξεχασμένες αυτές υποθέσεις- κατηγορείται ότι «ξαλάφρωνε» πιστωτικές κάρτες και επένδυε μεταξύ άλλων και σε μετοχές. Οπως έγινε γνωστό μάλιστα από την ΕΛ.ΑΣ., με τον τρόπο αυτό ο 18χρονος -που οδηγήθηκε στον εισαγγελέα κατηγορούμενος για «παραβίαση στοιχείων υπολογιστή», «απάτη με υπολογιστή», «πλαστογραφία» και παράβαση των νόμων «περί όπλων», «περί φωτοβολίδων και πυροτεχνημάτων», «προστασία του ατόμου από την επεξεργασία δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα»- συντηρούσε και τη μητέρα του τα τελευταία τρία χρόνια.

Η γυναίκα, σύμφωνα με πληροφορίες από την Αστυνομία, δήλωσε άγνοια για τις δραστηριότητες του γιου της. Ωστόσο, φέρεται να είπε στους αστυνομικούς ότι της έδινε χρήματα πολλές φορές.

Στην κατοχή του 18χρονου -ο οποίος φαίνεται να προδόθηκε από ηλεκτρονικό ίχνος που αντιστοιχούσε στη σύνδεσή του στο Διαδίκτυο- είχε στην κατοχή του 7.850 ευρώ και 300 αμερικανικά δολάρια.

Σύμφωνα με την Αστυνομία, ύστερα από έρευνα στο σπίτι του βρέθηκαν μεταξύ άλλων: 130 πιστωτικές κάρτες (οι 125 χωρίς εγγραφή στο μαγνητικό τους πεδίο, έτοιμες για χρήση, και οι πέντε με εγγραφή), οι οποίες περιέχουν στοιχεία λογαριασμών φυσικών προσώπων που δεν έχουν σχέση με τον 18χρονο, δύο φορητοί ηλεκτρονικοί υπολογιστές, ένας εσωτερικός σκληρός δίσκος, τρεις εξωτερικοί φορητοί σκληροί δίσκοι, μία φορητή συσκευή μνήμης, ένας δρομολογητής (router), ένα πιστόλι εκτόξευσης φωτοβολίδων και δύο αεροβόλα πιστόλια, μία συσκευή αντιγραφής-ηλεκτρονικός καρταναγνώστης, μία αντιασφυξιογόνα μάσκα χημικών, μία νάιλον συσκευασία με οκτώ κομμένα φυσίγγια από τα οποία είχε αφαιρεθεί η πυρίτιδα και είχε τοποθετηθεί σε αυτοσχέδιο εκρηκτικό μηχανισμό, καθώς και πλήθος έντυπου υλικού που αποδείκνυε διεθνώς την παράνομη δράση του σε διάφορες μορφές διαδικτυακής παραβατικότητας.

Διεθνής συνεργασία

Οι έρευνες για τη συμμετοχή του νεαρού σε αξιόποινες πράξεις, που αφορούν διαδικτυακές επιθέσεις τύπου DDOS και σε παραβιάσεις λογαριασμών paypal, τραπεζικών λογαριασμών μέσω e-banking, λογαριασμών myspace και facebook, συνεχίζονται από τη Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος στο πλαίσιο της διεθνούς αστυνομικής συνεργασίας. Ενώ για την υπόθεση έχει ενημερωθεί και η Επιτροπή Καταπολέμησης Νομιμοποίησης Εισόδων από Εγκληματικές Δραστηριότητες και Χρηματοδότησης της Τρομοκρατίας.