Δευτέρα 31 Μαΐου 2010

Από τις μίζες στις … μπύρες !!!

Μην τσακώνεστε ποιός θα τις πληρώσει
Ήδη τις έχουμε χρυσοπληρώσει !!!

Η βαρόνη !

Η βαρόνη Ashton of Upholland είναι εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Ένωσης για θέματα εξωτερικής πολιτικής και ασφάλειας από το 2009.

Free Gaza: We Will Not Go Down

Τους έδειξε την έξοδο !!!

Κι αλλο κρουαζιεροπλοιο φευγει…..

Από τον ΑΣΗΜΩΝΗ

Λεπτές ισορροπίες !!!!

Κάνουν ότι θέλουν !!!

Ζητούν μισές τις συντάξεις !

Μιζάρουν με τους πρώην

ΠΑΣΟΚ ΚΑΙ Ν.Δ. ΣΤΡΕΦΟΝΤΑΙ ΚΑΤΑ ΚΑΡΑΜΑΝΛΗ ΚΑΙ ΣΗΜΙΤΗ, ΜΕ ΤΗΝ ΑΝΟΧΗ ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ ΚΑΙ ΣΑΜΑΡΑ

Πόλεμος εντυπώσεων με τις κλήσεις στην Εξεταστική
«Αδειάζουν» το παρελθόν για να ξεφύγουν από το σκάνδαλο της Siemens

Να ξεπλύνουν τις αμαρτίες τους από το παρελθόν επιχειρούν ΠΑΣΟΚ και Ν.Δ., ρίχνοντας στους δύο πρώην πρωθυπουργούς, η Ν.Δ στον Κ. Σημίτη και το ΠΑΣΟΚ στον Κ. Καραμανλή, τις ευθύνες. Οι Γ. Παπανδρέου και Αντ. Σαμαράς κρατάνε από τους δύο προκατόχους τους αποστάσεις ασφαλείας, σε μια προσπάθεια να...
διασωθούν από το νοσηρό κλίμα.

Φορτώνουν παλιές αμαρτίες στους πρώην αρχηγούς τους
Στο προσκήνιο ή στο παρασκήνιο το ΠΑΣΟΚ και η Ν.Δ. «μιζάρουν» τις τελευταίες ημέρες στα ονόματα των πρώην πρωθυπουργών Κ. Σημίτη και Κ. Καραμανλή προκειμένου να ξεπλύνουν παλιές αμαρτίες, που τα έχουν καταστήσει αναξιόπιστα στη συνείδηση των πολιτών. Παράλληλα, Παπανδρέου και Σαμαράς κρατάνε αποστάσεις ασφαλείας από τους προκατόχους τους και συχνά διαχωρίζουν τη θέση τους από εκείνους.

Η Ν.Δ. «μιζάρει» φανερά ζητώντας από τον πρώην πρωθυπουργό Κ. Σημίτη να καταθέσει στην εξεταστική επιτροπή για τη Siemens και επί της ουσίας να απολογηθεί για δύο πρώην στενούς του συνεργάτες, τους Τ. Μαντέλη και Θ. Τσουκάτο, που έχουν ομολογήσει ότι έχουν δεχθεί χρήματα από τη Siemens (ο Θ. Τσουκάτος υποστηρίζει ότι τα χρήματα είχαν προορισμό το ταμείο του ΠΑΣΟΚ).

Το ΠΑΣΟΚ δεν κατέθεσε αίτημα κλήτευσης του Κ. Καραμανλή στην εξεταστική επιτροπή για το Βατοπέδι παρότι εμπλέκονται στενοί συνεργάτες του, όμως ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Θ. Πάγκαλος είπε χθες στο «Βήμα» ότι είναι απαράδεκτο που ο τέως πρωθυπουργός δεν πήγε να καταθέσει. Επίσης, στο παρασκήνιο στελέχη του ΠΑΣΟΚ δεν κρύβουν ότι ο κ. Καραμανλής θα είναι βασικός μάρτυρας στην εξεταστική επιτροπή για την Οικονομία την οποία έχει ζητήσει το κόμμα τους.

Βίοι παράλληλοι
Οι σημερινοί ηγέτες του ΠΑΣΟΚ Γ. Παπανδρέου και της Ν.Δ. Αν. Σαμαράς ακολουθούν βίους παράλληλους όσον αφορά στις σχέσεις τους με τους προκατόχους τους.

Ο Γ. Παπανδρέου ήδη από το 2008 έχει διαρρήξει τις σχέσεις του με τον Κ. Σημίτη (τον είχε θέσει εκτός Κ.Ο. και μετά το 2009 εκτός ψηφοδελτίων). Στην τωρινή φάση διερεύνησης του σκανδάλου της Siemens κρατάει αποστάσεις ασφαλείας από την περίοδο 1996-2004, που η Siemens είχε προνομιακές σχέσεις με την τότε κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, προσέχοντας να μην μπει στο ίδιο κάδρο. Διαμηνύει ότι θέλει να έρθουν όλα στο φως και να τιμωρηθούν όσοι εμπλέκονται στη διαφθορά ακόμα κι αν πληγεί ανεπανόρθωτα η διακυβέρνηση της χώρας από το ΠΑΣΟΚ του Κ. Σημίτη.
Θεωρεί ότι αυτή η γραμμή είναι γι' αυτόν (βλέπε αναλυτικό ρεπορτάζ παρακάτω) η μόνη διέξοδος από το νοσηρό κλίμα της τρέχουσας πολιτικής κατάστασης. Δεν θέλει να χρεωθεί παλιές αμαρτίες αλλά για την ώρα δεν συμφωνεί με την παρουσία του Κ. Σημίτη στην εξεταστική. Αν προκύψουν στοιχεία για τον ίδιο τον κ. Σημίτη, το θέμα θα ξαναεξεταστεί λένε στην κυβέρνηση.

Ο Αντ. Σαμαράς κρατάει αποστάσεις από τον Κ. Καραμανλή χωρίς να έχει έρθει ο ίδιος σε σύγκρουση μαζί του ακόμα. Ομως διώχνει τον έναν μετά τον άλλο τους υπουργούς της Ν.Δ. -τέως συνεργάτες του πρωθυπουργού που «πλήγωσαν την παράταξη...», όπως λέει συχνά (Ρουσόπουλος, Βουλγαράκης, Παυλίδης). «Δεν θα απολογηθώ για το παρελθόν, πήρα εντολή να χτίσω μια νέα Ν.Δ.», είπε την περασμένη Παρασκευή.

Του ΠΑΝΟΥ ΣΩΚΟΥ από την ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ

Λίστες γεμάτες «χορηγίες»

Μπροστά σε έναν τεράστιο όγκο στοιχείων βρίσκονται οι ελεγκτές του ΣΔΟΕ που «ξεσκονίζουν» τις λίστες της Siemens.

Αυτές κρύβουν «δώρα» και «χορηγίες» σε πολιτικούς, ανώτατα στελέχη της κρατικής διοίκησης, συνδικαλιστές και δημοσιογράφους
«Πράγματα και θαύματα» βρήκαν οι ελεγκτές του ΣΔΟΕ στην περίφημη λίστα της Siemens με τα...
δώρα. Από ένα πρώτο «ξεσκόνισμα» εντοπίστηκαν ονόματα πολιτικών, ανώτατων στελεχών της κρατικής διοίκησης, στελεχών και συνδικαλιστών του ΟΤΕ και αρκετοί δημοσιογράφοι να έχουν πάρει δώρα (σε είδος ή σε ρευστό, αυτό ερευνάται) που έφταναν ακόμη και τις 100.000 ευρώ κατά περίπτωση.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στη λίστα φιγουράρει μεγάλη πολιτική οικογένεια αλλά και πρώην υπουργός της Νέας Δημοκρατίας, το όνομα του οποίου έχει συνδεθεί ουκ ολίγες φορές με υποθέσεις της Siemens και του επί χρόνια ισχυρού άνδρα της εταιρείας κ. Μιχάλη Χριστοφοράκου.

Θα πρέπει να τονιστεί ότι ο όγκος των στοιχείων είναι τεράστιος, με τους ελεγκτές να έχουν συγκεντρώσει σε τέσσερα κιβώτια υλικό 300 σελίδων και τουλάχιστον 15.000 εγγραφές-εμβάσματα.

Αν και ακόμη είναι νωρίς για να υπολογιστεί η αξία των δώρων, από το πλήθος των εγγραφών προκύπτει το συμπέρασμα πως αυτή θα φτάσει σε μερικές εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ.

Στελέχη του ΣΔΟΕ εκτιμούν πως θα χρειαστούν μία ή ακόμη και δύο εβδομάδες για να ταυτοποιήσουν όλα τα ονόματα. Κι αυτό καθώς στις περισσότερες εγγραφές δεν υπάρχουν ονόματα, αλλά κωδικοί. Οταν ξεκαθαριστούν όλα τα στοιχεία, το ΣΔΟΕ θα αποστείλει το υλικό στην Εξεταστική Επιτροπή της Βουλής.

Πιο αναλυτικά, στα χέρια των ελεγκτών έχουν πέσει 300 σελίδες με τις καταγραφές των «δώρων», τα οποία έστελνε η Siemens από τις αρχές της δεκαετίας του 2000.

Σε κάθε σελίδα υπάρχουν 48 με 50 εγγραφές αποστολών, με τον συνολικό αριθμό τους να φτάνει στις 15.000. Στις λίστες υπάρχουν περίπου 3.000 κωδικοί, στους περισσότερους εκ των οποίων οι εγγραφές είναι περισσότερες της μίας.

Κατά τις ίδιες πληροφορίες, οι εγγραφές είναι χωρισμένες σε τρεις κατηγορίες.

Στην πρώτη αναγράφεται ένας κωδικός και το ποσό που αντιστοιχεί στο «δώρο». Στην παρούσα φάση επιχειρείται να αντιστοιχηθούν οι κωδικοί με τα ονόματα που έγιναν αποδέκτες των δώρων, αλλά και να διαπιστωθεί αν τα ποσά που αναγράφονται αφορούν παροχές σε είδος (ηλεκτρικές και ηλεκτρονικές συσκευές ή ρευστό).

Στη δεύτερη κατηγορία περιλαμβάνονται παρένθετα κατά τους ελεγκτές πρόσωπα (συγγενείς, σύμβουλοι ή ακόμη και οδηγοί πολιτικών ή άλλων κυβερνητικών αξιωματούχων) και συγκεκριμένα ποσά.

Τέλος, στην τρίτη κατηγορία έχουν καταχωριστεί ονόματα πολιτικών, συμπεριλαμβανομένων πρώην υπουργών, στελεχών και συνδικαλιστών του ΟΤΕ και δημοσιογράφων, καθώς και τα ποσά που έχουν λάβει ως δώρα. Και σε αυτή την περίπτωση δεν είναι ευκρινές ακόμη αν αναγράφεται η αξία των συσκευών που χαρίστηκαν ή το χρηματικό ποσό «χορηγίας».

Θα πρέπει να αναφερθεί πως στα... εμβάσματα τα ποσά ποικίλλουν, ξεκινώντας από τις 5.000 με 10.000 ευρώ και φτάνοντας ακόμη και τις 10.000 ευρώ ανά εγγραφή.

Με τα νέα αυτά δεδομένα και τα στοιχεία που βρήκε το ΣΔΟΕ μέσα σε μόλις δύο «επισκέψεις» των ελεγκτών του στα γραφεία της Siemens, γεννάται το ερώτημα γιατί δεν είχαν αποδώσει καρπούς οι προγενέστεροι έλεγχοι που έγιναν στην εταιρεία ακόμη και εντός του πρώτου εξαμήνου του 2009.

Το υλικό
Σύμφωνα με πηγή του ΣΔΟΕ, τότε όλο το υλικό, το οποίο συγκεντρώθηκε από τους ελέγχους, στάλθηκε στο γραφείο του ανακριτή κ. Νίκου Ζαγοριανού (ήταν τότε υπεύθυνος για την υπόθεση) ύστερα από σχετική εντολή, χωρίς η υπηρεσία να έχει άλλη εμπλοκή στην έρευνα και την αξιολόγηση των στοιχείων.

Η ίδια πηγή λέει ότι τώρα οι ελεγκτές «καλούνται να κάνουν μέσα σε ελάχιστο χρονικό διάστημα όσα δεν έγιναν επί χρόνια».

Βέβαια το έργο των ελεγκτών δεν σταματά εδώ και οι «επισκέψεις» τους στα κεντρικά γραφεία της Siemens στο Μαρούσι θα συνεχιστούν και εντός της τρέχουσας εβδομάδας.

Ευελπιστούν πως μέχρι το τέλος της εβδομάδας ή το αργότερο μέσα στην επόμενη θα είναι σε θέση να γνωστοποιήσουν τα ευρήματά τους στην Εξεταστική Επιτροπή της Βουλής.

ΚΩΣΤΑΣ ΤΣΑΧΑΚΗΣ από το ΕΘΝΟΣ

Δολοφονική επίθεση ισραηλινών κατά του «στολίσκου της ελευθερίας»

Ενεργοποιήθηκε η Μονάδα Χειρισμού Κρίσεων του ελληνικού ΥΠΕΞ -Έφοδος διαδηλωτών στην Κωνσταντινούπολη στο ισραηλινό προξενείο
Ισραηλινοί κομάντος επιτέθηκαν σε τουλάχιστον ένα από τα πλοιάρια του «στολίσκου της ελευθερίας» που μεταφέρει ανθρωπιστική βοήθεια στη Λωρίδα της Γάζας, με αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους τουλάχιστον 16 και να τραυματιστούν τουλάχιστον τριάντα από τους επιβαίνοντες, μεταδίδει η ισραηλινή τηλεόραση.
Δεν έχουμε επίσημη ενημέρωση από την Ισραηλινή πλευρά, αυτό που προέχει είναι η ασφάλεια των Ελλήνων πολιτών δήλωσε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών Γρ. Δελαβέκουρας.

Ο κ. Δελαβέκουρας μιλώντας στην πρωινή εκπομπή της ΝΕΤ ανέφερε ότι έχει ενεργοποιηθεί η Μονάδα Χειρισμού Κρίσεων, ενώ όπως είπε οι πολίτες των οποίων οι οικείοι συμμετέχουν στην αποστολή μπορούν να επικοινωνούν με το τηλέφωνο +30 210 368 1730.

Ακόμη ανέφερε ότι ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Εξωτερικών επικοινώνησε με τον Πρέσβη του Ισραήλ στην Αθήνα και του ζήτησε να έχει άμεση ενημέρωση σχετικά ...

με την ασφάλεια των Ελλήνων πολιτών που επέβαιναν στα σκάφη, ενώ, όπως και σε προηγούμενες επικοινωνίες, υπογράμμισε την ανάγκη να ληφθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα για την προστασία της ασφάλειάς τους.

Επίσης είπε ότι δόθηκαν οδηγίες προς την ελληνική Πρεσβεία στο Τελ Αβίβ να έρθει σε επαφή και να ζητήσει επίσημη ενημέρωση και εξηγήσεις από τις ισραηλινές αρχές σχετικά με την επιχείρηση των ισραηλινών Ενόπλων Δυνάμεων.

"Αποτελεί πάγια θέση της Ελλάδας ότι οποιαδήποτε δραστηριότητα Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων πρέπει να ασκείται ελεύθερα, υπό την αυτονόητη προϋπόθεση ότι είναι σύννομη" αναφέρεται σε σημερινή ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών.

Όσον αφορά στις σημερινές εξελίξεις το ισραηλινό ραδιόφωνο μετέδωσε δήλωση της Μαίρη Τόμσον, εκπροσώπου του κινήματος "Ελευθερώστε τη Γάζα", η οποία δεν βρίσκεται στα πλοιάρια και η οποία έκανε λόγο για δύο νεκρούς και τριάντα τραυματίες.

"Ισραηλινοί κομάντος κατέβηκαν από ελικόπτερα και κατέλαβαν το τουρκικό πλοίο" δήλωσε η ίδια.

Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες από το Αλ Τζαζίρα, ισραηλινοί κομάντος άνοιξαν πυρ και κατέλαβαν ένα τουρκικό πλοιάριο που βρισκόταν επικεφαλής του στολίσκου των έξι σκαφών.

Επίσης σύμφωνα με το ισραηλινό ιδιωτικό δίκτυο τηλεόρασης 10, άνδρες των ομάδων καταδρομών του ισραηλινού ναυτικού άνοιξαν πυρ μετά την επίθεση που δέχθηκαν με μαχαίρια και τσεκούρια από ορισμένα μέλη των αποστολών του διεθνούς στολίσκου.

Όπως τονίζει το Κανάλι 10, ο τελικός αριθμός των νεκρών ενδέχεται να είναι μεγαλύτερος, καθώς οι καταδρομείς που βρίσκονται επί των πλοίων εξακολουθούν να διεξάγουν επιχειρήσεις έρευνας και συναντούν σθεναρή αντίσταση από τους φιλο-Παλαιστίνιους ακτιβιστές.

Το ίδιο δίκτυο δεν προσδιορίζει εάν μεταξύ των νεκρών και των τραυματιών περιλαμβάνονται και ισραηλινή στρατιώτες.

Νωρίτερα, το τηλεοπτικό δίκτυο της ισλαμιστικής Χαμάς είχε κάνει λόγο για δύο νεκρούς. Τον ίδιο αριθμό νεκρών επιβεβαιώνει και η τουρκική ΜΚΟ που προώθησε την πρωτοβουλία.

Ο ισραηλινός στρατός αρνήθηκε ότι πραγματοποίησε την επίθεση, επανέλαβε, όμως την απόφασή του να μην επιτρέψει την προσέγγιση στη Λωρίδα της Γάζας.

Ο ισραηλινός υπουργός Εμπορίου και Βιομηχανίας εξέφρασε τη λύπη του για τις απώλειες από την ισραηλινή επιχείρηση στη Γάζα εναντίον των πλοίων που μεταφέρουν ανθρωπιστική βοήθεια στην περιοχή.

"Οι εικόνες σίγουρα δεν είναι ευχάριστες. Μπορώ μόνο να εκφράσω τη λύπη μου για τις απώλειες", τόνισε ο υπουργός Εμπορίου και Βιομηχανίας Μπενιαμίν Μπεν-Ελιέζερ.

Τουρκικό site μετέδωσε βίντεο από ένα πλοιάριο, στο οποίο επικρατούσε πανδαιμόνιο, με τους ακτιβιστές να φορούν πορτοκαλί σωσίβια και να προσπαθούν να βοηθήσουν συνάδελφό τους που είχε χάσει τις αισθήσεις του. Επίσης διακρίνονται ένα ελικόπτερο που πετά πάνω από το πλοιάριο και ορισμένα ισραηλινά σκάφη γύρω του.

Νωρίτερα το Αλ Τζαζίρα είχε μεταδώσει ότι ο «στολίσκος της ελευθερίας», που μεταφέρει περίπου 700 ακτιβιστές και 10.000 τόννους ανθρωπιστικής βοήθειας σε μία προσπάθεια να σπάσει τον ισραηλινό αποκλεισμό στη Λωρίδα της Γάζας άλλαξε γραμμή πλεύσης προκειμένου να αποφευχθεί μία νέα νυκτερινή εμπλοκή με το ισραηλινό ναυτικό, όπως μετέδωσε το τηλεοπτικό δίκτυο Αλ Τζαζίρα.

Τα σκάφη, που κατευθύνονταν στη Γάζα, εντοπίσθηκαν από τα ισραηλινά πολεμικά σκάφη νωρίς τα ξημερώματα σήμερα, σε απόσταση 124 χλμ από τις ισραηλινές ακτές.

Το ισραηλινό ναυτικό επικοινώνησε με τους διοργανωτές της πρωτοβουλίας με τον ασύρματο, ζητώντας τους είτε να ακολουθήσει ο στολίσκος τα πολεμικά στον ισραηλινό λιμένα Ασντόντ, είτε να επιστρέψουν στην αφετηρία τους.

Ο στολίσκος αναμενόταν να φθάσει σήμερα το απόγευμα στη Γάζα, αλλά το Ισραήλ είχε προειδοποιήσει ότι δεν θα επιτρέψει κάτι τέτοιο.

Τουρκία Το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών επιβεβαίωσε ότι δύο Τούρκοι πολίτες έχουν χάσει τη ζωή τους και πως άλλοι 30 έχουν τραυματισθεί. Χαρακτήρισε δε απαράδεκτη την αντίδραση του Ισραήλ και ανέφερε ότι θα ζητηθούν επείγουσες εξηγήσεις και πως το Ισραήλ παραβίασε διεθνείς νομοθεσίες και θα υποστεί τις συνέπειες.

Ήδη η τουρκική κυβέρνηση κάλεσε τον ισραηλινό πρεσβευτή για να του επιδώσει διαμαρτυρία έπειτα από την αιματηρή επίθεση ισραηλινών καταδρομέων σε σκάφη της διεθνούς νηοπομπής με εφόδια για τη Λωρίδα της Γάζας, τονίζουν διπλωματικές πηγές.

"Ο πρεσβευτής Γκάμπι Λέβι εκλήθη στο ΥΠΕΞ. Πρόκειται να του διαβιβάσουμε την εντονότατη αντίδρασή μας με τους πλέον σκληρούς τόνους", δήλωσε Τούρκος διπλωμάτης, που δεν θέλησε να κατονομασθεί.

Οι πληροφορίες τουρκικής ΜΚΟ, που συνδέεται με την πρωτοβουλία αυτή, σύμφωνα με τις οποίες υπάρχουν δύο νεκροί και 30 τραυματίες πάνω στο πλοίο Μαβί Μαρμαρά, "φαίνεται να είναι ακριβείς", πρόσθεσε ο ίδιος.

Νωρίτερα η τουρκική τηλεόραση μετέδωσε εικόνες από συγκρούσεις μεταξύ της αστυνομίας και διαδηλωτών, οι οποίοι προσπάθησαν να εισβάλουν στο ισραηλινό προξενείο στην Κωνσταντινούπολη, πετώντας πέτρες.
Από την ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ , βίντεο NewsIt

Συντάξεις - φιλοδώρημα

Για μέτρο- βόμβα που οδηγεί στα 480 ευρώ πιέζει η τρόικα
Μέτρο- βόμβα που οδηγεί σε συντάξεις- φιλοδώρημα των 480 ευρώ με 40 χρόνια δουλειάς και σε ηλικία 65 ετών ανατρέποντας πλήρως το ασφαλιστικό σύστημα- διατυπώνει η τρόικα (Ευρωπαϊκή Ενωση, ΔΝΤ, ΕΚΤ)  προκαλώντας την έντονη αντίδραση της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Εργασίας.

Στο πλαίσιο των επαφών εμπειρογνωμόνων με τους εκπροσώπους του υπ. Εργασίας, η τρόικα (εκτός των άλλων) απαιτεί:

1.  Από το 2015 να αλλάξει για όλους τους ασφαλισμένους σε όλα τα ασφαλιστικά ταμεία ο τρόπος υπολογισμού ...
των συντάξεων και να υπολογίζεται με το 1,2% για κάθε έτος από 2% (ποσοστό αναπλήρωσης για κάθε έτος ασφάλισης). Το μέτρο αυτό οδηγεί σε συντάξεις ύψους 480 ευρώ- με μείωση 50%- ακόμη και για αυτούς που είναι σήμερα ασφαλισμένοι (σ.σ. αφορά όσους είναι ασφαλισμένοι και πριν από το 1983). Η απαίτηση αυτή της τρόικας προκάλεσε την έντονη αντίδραση της ελληνικής πλευράς αφού το όλο θέμα δεν περιλαμβάνεται καν στο μνημόνιο.

2.  Να ισχύσει, από το 2013, ως γενικό όριο ηλικίας συνταξιοδότησης το 65ο και να επιβάλλεται η ποινή της μείωσης της σύνταξης (6% τον χρόνο) σε όσους συνταξιοδοτούνται μεταξύ 60 και 65 ετών με λιγότερα από 40 χρόνια ασφάλισης. Το θέμα αυτό χρήζει περαιτέρω διευκρινίσεων όσον αφορά τον τρόπο εφαρμογής του και τη διασφάλιση των θεμελιωμένων δικαιωμάτων των ασφαλισμένων.

Οι συζητήσεις του υπουργείου Εργασίας με την τρόικα ολοκληρώθηκαν (προσωρινά) την Παρασκευή. Και έπεται συνέχεια. Από την πλευρά του υπ. Εργασίας επικεφαλής ήταν ο υφυπουργός κ. Γ. Κουτρουμάνης και από την τρόικα οι: για την Κομισιόν (ΕC): Giuseppe Carone, Veli Laine, Εlena Ρavlova, για την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕCΒ): Νadine Leiner-Κillinger και για το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΙΜF): Stephanie Εble.

Κατά τις συζητήσεις, η πλευρά της τρόικας έθεσε θέμα ανατροπής του τρόπου υπολογισμού των συντάξεων (όπως έχει διαμορφωθεί στο νομοσχέδιο) με τη γνωστή αρχιτεκτονική (βασική και ανταποδοτική) επικαλούμενη «το υψηλό δημοσιονομικό κόστοςεξοικονόμηση εσόδων- ελάφρυνση του κρατικού προϋπολογισμού και των ασφαλιστικών ταμείων για τις πληρωμές σχετικών δαπανών». Μάλιστα, τόνισαν ότι πρέπει να υπάρξει μείωση των συντάξεων με στόχο να πλησιάσουν την κατώτατη μέσω της μείωσης του ποσοστού αναπλήρωσης. Η στάση αυτή της τρόικας προκάλεσε την έντονη αντίδραση της πολιτικής ηγεσίας του υπ. Εργασίας.

Η επιστολή στην Κομισιόν
Ετσι σε επιστολή της (την Παρασκευή) προς τον κ. Σ. Ντερούζ (αναπληρωτής γενικός διευθυντής της Γενικής Διεύθυνσης Οικονομικών Υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και επικεφαλής των διαπραγματεύσεων της Κομισιόν με την Ελλάδα), η γενική γραμματέας του υπουργείου Εργασίας κ. Αθηνά Δρέττα- εκ μέρους του υπουργού Εργασίας κ. Α. Λοβέρδου- επισημαίνει «πως κατά τις τελευταίες συναντήσεις μας με την τριμερή αντιπροσωπεία, οι εκπρόσωποί σας έθεσαν απρόσμενα και εκτός Μνημονίου Κατανόησης ζήτημα τελικού ποσοστού αναπλήρωσης στις συντάξεις. Συγκεκριμένα, (τονίζεται στην επιστολή) έθεσαν ως όρο για τον υπολογισμό της σύνταξης στο νέο σύστημα το ποσοστό αναπλήρωσης, συμπεριλαμβανομένης και της βασικής σύνταξης, να μην υπερβαίνει το 45%-48%.
Είναι προφανές πως κατ΄ αρχήν δεν είναι δυνατό να τίθενται στη συζήτηση θέματα τα οποία δεν έχουν προβλεφθεί στις σχετικές συμφωνίες.
Ακόμη περισσότερο, όταν ο συγκεκριμένος όρος αναιρεί τα βασικότερα και ουσιωδέστερα σημεία της σχεδιαζόμενης μεταρρύθμισης. Σε κάθε περίπτωση, η ελληνική πλευρά, έχοντας συνεργαστεί με υπευθυνότητα και ειλικρίνεια με τις δικές σας υπηρεσίες αλλά και με την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, επιβεβαιώνει την προσήλωσή της στη συνεργασία αυτή, ζητά όμως την τήρηση των συμφωνημένων κανόνων επ΄ αυτής.
Και πάντως, δεν είναι δυνατόν όλοι να συμφωνούμε στο Μνημόνιο ότι το νέο σύστημα θα βασίζεται στην προνοιακή- βασική σύνταξη (την οποία καταβάλλει το κράτος) και την αναλογική σύνταξη (την οποία καταβάλλουν οι Φορείς Κοινωνικής Ασφάλισης) και το τελικό προϊόν να παράγει, για την πλειοψηφία των συνταξιούχων συντάξεις κοντά στα επίπεδα της κατώτατης, ακόμη και με 40 χρόνια εργασίας».

Επιστολή στο ίδιο πνεύμα εστάλη και από τον κ. Λοβέρδο στον Επίτροπο για Οικονομικές και Νομισματικές Υποθέσεις κ. Ολι Ρεν.

ΖΗΤΟΥΝ ΝΑ ΑΛΛΑΞΕΙ ΑΠΟ ΤΟ 2015 για όλους τους ασφαλισμένους ο τρόπος υπολογισμού των συντάξεων και να υπολογίζεται με το 1,2% για κάθε έτος, από 2% σήμερα

Εντονη αντίδραση Λοβέρδου με επιστολή
Επιστολή διαμαρτυρίας προς τον Σ. Ντερούζ (φωτό κάτω δεξιά), επικεφαλής της αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στη διαπραγμάτευση με την Ελλάδα, έστειλε την Παρασκευή η γενική γραμματέας Κοινωνικής Ασφάλισης Αθηνά Δρέττα (φωτό), εκ μέρους του υπουργού Εργασίας Ανδρέα Λοβέρδου (φωτό). Το υπουργείο διαμαρτύρεταικαι γιατί τέθηκε θέμα από εκπροσώπους της Κομισιόν για το ποσοστό αναπλήρωσης των συντάξεων, το οποίο δεν περιλαμβάνεται στο Μνημόνιο
ΡΕΠΟΡΤΑΖ: Ηλίας Π. Γεωργάκης από ΤΑ ΝΕΑ

Νεκροί και τραυματίες στον “στόλο της ελευθερίας”

-Πυρά κατά των πλοίων εξαπέλυσε το ισραηλινό ναυτικό
-10 νεκροί και αρκετοί τραυματίες
-Κατέλαβαν και τα ελληνικά πλοία.
- Βουλευτές ξένων χωρών, δημοσιογράφοι, ακτιβιστές, γιατροί και μηχανικοί βρίσκονται μέσα στα πλοία Τουλάχιστον δέκα είναι οι νεκροί από την επίθεση ισραηλινών καταδρομέων στα πλοία της διεθνούς νηοπομπής που μετέφερε ανθρωπιστική βοήθεια στη Λωρίδα της Γάζας, σύμφωνα...
με την ισραηλινή τηλεόραση.

Νωρίτερα το Cnn Turk μετέδωσε πως υπάρχουν δύο νεκροί και 30 οι τραυματίες από την επιχείρηση του ισραηλινού ναυτικού.

Και τα έξι πλοία κατελήφθησαν από το ισραηλινό πολεμικό ναυτικό στα διεθνή ύδατα, 70 ναυτικά μίλια από τη Γάζα.

Σύμφωνα με τους παλαιστίνιους υπάρχουν πολλοί τραυματίες και δύο νεκροί ακτιβιστές. Δεν υπάρχουν πληροφορίες από ποια πλοία είναι οι τραυματίες και οι νεκροί όπως επίσης και η εθνικότητα τους.

Όπως δήλωσε στο στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Θοδωρής Δρίτσας η αποστολή δέχτηκε πολεμική επίθεση με πραγματικά πυρά, από ελικόπτερο και από φουσκωτό σκάφος.

Ο Τάκης Πολίτης που επιβαίνει στο "Ελεύθερη Μεσόγειος", είπε ότι στο πλοίο ανέβηκαν ισραηλινοί κομάντος. Ανέφερε επίσης πως υπάρχουν ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες ότι κατά την επέμβαση κατάληψης, των τουρκικών πλοίων υπάρχουν νεκροί και τραυματίες.

"Ο στόλος της ελευθερίας", που μεταφέρει περίπου 700 ακτιβιστές και 10.000 τόνους ανθρωπιστικής βοήθειας σε μία προσπάθεια να σπάσει τον ισραηλινό αποκλεισμό στη Λωρίδα της Γάζας είχε αλλάξει πορεία ώστε να αποφευχθεί νέα εμπλοκή με το ισραηλινό ναυτικό, μετέδωσε το τηλεοπτικό δίκτυο Αλ Τζαζίρα.

Ο ισραηλινός στρατός αρνήθηκε οποιοδήποτε σχόλιο.

Στη διάρκεια της χθεσινής νύκτας, στις 21.00, ώρα Ελλάδος, τρείς πυραυλάκατοι τύπου Σάαρ απέπλευσαν από τον ισραηλινό λιμένα της Χάιφας για να σταματήσουν τον στολίσκο, τονίζεται από δημοσιογραφικές πηγές.
Από NewsIt

Κυριακή 30 Μαΐου 2010

Ε, ρε γλέντια !!!

Ο εκσυγχρονιστής και ο μεταρρυθμιστής !!!

Κώστα, Κώστα !!!

Κρύβονται, ο ένας ούτε μιλάει, ούτε λαλάει και άλλος δεν θέλει να καταθέσει και προτρέπει την εξεταστική επιτροπή έχει να ασχοληθεί με σοβαρότερα θέματα.

Η μεγάλη των πρακτόρων σχολή !!!

Οι «μπίζνεσμαν» της ΕΥΠ
Στελέχη των μυστικών υπηρεσιών είχαν στήσει «παραμάγαζο» πουλώντας προστασία, υποκλοπές και... πτυχία

ΥΨΗΛΟΒΑΘΜΑ στελέχη της ΕΥΠ, με τη συνεργασία ιδιωτών, δημιούργησαν... κολέγιο στην οδό Ακαδημίας για να δίνουν, αντί αμοιβής, ανύπαρκτα πτυχία σε πράκτορες!
Η ίδια ομάδα της ΕΥΠ επί σειρά ετών είχε αρχίσει «μπίζνες» για τη σύσταση εταιρειών παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, για την εξαγορά εταιρειών Πληροφορικής, για την τοποθέτηση πρακτόρων της ΕΥΠ σε υπηρεσίες ασφαλείας εταιρειών- το όνομα μιας από αυτές τις εταιρείες έχει αναφερθεί και στη δολοφονική επίθεση κατά της Κωνσταντίνας Κούνεβα - αλλά και για συνεργασία με επιχειρηματίες της νύχτας.

Το ίδιο κύκλωμα εντός της ΕΥΠ φέρεται να προσέγγιζε την περίοδο 2004-2006 επιχειρηματίες προκειμένου να πραγματοποιούν παράνομες υποκλοπές για λογαριασμό τους, με χρήση μιας ειδικής συσκευής-βαλίτσας που διέθεταν οι μυστικές υπηρεσίες.

Είναι ορισμένα μόνο από τα εντυπωσιακά στοιχεία και τις πληροφορίες που έχουν συγκεντρωθεί από εσωτερική έρευνα....
της διοίκησης της ΕΥΠ και σε «ανοικτή γραμμή» με τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη κ. Μιχ. Χρυσοχοΐδη.
Η έρευνα για το «παραμάγαζο» της ΕΥΠ ξεκίνησε ύστερα από καταγγελίες για ύποπτο ρόλο σημαντικών στελεχών των μυστικών υπηρεσιών. Κανείς όμως δεν μπορούσε να αντιληφθεί το εύρος της υπόθεσης.
Υψηλόβαθμα στελέχη της λεωφόρου Κατεχάκη μιλούν για «μια πρωτοφανή υπόθεση με ύποπτες ενέργειες και...”επενδύσεις”,όπου εκτός των στελεχών των μυστικών υπηρεσιών εμπλέκονταν από πρώην στελέχη δημοσίων οργανισμών μέχρι άνθρωποι της Εκκλησίας και από υπευθύνους εταιρειών για την παροχή υπηρεσιών επικοινωνίας μέχρι εκπρόσωποι εταιρειών security. Είναι το μεγαλύτερο σκάνδαλο των ελληνικών μυστικών υπηρεσιών...».

«Σας αγοράζουμε για εθνικούς λόγους»
Είναι μάλιστα χαρακτηριστική η αναφορά προς το «Βήμα της Κυριακής» ιδιοκτήτη εταιρείας Πληροφορικής στην οδό Αχαρνών ότι τον Σεπτέμβριο του 2008 του έγινε πρόταση εξαγοράς της εταιρείας από την προαναφερόμενη ομάδα, η οποία του ανήγγειλε ότι «η ΕΥΠ ενδιαφέρεται να αγοράσει την επιχείρησή σας για εθνικούς λόγους (!) ». Και ακολούθως εκλήθη στο κτίριο της λεωφόρου Κατεχάκη για να επικυρώσει τη συμφωνία και να ακούσει, όπως είπε, ότι «το μεγάλο μαγαζί θα είναι πάντα δίπλα σου»...
Πρωταγωνιστικό ρόλο σε αυτήν την υπόθεση είχαν υψηλόβαθμα στελέχη της Α΄ Διεύθυνσης Κατασκοπείας της ΕΥΠ αλλά και άτομα από άλλες υπηρεσίες που σχετίζονται με παρακολουθήσεις, συστήματα Πληροφορικής κ.ά. Οι υπάλληλοι της ΕΥΠ συνεργάζονταν με 42χρονο θεσσαλό επιχειρηματία που δραστηριοποιούνταν στα Σκόπια. Η γνωριμία τους φέρεται να έγινε μέσω υπευθύνων εταιρειών συστημάτων ασφάλειας και η συνεργασία τους υποτίθεται ότι είχε σκοπό την «παρείσφρηση της ΕΥΠ σε υποθέσεις χωρών των Βαλκανίων» .
 Γρήγορα όμως εξελίχθηκε στις μεγάλες μπίζνες της παρα-ΕΥΠ. Μάλιστα, ένα από τα πρώτα βήματα αυτής της συνεργασίας έγινε με την... πρόσληψη στις μυστικές υπηρεσίες της συζύγου του επιχειρηματία!

Πτυχία... Βρετανίας!
Οπως έχει προκύψει από την έρευνα, η πρώτη «επενδυτική» δραστηριότητα της ομάδας των στελεχών της ΕΥΠ με τη βοήθεια του 42χρονου επιχειρηματία ήταν η δημιουργία (την περίοδο 2007-2008), στον 1ο όροφο του κτιρίου της οδού Ακαδημίας 86, ενός κολεγίου που υποτίθεται ότι θα έδινε πιστοποιητικά σπουδών από πανεπιστήμια της Βρετανίας σε συνεργασία με αντίστοιχο εκπαιδευτικό ίδρυμα στα Σκόπια.
Ο συγκεκριμένος χώρος στην οδό Ακαδημίας επελέγη γιατί στο ίδιο κτίριο στεγαζόταν επί σειρά ετών φροντιστήριο, του οποίου ο ιδιοκτήτης είναι στενός συγγενής υπαλλήλου της ΕΥΠ με την οποία διατηρούσαν επαφή οι «επενδυτές» των μυστικών υπηρεσιών. Χωρίς, πάντως, όπως προέκυψε, ο άνθρωπος αυτός και η συγγενής του να έχουν ιδέα για το τι συνέβαινε με τις «μπίζνες» της ομάδας αυτής.

Στέλεχος του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη λέει ότι «από στοιχεία αλλά και μαρτυρίες ιδιωτών προκύπτει ότιστο κολέγιο της Ακαδημίας υπήρχε σχέδιο εικονικής εγγραφής υπάλληλων της ΕΥΠ προκειμένου να λαμβάνουν πιστοποιητικά σπουδών από κολέγιο του Λονδίνου, με κύριο στόχο να παίρνουν παράτυπα προαγωγές και να έχουν μεγαλύτερο μισθό»!
Οπως ανέφερε στο «Βήμα της Κυριακής» ιδιοκτήτης άλλου μεγάλου φροντιστηρίου της Αθήνας, «με είχε προσεγγίσει προ μερικών ετών ο 42χρονος επιχειρηματίας που εμφανιζόταν ιδιοκτήτης του κολεγίου στην οδό Ακαδημίας και ισχυριζόταν ότι είχε επαφή με μεγάλα ξένα εκπαιδευτικά ιδρύματα και ήθελε να προχωρήσει σε εξαγορά και άλλων ιδιωτικών εκπαιδευτηρίων της Αθήνας. Αμέσως κατάλαβα ότι πίσω από αυτές τις μεγαλοστομίες συνέβαινε κάτι περίεργο...».

Και στην υπόθεση Κούνεβα!
Μία από τις πρώτες επαφές ήταν η συνεργασία με εκπρόσωπο ελληνικής ιδιωτικής εταιρείας παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας προκειμένου να αρχίσουν κοινές δραστηριότητες στην Ελλάδα και στα Βαλκάνια. Οπως ανέφερε ο εκπρόσωπος αυτής της εταιρείας, «το μόνο που μπορώ να πω είναι ότι ήλθα σε επαφή με τον 42χρονο επιχειρηματία μέσω στελεχών της ΕΥΠ. Σκοπός μου ήταν να προχωρήσουμε σε κοινές δραστηριότητες σε γειτονικές χώρες».
Ακολούθησε η απόπειρα εξαγοράς εταιρείας Πληροφορικής στην οδό Αχαρνών αλλά και η συνεργασία με εταιρεία καθαρισμού, το όνομα της οποίας μνημονεύθηκε στην υπόθεση της ανεξιχνίαστης δολοφονικής επίθεσης τον Δεκέμβριο του 2008 στα Πετράλωνα εναντίον της συνδικαλίστριας Κωνσταντίνας Κούνεβα .
Οπως διαπιστώνεται τώρα, εκπρόσωποι της εταιρείας είχαν αρχίσει συνεργασία με τους «επενδυτές» της ΕΥΠ και τους ιδιώτες. Μάλιστα, στο πλαίσιο αυτής της συνεργασίας τοποθετήθηκε στην εταιρεία καθαρισμού ως υπεύθυνος ασφαλείας ένας πρώην πράκτορας της ΕΥΠ (τα στοιχεία όλων των αναφερομένων βρίσκονται στη διάθεση της εφημερίδας), ο οποίος είχε κατηγορηθεί τη δεκαετία του ΄90 για συμμετοχή στο μεγάλο σκάνδαλο των υποκλοπών με πρωταγωνιστή την «ομάδα Μαυρίκη» και ανήκε στην ομάδα φρούρησης γνωστού πολιτικού. Τώρα εξετάζεται αν οι συγκεκριμένοι άνθρωποι έχουν οποιονδήποτε ρόλο και στην υπόθεση Κούνεβα.

Υποκλοπές για ιδιώτες
ΙΔΙΩΤΗΣ, σύμβουλος εταιρειών, δέχθηκε πρόταση «συνεργασίας» από στελέχη της ΕΥΠ που ήθελαν να πουλήσουν τις υπηρεσίες τους σε επιχειρηματίες. Ο ίδιος μιλάει στο «Βήμα της Κυριακής» για τις επαφές του με το κύκλωμα: «Προ μερικών ετών με επισκέφθηκαν στο γραφείο μου δύο στελέχη της ΕΥΠ. Λόγω του ότι μέσω της δουλειάς μου γνωρίζω αρκετούς επιχειρηματίες, μου ζήτησαν να μεσολαβήσω προκειμένου να έλθουν σε επαφή μαζί τους.
Στόχος τους, όπως μου είπαν, ήταν να οργανώσουν το σύστημα ασφαλείας τους αλλά και να προχωρούν σε υποκλοπές για λογαριασμό τους. Οπως μου είπαν, μπορούσαν να χρησιμοποιούν μια ειδική βαλίτσα υποκλοπών που χρησιμοποιεί η ΕΥΠ για υποθέσεις κατασκοπίας, οργανωμένου εγκλήματος κτλ. Σε αυτές τις συναντήσεις με τους επιχειρηματίες επεδείκνυαν σχετικό κείμενο με τις δυνατότητες των συστημάτων που χρησιμοποιούσαν, ενώ παρουσίαζαν και λίστα των πελατών τους. Ανάμεσά τους ήταν επιχειρηματίες από τον εφοπλιστικό χώρο, από αυτόν των ασφαλιστικών εταιρειών και άλλοι».

ΤΙ ΛΕΕΙ...Ο «ΣΥΝΕΤΑΙΡΟΣ»
«Μου έλεγαν: “Για ό,τι θες η ΕΥΠ είναι εδώ”»

O ΙΔΙΟΚΤΗΤΗΣ εταιρείας πληροφορικής επί της οδού Αχαρνών περιγράφει στο «Βήμα της Κυριακής» την εμπειρία του από τη συνεργασία του με το κύκλωμα της ΕΥΠ:
«Το φθινόπωρο του 2008 με προσέγγισαν ένα πρώην στέλεχος του ΟΠΑΠ με έναν επιχειρηματία, προκειμένου να αγοράσουν την εταιρεία μου που εκείνο το διάστημα παρουσίαζε λειτουργικά προβλήματα και επίκειτο να μπει στη ρύθμιση του αναπτυξιακού νόμου. Η πρότασή τους δεν προχώρησε και ακολούθως εμφανίστηκε, έπειτα από σύσταση των προαναφερθέντων, ο 42χρονος θεσσαλός επιχειρηματίας μαζί με στελέχη της ΕΥΠ. Στην πορεία εμφανίστηκαν να συμμετέχουν σε αυτές τις επενδυτικές δραστηριότητες ένας κληρικός από περιοχή της Βοιωτίας και ένας εκπρόσωπος εταιρείας παροχής τηλεφωνικών υπηρεσιών. Μου είπαν επί λέξει ότι «η ΕΥΠ επιθυμεί να αγοράσει την επιχείρηση σας για εθνικούς λόγους. Το μεγάλο μαγαζί, όπως θα το λέμε, θα είναι πάντα δίπλα σου. Εξάλλου, άμα έχεις κοντά σου ΕΥΠ και Εκκλησία δεν έχεις να φοβηθείς τίποτε»...

Στόχος τους ήταν η εταιρεία μου να συνεργαστεί με το κολέγιο της οδού Ακαδημίας και ένα τμήμα των εγκαταστάσεων να στεγαζόταν στο κτίριό μας στην Αχαρνών. Οπως μου έλεγαν, στο κολέγιο θα έδιναν μεταπτυχιακούς τίτλους σε υπαλλήλους της ΕΥΠ αλλά και σε άλλους κρατικούς υπαλλήλους»

ΒΑΣΙΛΗΣ Γ. ΛΑΜΠΡΟΠΟΥΛΟΣ από ΤΟ ΒΗΜΑ

Ο σαλταδόρος νικητής της Eurovision !!!

Winner "El Saltador" Jimmy Jump
O Jimmy Jump «σαλτάρει» κυρίως σε γήπεδα αλλά χθες έκανε μια εξαίρεση και εισέβαλε στην σκηνή του τελικού της Eurovision στο Όσλο και προσπάθησε να μιμηθεί τη χορογραφία του τραγουδιού της Ισπανίας.

Ο απίθανος Jimmy είχε προειδοποιήσει πως «θα σκάσει μύτη» στην Eurovision, ενώ σχεδιάζει να «παίξει» … και στο Μουντιάλ στη Νότιο Αφρική.

Ο Καταλανός Jimmy Jump αγαπήθηκε από τους Έλληνες φιλάθλους ύστερα από την εισβολή του στον τελικό του Euro 2004 μεταξύ της Ελλάδας και της Πορτογαλίας, όπου έκανε τα νεύρα του Λουίς Φίγκο «κρόσσια» πετώντας του μια φανέλα της Μπαρτσελόνα.
Keep Jumping Jimmy.

Έκανε ότι μπορούσε αλλά …

το «Ωπα» κατατάχτηκε στην 8η θέση.
Είδαμε μια καλή εμφάνιση από το Γιώργο Αλκαίο που έκανε ότι μπορούσε και κατατάχθηκε σε μια αξιοπρεπή θέση στο διαγωνισμό της Eurovision.
Δεν περιμέναμε άλλωστε και περισσότερα.
Keep singing George.

Νικήτρια αναδείχτηκε η Lena από τη Γερμανία, δεύτερη η Τουρκία, τρίτη η Ρουμανία ενώ ...
η Κύπρος κατέλαβε την 21η θέση.
Η Νικήτρια Lena - Satellite (Germany)
Η τελική κατάταξη

Οι λυγμοί του κ. Λοβέρδου

Ο υπουργός Εργασίας θα εξακολουθήσει να διαπραγματεύεται με το τετραμελές κλιμάκιο των Βρυξελλών και του ΔΝΤ ως τις 10 Ιουνίου
Πώς απαντά όταν τον κατηγορούν ότι μπλοφάρει και ότι καταφεύγει σε επικοινωνιακά κόλπα.

ΕΠΙ ΜΙΑ εβδομάδα ο υπουργός Εργασίας κ. Α. Λοβέρδος «παζαρεύει» το νέο ασφαλιστικό νομοσχέδιο με το κλιμάκιο των ελεγκτών της ΕΕ και του ΔΝΤ που έχουν εγκατασταθεί στο γραφείο του, έχοντας ταυτόχρονα να αντιμετωπίσει δύο σοβαρές κατηγορίες που του προσάπτουν...
συνάδελφοί του στην κυβέρνηση, αλλά και τα κόμματα της αντιπολίτευσης:

Πρώτον, ότι «μπλοφάρει» λέγοντας πως προσπαθεί να απαλείψει ορισμένες επώδυνες διατάξεις για τους ασφαλισμένους και τους συνταξιούχους, από τη στιγμή που όλα έχουν προσυμφωνηθεί στο μνημόνιο που έχει ψηφίσει η Βουλή.

Δεύτερον, ότι δεν αποσαφηνίζει τι ακριβώς θα προβλέπει ο νέος νόμος, επιτείνοντας τη σύγχυση και την ανησυχία που έχουν δημιουργηθεί στην ελληνική κοινωνία. Και στις δύο αυτές κατηγορίες ο υπουργός απαντά με ένα επιχείρημα: «Αν όλα έχουν προσυμφωνηθεί, τότε γιατί συνεχίζουν να συζητούν μαζί μου οι ελεγκτές από τον Δεκέμβριο και θα συνεχίσουν να συζητούν ως τις αρχές Ιουνίου; Και αν δεν ολοκληρωθούν οι συζητήσεις αυτές,πώς ακριβώς θα ανακοινώσω τι τελικώς θα ισχύσει;».

Μόλις την Παρασκευή ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ στη Βουλή, τον κατηγόρησε για «φτηνά επικοινωνιακά κόλπα» καλώντας τον να εγκαταλείψει την αγωνία του για τη Β Δ Αθηνών και να πει όλη την αλήθεια. Ο κ. Λοβέρδος του συνέστησε να μη συνεχίσει να εκτίθεται, αφού, όπως είπε, όταν δημοσιοποιήσει την επιστολή που έλαβε από την ΕΕ πριν από δέκα ημέρες, θα αποδειχθεί ότι υπάρχουν αρκετά σημεία στο Ασφαλιστικό τα οποία η ελληνική κυβέρνηση δεν έχει δεσμευθεί να υλοποιήσει, όπως του ζητεί επιμόνως η τρόικα. Οπως όλα δείχνουν, η διαπραγμάτευση θα ολοκληρωθεί ως τις 10 Ιουνίου και το νέο Ασφαλιστικό θα κατατεθεί στη Βουλή με τις τελικές ρυθμίσεις. Ως τότε ο υπουργός Εργασίας θα συνεχίσει να αμφισβητείται από φίλους και εχθρούς...

Η επικοινωνιακή άνεση που διαθέτει ο κ. Α.Λοβέρδος αυτή την περίοδο του δυσκολεύει, αντί να του διευκολύνει, τη ζωή. Ο,τι και αν κάνει, κατηγορείται πως το κάνει για επικοινωνία. Η υψηλή δημοτικότητά του, αλλά και η πρωτιά του στη Β Δ Αθηνών είναι δύο στοιχεία που ασφαλώς και ο ίδιος προσπαθεί να περιφρουρήσει. Αλλά ακόμη και συνάδελφοί του τον κατηγορούν ότι τα φροντίζει περισσότερο και από τα υπουργικά του καθήκοντα. Ο ίδιος αρνείται τις κατηγορίες.

Ο κ. Λοβέρδος προσπαθεί αυτή την περίοδο να πείσει τους συνομιλητές του ότι η κυβέρνηση θα σεβαστεί και θα εφαρμόσει όλες τις ρυθμίσεις που προβλέπονται στο μνημόνιο, αλλά δεν είναι διατεθειμένη να αποδεχθεί και τις 15 επιπλέον ρυθμίσεις που του ζητούνται με την επιστολή που παρέλαβε από την ΕΕ. Προτού ξεκινήσει τη διαπραγμάτευση, έλαβε την έγκριση του Πρωθυπουργού σε δύο διαδοχικές συναντήσεις που είχε μαζί του την Τετάρτη και την Πέμπτη, κατά τις οποίες τον ενημέρωσε αναλυτικά.

Μετά τις συναντήσεις αυτές ενημέρωσε το τετραμελές κλιμάκιο με το οποίο συνεργάζεται καθημερινά ότι η κυβέρνηση θα σεβαστεί όλες τις παραγράφους της συμφωνίας. Συγκεκριμένα:

1. Θα εξισώσει τα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης ανδρών και γυναικών.

2. Θα θεσπίσει την πλήρη σύνταξη μόνο έπειτα από 40 χρόνια εργασίας.

3. Θα καθιερώσει ως χρόνο έναρξης των νέων ρυθμίσεων το 2015, αντί του 2018 που είχε αρχικώς συμφωνηθεί.

4. Θα καταργήσει κάθε πρόωρη συνταξιοδότηση πριν από τα 60.

Από την άλλη πλευρά, ζητεί να υποχωρήσουν οι ελεγκτές από περίπου 15 απαιτήσεις που δεν περιλαμβάνονται στο μνημόνιο. Μεταξύ άλλων ο κ. Λοβέρδος ζητεί:

1. Να διατηρηθεί το καθεστώς στις συντάξεις χηρείας.

2. Να μη θιγεί η βασική σύνταξη στα ασφαλιστικά ταμεία που παραμένουν πλεονασματικά.

3. Να μη θιγούν ορισμένες ευαίσθητες κοινωνικές ομάδες ελλήνων ασφαλισμένων.

4. Να συμφωνηθεί ότι εφόσον το Πρόγραμμα Σταθερότητας αποδώσει, θα επιστραφεί ένα τμήμα του δώρου που περικόπηκε στους συνταξιούχους.

Επικεφαλής του τετραμελούς κλιμακίου της ΕΕ και του ΔΝΤ που έχει εγκατασταθεί στο υπουργείο Εργασίας είναι ο ιταλός αξιωματούχος της Κομισιόν κ. Τζιουζέπε Καρόνε, ο οποίος δεν κάνει τίποτε αν δεν λάβει έγκριση από τις Βρυξέλλες.
Περιγράφεται ως ένας ευγενής, αλλά σκληρός υπάλληλος, ο οποίος δεν εμπιστεύεται το Ελληνικό Δημόσιο και κυρίως τις υποσχέσεις των ελλήνων υπηρεσιακών παραγόντων πως θα περικοπούν δραστικά οι δαπάνες του Δημοσίου. Σε αντίθεση με τις διαπραγματεύσεις και τους ελέγχους των προηγούμενων μηνών, όπου τον πρώτο λόγο είχαν οι απεσταλμένοι του ΔΝΤ, στο υπουργείο Εργασίας τον πρώτο λόγο έχουν οι απεσταλμένοι της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Και στη συγκεκριμένη περίπτωση ο κ. Καρόνε.
Σε ό,τι αφορά τα εργασιακά και την επίβλεψη της αναλογιστικής μελέτης που θα δώσει στη δημοσιότητα την Τετάρτη ο υπουργός, το γενικό πρόσταγμα έχει ένας ελβετός εμπειρογνώμονας, ο κ. Κλοντ Σεσόν, ο οποίος δείχνει μεγαλύτερη κατανόηση.

Και οι δύο τού λένε ότι δεν χρειάζεται να βιάζεται, καθώς η συμφωνία με την ΕΕ είναι να ψηφιστεί το νέο Ασφαλιστικό ως τον Σεπτέμβριο. «Εγώ βαδίζω με το πολιτικό μας ημερολόγιο, που προβλέπει ψήφιση του Ασφαλιστικού ως τον Ιούνιο» τους απαντά. Και σωστά. Δεν θα ήθελε η κυβέρνηση να ψηφίζει Ασφαλιστικό στη Βουλή παραμονές των δημοτικών εκλογών...

Οι δαπάνες για τα φάρμακα
Αλλά και ο κ. Λοβέρδος θεωρεί δύσκολο να επιβιώσουν τα ασφαλιστικά ταμεία, αν δεν περικοπούν, για παράδειγμα, αμέσως και δραστικά οι δαπάνες για το φάρμακο, για τις οποίες η κυβέρνηση βρίσκεται ακόμη στο σημείο μηδέν.

«Το Ασφαλιστικό είναι ο ακρογωνιαίος λίθος του Προγράμματος Σταθερότητας. Και το Ασφαλιστικό εξαρτάται αμέσως από την περικοπή των δαπανών στο φάρμακο και στην Υγεία» τονίζει χαρακτηριστικά ο κ. Λοβέρδος. Αυτό ίσως εξηγεί και γιατί δέχονται συχνά επιθέσεις από υπουργούς οι κυρίες Λούκα Κατσέλη και Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου, οι οποίες είναι αρμόδιες για τα ζητήματα αυτά.

Οπως τονίζει ο υπουργός Εργασίας, οι αναλογιστικές μελέτες που έχει στα χέρια του εγγυώνται τη βιωσιμότητα του ασφαλιστικού συστήματος ως το 2060. Αλλά αν κάτι στραβώσει στο Πρόγραμμα Σταθερότητας, μπορεί να δημιουργηθούν συνθήκες κατάρρευσης του ΙΚΑ ως το φθινόπωρο.

Η σύγκρουση με τα συνδικάτα
O υπουργός Εργασίας έχει να διαχειριστεί μια μετωπική σύγκρουση που έχει ξεκινήσει με τα συνδικάτα για τις επερχόμενες αλλαγές που ετοιμάζονται στο υπουργείο Εργασίας τόσο στο ασφαλιστικό σύστημα όσο και στις εργασιακές σχέσεις.

Η ΓΣΕΕ όχι μόνο δεν προσέρχεται στην αυριανή συνάντηση με τον υπουργό Εργασίας κ. Α.Λοβέρδο (φωτογραφία) και την ηγεσία του ΣΕΒ για να συζητήσουν τις ανατροπές στις εργασιακές σχέσεις (αύξηση του ορίου απολύσεων, μείωση του ποσού των αποζημιώσεων, χαμηλότερες αμοιβές για νεοπροσλαμβανόμενους, κατάργηση της μονομερούς προσφυγής στον ΟΜΕΔ) που προβλέπονται στο μνημόνιο της κυβέρνησης με την ΕΕ και το ΔΝΤ, αλλά προετοιμάζει νέες απεργιακές κινητοποιήσεις. Μάλιστα ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας κ. Ι. Παναγόπουλος με επιστολή του κάλεσε τις εργοδοτικές οργανώσεις να μην ανταποκριθούν στην πρόσκληση Λοβέρδου σε διαβούλευση για την έκδοση των προεδρικών διαταγμάτων που θα υλοποιήσουν τα εργασιακά μέτρα που απαιτούν οι δανειστές της χώρας.

«Ελάτε να διαπραγματευθούμε μαζί τη συλλογική σύμβαση και μην αποδέχεστε την κρατική παρέμβαση στα εργασιακά» σημειώνει η ΓΣΕΕ σε επιστολή της προς τους προέδρους του ΣΕΒ κ. Δ. Δασκαλόπουλο, της ΓΣΕΒΕΕ κ. Δ. Ασημακόπουλο και της ΕΣΕΕ (έμποροι) κ. Β. Κορκίδη και σημειώνει χαρακτηριστικά: «Μη στέρξετε με ενέργειές σας ή παραλείψεις στην υπονόμευση του θεσμού των διαπραγματεύσεων».

Ετσι, ενώ ο υπουργός Εργασίας καλεί αύριο Δευτέρα τις εργοδοτικές και τις εργατικές οργανώσεις σε συζήτηση για τα μέτρα τα οποία επιβάλλουν οι δανειστές της χώρας, η ΓΣΕΕ προτείνει συνέχιση των συλλογικών διαπραγματεύσεων για τη νέα Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας.

Από Το ΒΗΜΑ

Απόβαση ελεγκτών

Οι τεχνοκράτες θα ανα­λάβουν τις υπηρε­σίες που προβλέπει το συμ­βό­λαιο που υπέ­γραψαν Παπακωνσταντίνου και Προβόπουλος
Σε υπερ-υπουργείο θα μετατραπεί το υπουργείο Οικονομικών με εισήγηση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου που περιλαμβάνεται σε απόρρητη έκθεση για την Ελλάδα.

Τα στελέχη του ΔΝΤ που ασχολούνται με τη χώρα μας σε συνεργασία με τον υπουργό Οικονομικών, Γιώργο Παπακωνσταντίνου, θα ξεκινήσουν τιτάνια, όπως χαρακτηρίζεται, προσπάθεια για...
να ελέγξουν τις δαπάνες και να μειώσουν το έλλειμμα.

Το «Εθνος της Κυριακής» πληροφορήθηκε ότι σε πρώτη φάση τρεις πολυμελείς ομάδες του Ταμείου αναμένεται να φτάσουν μέχρι τις 15 Ιουνίου στην Αθήνα στο πλαίσιο της συμφωνίας της ελληνικής κυβέρνησης με το ΔΝΤ. Τα στελέχη του Ταμείου θα αναλάβουν τις υπηρεσίες που προβλέπει το συμβόλαιο το οποίο υπέγραψαν ο κ. Παπακωνσταντίνου και ο διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας Γιώργος Προβόπουλος. Η συμφωνία δεν επιδέχεται καμία αλλαγή δήλωσε στο «Εθνος της Κυριακής» αξιωματούχος του Ταμείου, ο οποίος πρόσθεσε ότι «βρισκόμαστε στο στάδιο της εφαρμογής και της υλοποίησης, όχι των διαπραγματεύσεων για αλλαγές».

Σύμφωνα με πληροφορίες, στην Αθήνα θα φτάσει η ομάδα που διαπραγματεύθηκε τη συμφωνία, επικεφαλής της οποίας θα είναι ο Πολ Τόμσεν για να συγγράψει την «ενδιάμεση έκθεση». Ταυτόχρονα θα αφιχθούν τα στελέχη που προσφέρουν τεχνική βοήθεια και η ομάδα των αξιωματούχων που ασχολούνται με τις ελληνικές τράπεζες και το πρόγραμμα σταθερότητας. Είναι σημαντικό ότι στην απόρρητη έκθεση τονίζεται ότι στο ΔΝΤ δεν ανησυχούν για την κατάσταση του τραπεζικού τομέα. Προστίθεται ότι τα κονδύλια που έχουν εγκριθεί είναι υπεραρκετά και θα χρησιμοποιηθούν εφόσον χρειαστούν, ενώ αναφέρεται ότι το Ταμείο και η Ευρωπαϊκή Ενωση προτίθενται να στηρίξουν περαιτέρω τις ελληνικές τράπεζες στην περίπτωση που απαιτηθεί.

Ο αξιωματούχος εξέφρασε ικανοποίηση για το γεγονός ότι η ελληνική κυβέρνηση σε επικοινωνία με το Ταμείο διαβεβαίωσε κατηγορηματικά ότι δεν επιχειρείται επαναδιαπραγμάτευση της συμφωνίας σε κανέναν τομέα, συμπεριλαμβανομένου του ασφαλιστικού.

Το Ταμείο σχεδιάζει σε συνεργασία πάντα με τον κ. Παπακωνσταντίνου τριετή προϋπολογισμό με στόχο να υπάρξουν σταδιακά «δεσμευτικές πολιτικές». Συγκεκριμένα ο επικεφαλής του «Ελληνικού Προγράμματος» θα επιδιώξει να βελτιώσει τον τρόπο κατάρτισης του προϋπολογισμού και θα εισηγηθεί τρόπους μείωσης των δαπανών. Στην ομάδα του θα συμπεριλαμβάνονται.

Οι αρμοδιότητες
Στο Ταμείο κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι το υπερ-υπουργείο Οικονομικών πρέπει να ελέγχει τα πάντα. Σύμφωνα με αξιωματούχο «αποτελεί άμεση ανάγκη ο έλεγχος των δαπανών, ακόμα και της τοπικής αυτοδιοίκησης», ενώ τόνισε ότι «πρέπει να ελέγχει γενική και κεντρική κυβέρνηση».

Δύο ειδικοί θα ελέγχουν έσοδα και δαπάνες. Σύμφωνα με πληροφορίες του «ΕτΚ» η κυβέρνηση συμφώνησε ότι οι δύο τομείς θα υπαχθούν υπό τον πλήρη έλεγχο του ΔΝΤ.

Το στρατηγείο
Οσο αναφορά το στρατηγείο των ελεγκτών του ΔΝΤ στο τραπέζι έχουν τεθεί τρεις προτάσεις:

Να εγκατασταθούν στο υπουργείο Οικονομικών ή στην Κεντρική Τράπεζα, ενώ έχουν και την επιλογή να αναζητήσουν ανεξάρτητο χώρο.

Σε πρώτη φάση θα εγκατασταθούν στην Αθήνα 50 στελέχη του ΔΝΤ. Ο αριθμός θα αυ­ξάνεται σταδιακά όσο διαρκεί η εφαρμογή και η υλοποίηση του «Ελληνικού Προγράμματος».

Ο επικεφαλής
Ο επικεφαλής του «Ελληνικού Προγράμματος» θα ανακοινωθεί τις επόμενες ημέρες. Ανάμεσα στους πολλούς υποψηφίους ξεχωρίζει ο Μπομπ Τράα, ο οποίος γνωρίζει την ελληνική οικονομία και πραγματικότητα, ενώ διατηρεί εξαιρετική σχέση συνεργασίας με τον κ. Παπακωνσταντίνου. Αμέσως μετά την ανακοίνωση, ο επικεφαλής και τα στελέχη που θα επιλεγούν να τον ακολουθήσουν, θα εγκατασταθούν στην Αθήνα. «Θα μπορούσαμε να τον ονομάσουμε «πρωθυπουργεύων» εκ μέρους του Ταμείου», δήλωσε ενημερωμένη πηγή.

Για δαπάνες
Κίτρινη κάρτα σε 2 υπουργεία

Στο ΔΝΤ πιστεύουν ότι οι μεγαλύτερες ελληνικές πληγές είναι ο νοσοκομειακός και ο ασφαλιστικός τομέας. «Δεν ελέγχονται οι δαπάνες» (στους δύο αυτούς τομείς) δήλωσε ο αξιωματούχος και πρόσθεσε: «Αυτοί οι τομείς ανέβασαν στα ύψη το έλλειμμα».

Είναι σημαντικό να τονιστεί ότι σε κάθε ευκαιρία γίνεται έντονη κριτική για το υπουργείο Υγείας και το υπουργείο Εργασίας.

ΜΙΧΑΛΗΣ ΙΓΝΑΤΙΟΥ από ΤΟ ΕΘΝΟΣ

Οι διαδρομές μαύρου χρήματος

Οι μίζες της Siemens εξόργισαν την ελληνική κοινωνία και προκαλούν αλυσιδωτές αντιδράσεις στο μεταπολιτευτικό πολιτικό και οικονομικό σύστημα
Τεκτονικά ρήγματα στα κόμματα
Οι συνέπειες της ομολογίας Μαντέλη για τις προεκλογικές «χορηγίες» και ο συνδυασμός των σκανδάλων με την οικονομική κρίση

Στον καιρό της οικονομικής κρίσης, της μεγάλης απογοήτευσης και των μειωμένων προσδοκιών, η κυνική ομολογία τού άλλοτε ισχυρού υπουργού...
Μεταφορών Τάσου Μαντέλη ότι έλαβε «προεκλογικές χορηγίες», κοινώς μίζες, από τη Siemens έσκασε σαν βόμβα μεγατόνων στη χώρα, σοκάροντας και εξοργίζοντας τη δοκιμαζόμενη κοινωνία.

Οι πολίτες είδαν έκπληκτοι έναν πολιτικό που πρωταγωνίστησε επί δέκα έτη στον εκσυγχρονισμό των τηλεπικοινωνιών να επιβεβαιώνει με περισσό θράσος τις φήμες που έτρεχαν από καιρό και κατελήφθησαν από κύματα μεγάλου θυμού.

Ο κ. Μαντέλης, ως αυθεντικός εκπρόσωπος της σχολής των κυνικών, δεν μπορούσε να φαντασθεί τις συνέπειες και το βάρος της ομολογίας του. Ηδη συγκλονίζει τα κόμματα, απομυθοποιεί τα πρόσωπα της πολιτικής και για πρώτη φορά, κατά την έκφραση ανώτατου κυβερνητικού παράγοντα, «μετακινεί τις τεκτονικές πλάκες του πολιτικού συστήματος».

Κακά τα ψέματα, τα σκάνδαλα συνδυασμένα με την οικονομική κρίση, με τα πολλά περιοριστικά μέτρα και με την παρουσία του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, δοκιμάζουν τις αντοχές της πολιτικής και επιτείνουν το κλίμα φθοράς των κυρίαρχων εκφράσεων της εξουσίας.

Είναι φανερό ότι σε περιβάλλον εντεινόμενης αμφισβήτησης η άσκηση διακυβέρνησης δυσκολεύει, τα φαινόμενα ανυπακοής και απειθαρχίας αυξάνονται, με αποτέλεσμα η εφαρμογή του προγράμματος διάσωσης της οικονομίας να δυσχεραίνεται και να κινδυνεύει με εκτροχιασμό, επαναφέροντας με δραματικό τρόπο στο προσκήνιο το ενδεχόμενο της πτώχευσης.


Η πίεση στο ΠαΣοΚ
Η κυβέρνηση ήδη νιώθει την πίεση. Ενας ακόμη συνεργάτης του κ. Κ. Σημίτη αποδεικνύεται διεφθαρμένος και εκείνη η τόσο παραγωγική περίοδος απομυθοποιείται, ρίχνεται στην κυριολεξία στα σκυλιά. Τόσο ο πρωθυπουργός κ. Γ. Παπανδρέου όσο και οι υπουργοί του αισθάνονται το έδαφος ολισθηρό, γνωρίζουν ότι η πολιτική δεν μπορεί να είναι αποδοτική σε συνθήκες αναξιοπιστίας και γι΄ αυτό κάνουν ό,τι περνάει από το χέρι τους προκειμένου να διαμορφωθεί περιβάλλον τιμωρίας για τον επίορκο κ. Μαντέλη και για όσους άλλους αποκαλυφθούν προσεχώς.

Η ενεργοποίηση των δικαστικών αρχών αλλά και η κινητοποίηση του ΣΔΟΕ και των λοιπών διωκτικών μηχανισμών λειτουργούν εκτονωτικά, ικανοποιούν ως έναν βαθμό το περί δικαίου αίσθημα και δεν επιτρέπουν δεύτερες σκέψεις ακόμη και στους επιρρεπείς στο μέλι.

Οπως και να έχει ωστόσο το σκάνδαλο κλονίζει και αποσπά την προσοχή της κυβέρνησης, που τούτη την εποχή οφείλει να είναι αφοσιωμένη στο έργο της αντιμετώπισης της κρίσης, η οποία βγάζει συνεχώς προβλήματα και απαιτεί ισχυρό και αξιόπιστο πολιτικό λόγο, ικανό να κινητοποιήσει το κράτος και την κοινωνία ολόκληρη στην προσπάθεια διάσωσης της οικονομίας.


Απειλή για τη ΝΔ
Αντιστοίχως η Νέα Δημοκρατία, που αρχικώς πλανήθηκε ότι το σκάνδαλο Μαντέλη είναι πρόβλημα του ΠαΣοΚ, αισθάνεται μέγα βάρος. Η απειλή μιας ενδεχόμενης πολυδιάσπασης είναι υπαρκτή. Ο κ. Αντ. Σαμαράς δεν έχει ακόμη στεριώσει, τα ναυάγια του καραμανλισμού και του μητσοτακισμού κινούνται, διεκδικούν χώρο, θέση, παρουσία και ο διαβρωτικός ρόλος του ΛΑΟΣ ενισχύεται. Οι αμαρτίες που βαρύνουν το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης είναι πολλές και σε περιβάλλον σκανδαλολογίας θα πολλαπλασιάζουν τα προβλήματα της ηγεσίας.

Η Αριστερά ακόμη δεν μένει αλώβητη απ΄ αυτό το κύμα γενικευμένης αμφισβήτησης που διαμορφώνεται. Και εκεί επικρατούν τάσεις πολυδιάσπασης, ακόμη και το οχυρωμένο στα τείχη του Περισσού ΚΚΕ απειλείται από την ατμόσφαιρα φθοράς. Για να μη μιλήσουμε για τον Συνασπισμό και τον ΣΥΡΙΖΑ, που δοκιμάζεται από τις καινούργιες ιχνηλασίες του κ. Αλ. Αλαβάνου.

Οπως και αν έχει, η υπόθεση Μαντέλη και όλο αυτό το κύμα σκανδάλων, σε συνδυασμό, όπως είπαμε, με τις πολλές συνέπειες της οικονομικής κρίσης, επαναφέρουν στο προσκήνιο το «κόμμα του κανένα» και επιβεβαιώνει ότι το σύστημα της Μεταπολίτευσης, πολιτικό και οικονομικό, πνέει τα λοίσθια. Και είναι ζήτημα της πολιτικής και της κοινωνίας με τι θα το αντικαταστήσει.
Από ΤΟ ΒΗΜΑ

Σάββατο 29 Μαΐου 2010

Ωπα ρε παιδιά !!!

Greece - OPA Final Eurovision 2010
Cyprus - Final Eurovision 2010

Επεισόδια μεταξύ οπαδών του ΠΑΟΚ και της ΑΕΚ στη Λαμία

- Με επιστολή της η ομοσπονδία χάντμπολ προς τον αρχηγό της ΕΛ.ΑΣ είχε ζητήσει ενίσχυση των αστυνομικών δυνάμεων
- 14 τραυματίες, 13 συλλήψεις, 20 προσαγωγές και καταστροφές στην πόλη - Αναβλήθηκε το φάιναλ φορ
Απίστευτης αγριότητας επεισόδια μεταξύ οπαδών του ΠΑΟΚ και της ΑΕΚ στη Λαμία
Από Newsit

Η Ελληνική πολιτική σκηνή !!!

Η κατάσταση της Ελληνικής πολιτικής σκηνής στην Ελλάδα μετά από την επιβολή των νέων μέτρων από την «τρόικα» και την καθημερινή αποκάλυψη των σκανδάλων !!!
Πλέον, οι κυβερνώντες σταμάτησαν να ζητάνε να σφίξουμε κι άλλο το ζωνάρι, δεν έχει εξ άλλου άλλες τρύπες, και τώρα ζητάνε να κάνουμε όλο και περισσότερες υποχωρήσεις.

Ζητάνε από τα «περήφανα νιάτα» να δουλεύουν μια ζωή με μισθούς με πείνας και από τα «τιμημένα γηρατειά» να επιβιώσουν με πενιχρή σύνταξη, ενώ για τους υπεύθυνους της κατάντιας της χώρους αποφάσισαν ότι είναι αρκετό να αναλάβουν το πολιτικό κόστος.

Για ποιο πολιτικό κόστος, μιλάτε. Κοστολογείται η απώλεια της εθνικής ανεξαρτησίας, η καταστροφή των ονείρων μιας ολόκληρης γενιάς και η εξαθλίωση της προηγούμενης;

Η λαϊκή κατακραυγή δείχνει το δρόμο

Ειδικό δικαστήριο για τους καταστροφείς της Ελλάδας
* Κρύβονται για να αποφύγουν την οργή του κόσμου κάτω από το βάρος των αποκαλύψεων για το μαύρο χρήμα της Siemens και το real estate του Βατοπαιδίου
* Παρασκηνιακές ζυμώσεις άφθαρτων βουλευτών για «κάτι καινούργιο»
*Το Παιδί του λαού στην … ελίτ της «Αθηναϊκής Λέσχης»
*Το μεγάλο φαγοπότι στα νοσοκομεία με υπογραφή γαλάζιων και πράσινων υπουργών
*Το ξέσπασμα της θυμωμένης γενιάς «Γιατί μας απαγορεύετε να ονειρευόμαστε»
* Η γυναίκα σύμβουλος (βίος και πολιτεία) της Λούκας Κατσέλη . Γιατί καταδικάστηκε σε 6 χρόνια φυλάκιση, πότε έμπλεξε με τα δομημένα ομόλογα, πως πήρε αθωωτικό βούλευμα από τη από τη … θεία της.
*Η σοσιαλίστρια της 5ης Λεωφόρου
* Δάσκαλοι Golden Boys.

Ο Σημίτης και τα … αδέλφια του

*Κρίσιμα ερωτήματα το Σημίτη, να κληθεί στην εξεταστική επιτροπή ζητούν στελέχη του ΠΑΣΟΚ.
*Στα 7 μέτρα στήνει η τρόικα την κυβέρνηση.
*Πέταξαν 2,2 δισ. € από τα ταμεία του Δημοσίου
*Στα δίχτυα του ΣΔΟΕ οι «σκαφάτοι».
*Ο γιός του Τάσου Μαντέλη στέλεχος της … Siemens.
*Χρήστος Παπουτσής: «Δεν υπάρχουν ιερά τοτέμ στη διαδικασία κάθαρσης»
*Μανώλης Κεφαλογιάννης : «Ο Καραμανλής οφείλει στην παράταξη και τον εαυτό του να μιλήσει»
*Σωκράτης Κόκκαλης: «Δεν φεύγω από τον Ολυμπιακό»

Μίζες, παλάτια, βίλες, διαμερίσματα, διορισμοί, ρίξεις ...

και στο βάθος φυλακή τα άρθρα από το Πρώτο Θέμα
*Βρήκαν μίζα σε υπουργό της ΝΔ
*Σούπερ πρόκληση με το παλάτι του Άκη
*Εφοριακός βουλευτής της ΝΔ με δύο βίλες στη Γλυφάδα
*Άλλα κόλπα: Πώς αγόρασε ο Σιούφας φτηνά σπίτια στο Κολωνάκι. Επιχειρηματίας που κινδύνεψε να πάει στα δικαστήρια πούλησε το διαμέρισμα.
*Χρήστος Σαρτζετάκης : Διόρισε στο γραφείο τη σύζυγό του που είναι συνταξιούχος του δημοσίου.
*Τολμηρή ρήξη: Ο Αντώνης δεν μπορεί να ευθύνεται για τον Καραμανλή
*Ένα βήμα πριν τη φυλακή ο Μαντέλης.

On the Beach

«See through» Alessandra Ambrosio

Ντοκουμέντο για μίζα σε γαλάζιο υπουργό το 2008

Στα χέρια της Εξεταστικής σημείωμα του Χριστοφοράκου
Χρηματισμός στελέχους της κυβέρνησης Καραμανλή προκύπτει από ιδιόγραφο σημείωμα του Μιχ. Χριστοφοράκου που έχει στα χέρια της η Εξεταστική Επιτροπή.
Σύμφωνα με το σημείωμα που βρέθηκε στο δεσμευμένο από τη Δικαιοσύνη (επί Νέας Δημοκρατίας) υλικό, το αφεντικό της Siemens δίνει εντολή να δοθεί στο συγκεκριμένο μέλος του Υπουργικού Συμβουλίου «το 50% των συμφωνηθέντων».

Στο σημείωμα δεν αναφέρεται τι ποσό αντιπροσωπεύει το 50% των συμφωνηθέντων, ώστε να εξακριβωθεί το ακριβές ύψος της μίζας, ούτε για ποιον λόγο καταβλήθηκε.

Η μίζα όμως δόθηκε το 2008 και αυτό, πλην των άλλων, σημαίνει ότι η συγκεκριμένη δωροδοκία δεν υπόκειται σε καμία παραγραφή, άρα ο υπουργός που δωροδοκήθηκε θα βρεθεί ενώπιον του Ειδικού Δικαστηρίου. Σε κάθε περίπτωση, η εξέλιξη αυτή δημιουργεί νέα δεδομένα στο πολύπλευρο σκάνδαλο και προφανώς δίνει καινούργιες διαστάσεις ...
στο «σαφάρι» σε τράπεζες της Ελβετίας και της Γερμανίας που ετοιμάζεται να πραγματοποιήσει η Εξεταστική Επιτροπή, προκειμένου να εντοπίσει στοιχεία για τις μίζες που μοίραζε αφειδώς η Siemens στην Ελλάδα. Κλιμάκιο της Επιτροπής θα μεταβεί την προσεχή εβδομάδα στις δύο χώρες προκειμένου να έχει συναντήσεις με τις αρμόδιες εθνικές ελεγκτικές αρχές ώστε να αντλήσει στοιχεία για επίμαχους λογαριασμούς, αλλά και να παρακάμψει τα τυχόν νομικά και άλλα εμπόδια που υπάρχουν σχετικά με το άνοιγμά τους.
Το κλιμάκιο θα είναι εφοδιασμένο με γραπτά αιτήματα δικαστικής συνδρομής προς τις αρχές της Ελβετίας και της Γερμανίας ώστε εφόσον ζητηθούν να κατατεθούν άμεσα, προκειμένου να αρχίσει η σχετική διαδικασία.
Η Εξεταστική Επιτροπή ευελπιστεί ότι θα βρει την άκρη με τον τροφοδότη λογαριασμό από τον οποίο έφευγαν οι μίζες και κατευθύνονταν σε «δικαιούχους» πολιτικά και άλλα πρόσωπα. Αλλωστε, ο τροφοδότης λογαριασμός ήταν το αντικείμενο της αιφνιδιαστικής έρευνας που πραγματοποίησε κλιμάκιο της Υπηρεσίας Ειδικών Ελέγχων προχθές στα κεντρικά γραφεία της Siemens στην Αθήνα. Επικεφαλής του κλιμακίου της Εξεταστικής Επιτροπής θα είναι ο πρόεδρος της Επιτροπής Σήφης Βαλυράκης και αναμένεται να μετάσχουν ο Π. Καμμένος (από τη Ν.Δ.), ο Θ. Παφίλης (από το ΚΚΕ), ο Κ. Αϊβαλιώτης (από τον ΛΑΟΣ) και ο Δ. Παπαδημούλης (από τον ΣΥΡΙΖΑ).

«Πάγωμα». Παράλληλα ερευνώνται σχολαστικά μία προς μία οι κινήσεις που εμφανίζουν οι λογαριασμοί του πρώην υπουργού Τάσου Μαντέλη, μήπως προκύψει και από εκεί κάτι σχετικό. Οι λογαριασμοί του πρώην υπουργού πάγωσαν χθες με εισαγγελική παραγγελία και ερευνάται συγκεκριμένα αν πλην των δύο ομολογημένων από τον Τ. Μαντέλη χρηματισμών που δέχθηκε από τη Siemens υπάρχουν και άλλοι από «καλυμμένους» λογαριασμούς.
Ταυτόχρονα, η υπό τον αντιπρόεδρο της Βουλής Β. Αργύρη Επιτροπή που ελέγχει το πόθεν έσχες των πολιτικών διέταξε τη συντηρητική κατάσχεση της περιούσιας του Τ. Μαντέλη, μέχρι του ίσου σε ευρώ ποσού των 450.000 μάρκων που αντιπροσωπεύουν οι δύο μίζες που έλαβε από τη Siemens, και προχωρεί σε ενδελεχή έρευνα του πόθεν έσχες του από το 1990 και μετά. Εκτός από αυτό, η Επιτροπή ζήτησε να ασκηθεί δίωξη κατά του Τ. Μαντέλη για «ανακριβή δήλωση στοιχείων», αδίκημα που επισύρει ποινή έως και 2 χρόνια.

Αναταράξεις. Στο μεταξύ, το θέμα της κυνικής ομολογίας του Τάσου Μαντέλη ότι χρηματίστηκε από τη Siemens εξακολουθεί να προκαλεί σοβαρές αναταράξεις στο εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ, με την Κοινοβουλευτική Ομάδα να διχάζεται ανάμεσα στο αν πρέπει να κληθεί ενώπιον της Εξεταστικής Επιτροπής ο πρώην πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης ώστε να παράσχει διευκρινίσεις και στο να μην κληθεί. Το Μέγαρο Μαξίμου έχει δώσει εντολή να σταματήσουν οι δημόσιες επικλήσεις βουλευτών να κληθεί στην Επιτροπή ο κ. Σημίτης, θεωρώντας ικανοποιητική τη δήλωσή του για την υπόθεση Μαντέλη.
Στην προχθεσινή σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε υπό τον Γιώργο Παπανδρέου και όπου εξετάστηκαν όλες οι παράμετροι, εκτιμήθηκε ότι ο κ. Σημίτης δεν πρέπει να κληθεί στην Επιτροπή και πως «δεν θα είχε να προσφέρει τίποτε πέραν των εντυπώσεων μια κατάθεσή του». Υποστηρίχθηκε επίσης ότι υπάρχει ο κίνδυνος πιθανή κλήση του κ. Σημίτη στην Εξεταστική Επιτροπή να αποπροσανατολίσει την έρευνα από τις πραγματικές διαστάσεις της υπόθεσης. Το μόνο που κρατήθηκε ανοιχτό ήταν στην περίπτωση που υπάρξει μεγαλύτερη εμπλοκή του πρώην πρωθυπουργού στην υπόθεση- «κάτι που να ακουμπάει έστω και έμμεσα και τον ίδιο»- να κληθεί στην Προκαταρκτική Επιτροπή για τη διερεύνηση τυχόν ευθυνών πολιτικών προσώπων, που θεωρείται πλέον βέβαιο ότι θα συγκροτηθεί.
Πρέπει να σημειωθεί ωστόσο ότι στις Εξεταστικές που λειτουργούν έχει αποφασιστεί ότι το ποιος θα καλείται κάθε φορά θα το αποφασίζουν ομόφωνα τα μέλη των Επιτροπών.

«Σαφάρι» για τους μαύρους λογαριασμούς σε Ελβετία και Γερμανία
ΡΕΠΟΡΤΑΖ: ΓΙΩΡΓΟΣ ΧΡ. ΠΑΠΑΧΡΗΣΤΟΣ από ΤΑ ΝΕΑ

Τα «βαρίδια» στο απόσπασμα

ΤΟ ΠΑΣΟΚ ΑΠΟΚΗΡΥΣΣΕΙ ΤΟΥΣ ΕΜΠΛΕΚΟΜΕΝΟΥΣ ΣΤΑ ΣΚΑΝΔΑΛΑ ΚΑΙ ΔΙΑΜΗΝΥΕΙ: ΣΤΟ ΣΚΑΜΝΙ ΤΑ ΛΑΜΟΓΙΑ ΚΑΘΕ ΧΡΩΜΑΤΟΣ
Γιώργος: Μ' εμάς έλαμψε η αλήθεια
«Χρειάστηκε να αλλάξει η κυβέρνηση για να λάμψει η αλήθεια» υποστήριξε χθες ο Γ. Παπανδρέου, δύο μέρες μετά την ομολογία Μαντέλη ότι πήρε μίζα από τη Ζίμενς, και κατηγόρησε ταυτόχρονα την κυβέρνηση της Ν.Δ. και του Κ. Καραμανλή ότι είχαν επιλέξει τη σιωπή και τη συγκάλυψη.

Ο κ. Παπανδρέου συνεχίζοντας τη μόνη γραμμή που έχει για να μην ταυτισθεί με τα φαινόμενα διαφθοράς παλιότερων κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ, υποστήριξε...
χθες από την Κομοτηνή ότι η δική του κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να πατάξει τα φαινόμενα αυτά και να εμπεδωθεί το αίσθημα δικαίου, «ακόμα κι αν χρειαστεί να ματώσει». Ο πρωθυπουργός υπογράμμισε πως «όλοι έχουμε ευθύνες για πρακτικές του παρελθόντος, αλλά σήμερα έχουμε ακόμα μεγαλύτερη ευθύνη να αλλάξουμε αυτές τις πρακτικές».

Παράλληλα ο πρωθυπουργός και το ΠΑΣΟΚ αποκηρύσσουν εκείνα τα «πράσινα στελέχη του παρελθόντος» που έχουν εμπλακεί σε σκάνδαλα και τα οποία το Μέγαρο Μαξίμου θεωρεί ότι ακόμα και σήμερα λειτουργούν ως «βαρίδια» στο ΠΑΣΟΚ του Γ. Παπανδρέου.

Είναι χαρακτηριστικό ότι χθες το ΠΑΣΟΚ στο κείμενο «βασικός σχολιασμός της επικαιρότητας», που εκδίδει κάθε μέρα, ζητάει «τα λαμόγια κάθε χρώματος να καθίσουν στο σκαμνί τώρα» και υποστηρίζει ότι «δεν έχουμε καμία σχέση με τύπους που μιζάρονται και μετά βαφτίζουν τη μίζα χορηγία».

Ταυτόχρονα επαναφέρει τη γνωστή φράση του Γ. Παπανδρέου «δεν χρωστάμε σε κανέναν» και κυρίως σε «κανέναν διεφθαρμένο και επίορκο» και επιτίθεται στον Αντώνη Σαμαρά κατηγορώντας τον ότι «έχει υιοθετήσει την αυτοκτονική γραμμή του καταλληλότερου ότι τα σκάνδαλα δεν αφορούν τη Ν.Δ». «Επιμένουν στη συγκάλυψη, ντροπή τους» αναφέρει το ΠΑΣΟΚ.

Στην Κομοτηνή
Ο ίδιος ο πρωθυπουργός από την Κομοτηνή που περιόδευσε υποστήριξε ότι «χρειάστηκε να αλλάξει η κυβέρνηση για να λάμψει η αλήθεια». «Η κυβέρνηση της Ν.Δ., είπε, δεν αντιμετώπισε τη διαφθορά κάτι που θα είχε ευεργετικές επιπτώσεις στο πολιτικό σύστημα, αλλά επέλεξε τη σιωπή και τη συγκάλυψη επιφέροντας πλήγμα στην αξιοπιστία της χώρας. Χάσαμε χρόνο αλλά θα κάνουμε ό,τι περνάει από το χέρι μας για να βγούμε από τη σήψη και να τελειώνουμε με φαινόμενα αδιαφάνειας και διαφθοράς, όπου κι αν βρίσκονται. Η κυβέρνηση αυτή δεν μένει στα προσχήματα...». Ο κ. Παπανδρέου υπενθύμισε τη θέση που είχε εκφράσει από το 2008 ότι «πρέπει να χτυπήσουμε τη διαφθορά ακόμη και εάν πρέπει να ματώσουμε» και τόνισε ότι «χάνονται τεράστια ποσά και δημιουργείται αίσθημα ατιμωρησίας».

Σύμφωνα με τον πρωθυπουργό, η δική του κυβέρνηση δίνει το σήμα ότι χτίζεται μια πολιτική ευνομίας που εγγυάται την ισονομία. Ο πρωθυπουργός κατέληξε λέγοντας ό,τι χάθηκε χρόνος, αλλά αλλάζουμε. «Η κυβέρνηση και η Βουλή θα κάνουμε ό,τι μπορούμε για την κατάργηση της αδιαφάνειας. Οι πολίτες βλέπουν τον αγώνα που κάνουμε και δεν μένουμε στα προσχήματα. Δείχνουμε τη βούλησή μας να φύγει ο τόπος από τη σήψη και να εμπεδωθεί η αίσθηση δικαίου».
Του ΠΑΝΟΥ ΣΩΚΟΥ από την ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ

Είπε ότι θα μιλήσει !!!

Αφήστε την άνεσή σας, …

αντισταθείτε !!!
ΥΣ. Οι δικοί μας οι «καλλιτέχνες που είναι;

Ούτε μιλάει, ούτε λαλάει ...

ο Βούδας της Ραφήνας

«Κουρεύουν» τους μισθούς στελεχών»

«Ψαλίδι» 35% στις αμοιβές
Εξαπλώνονται και στον ιδιωτικό τομέα οι περικοπές των συμφωνηθεισών αποδοχών σε ποσοστά από 10% ως 20%

«Δύσκολοι καιροί για πρίγκιπες» ακόμη και στον ιδιωτικό τομέα: Τα υψηλόβαθμα στελέχη των μεγάλων ελληνικών επιχειρήσεων αλλά κυρίως τα στελέχη των εν Ελλάδι πολυεθνικών εταιρειών, βλέπουν εδώ και μερικούς μήνες τις συνολικές αποδοχές τους να μειώνονται. Οι περικοπές των αμοιβών- το «κούρεμα», όπως μπορεί να αποδοθεί αυτή η πολιτική που εξαπλώνεται στις επιχειρήσεις- ξεκίνησαν ...
από τα μπόνους που πέρυσι περιορίστηκαν ως και 50% και εφέτος βαίνουν στην τελική κατάργηση.

Οσο η κρίση βαθαίνει και οι επιχειρήσεις θέλουν να αποφύγουν τις απολύσεις, προχωρούν πλέον και σε μειώσεις των συμφωνηθέντων αποδοχών σε ποσοστά που κυμαίνονται από 10% ως 20% για τα διευθυντικά τους στελέχη και τους υψηλόμισθους εργαζομένους.

Είναι προφανές ότι η «συνταγή» του ΔΝΤ για τη μείωση του κόστους παραγωγής με στόχο τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας δεν απαιτεί καμιά νομοθετική ρύθμιση για την κατάργηση του 13ου και 14ουμισθού ή των συλλογικών συμβάσεων στον ιδιωτικό τομέα της οικονομίας, αφού οι επιχειρήσεις και οι ίδιοι οι εργαζόμενοι προσαρμόζονται πλέον στις συνθήκες της αγοράς και της οικονομίας για να αντιμετωπίσουν την κρίση.

Είναι χαρακτηριστικό το παράδειγμα πολυεθνικής από τον χώρο των προϊόντων καθημερινής περιποίησης και ατομικής υγιεινής που αναζητούσε πέρυσι το καλοκαίρι ένα στέλεχος από την Αθήνα να αναλάβει επικεφαλής του δικτύου στην Τουρκία, με έδρα την Κωνσταντινούπολη και με αποδοχές αυξημένες κατά 50% σε σχέση με τις τρέχουσες. Τον Αύγουστο δεν είχε βρεθεί ούτε ένας έλληνας εθελοντής! Η πολυεθνική κράτησε τον τούρκο επικεφαλής όλον τον χειμώνα και προ 15ημέρου επαναπροκήρυξε τη θέση.

Αποτέλεσμα:

- τέσσερα κορυφαία στελέχη, όλοι φυσικά Ελληνες, περιλαμβανομένου και του διευθύνοντος συμβούλου, έσπευσαν να ζητήσουν μετάθεση για τη γειτονική χώρα. Ο λόγος είναι ότι λίγο μετά το Πάσχα η πολυεθνική ανακοίνωσε ότι λόγω συρρίκνωσης των πωλήσεων στην Ελλάδα και λόγω απαισιόδοξων προβλέψεων για το άμεσο μέλλον περικόπτει κατά 50% τα μπόνους των 10 κορυφαίων στελεχών. Τα μπόνους αυτά κυμαίνονταν από 100.000 ως και 400.000 ευρώ τον χρόνο. Βεβαίως τα πολύ υψηλόβαθμα στελέχη πολυεθνικών είναι λίγα στη χώρα μας και οι συνολικές αμοιβές τους θα παραμένουν συγκριτικά υψηλές όσο υπάρχει κερδοφορία στις πολυεθνικές, διότι η πτώση του τζίρου έχει αρχίσει να χτυπά την πόρτα τους- και μάλιστα πολύ δυνατά.

Η περικοπή συνολικών αμοιβών στις μεγάλες ιδιωτικές εταιρείες αλλά και στις πολυεθνικές αρχίζει πλέον να παίρνει διαστάσεις. Στελέχη που εργάζονται στην παροχή υπηρεσιών επί 20 χρόνια, αμείβονται πολύ ικανοποιητικά και έχουν χτίσει ένα επίπεδο ζωής ιδιαίτερα ελκυστικό για τα ελληνικά δεδομένα φοβούνται ότι το φαινόμενο στην τρέχουσα διετία θα αποκτήσει μορφή χιονοστιβάδας.

Χιονοστιβάδα
«Η κρίση φάνηκε ξεκάθαρα όταν έπρεπε να κάνουμε πριν από δύο μήνεςτρεις νέες προσλήψεις» τονίζει γενικός διευθυντής πασίγνωστης πολυεθνικής από τον χώρο των λογιστικών- ελεγκτικών υπηρεσιών που δραστηριοποιείται πολλά χρόνια στη χώρα μας. «Ζητούσαμε νέους ανθρώπους με προϋπηρεσία το πολύ πέντε ετών, ηλικίας μέχρι 35 και οπωσδήποτε διδακτορικό στον τομέα μας. Συνήθως στις περιπτώσεις αυτές ο πρώτος μισθός ήταν από 2.000 ως 2.500 ευρώ μεικτά τον μήνα, ανάλογα με τα προσόντα. Τώραο αλλοδαπός διευθύνων σύμβουλος μάς το ξέκοψε λέγοντας ότι πλέον η εταιρεία προσφέρει 1.000 ευρώ μεικτά με αυτά τα προσόντα! Ξέρεις ποιο είναι το πιο παράξενο; Εμφανίστηκαν πάνω από 40 άτομα που ταίριαζαν στη θέση και δέχθηκαν τον πενιχρό αυτό μισθό. Εκπλαγήκαμε ακόμη κι εμείς » περιγράφει χαρακτηριστικά. Το φάσμα της ανεργίας και η απουσία εναλλακτικών λύσεων τούς αναγκάζει όλους να αποδεχθούν τις νέες, δυσμενέστερες συνθήκες δουλειάς και να περιμένουν καλύτερες ημέρες.

Ακινησία
Στις τεχνικές- κατασκευαστικές εταιρείες και στην ανάπτυξη ακινήτων (real estate) όπου επί περίπου δύο δεκαετίες η κατάσταση για μηχανικούς, οικονομολόγους, πωλητές και διοικητικούς ήταν ιδανική, παρατηρείται πλέον ραγδαία επιδείνωση. Η αντίστροφη μέτρηση ξεκίνησε ήδη από τα μέσα του 2008, αλλά αναμένεται να κορυφωθεί εφέτος. Τεχνικές εταιρείες απολύουν στελέχη, οι μικρές κατασκευαστικές βάζουν λουκέτο και στα ακίνητα υπάρχει πλήρης ακινησία. Δύο από τις φίρμες των πωλήσεων ακινήτων αναγκάζονται να μειώσουν οικειοθελώς τον μισθό τους (άγνωστο πόσο, αλλά ως σήμερα είχαν πακέτα των 400.000 ετησίως μαζί με τα μπόνους) για να μην απολυθούν από τους εργοδότες τους.

Δομικά υλικά
Σε μεγάλο όμιλο δομικών υλικών και τσιμέντου, με πλούσια δραστηριότητα στο εξωτερικό, ανακοινώθηκε λίγο πριν από το Πάσχα στα 50 κορυφαία στελέχη (επιπέδου γενικού διευθυντή και διευθυντή α΄) ότι θα περικοπούν άμεσα και δραστικά όλα τα ταξίδια των στελεχών στο εξωτερικό και θα μειωθούν οι εμπορικές αποστολές για λόγους πωλήσεων και μάρκετινγκ. Εν ολίγοις στα ταξίδια αυτά, στα οποία συμμετείχαν δυο- τρία στελέχη, θα πηγαίνει μόνον ένα στέλεχος, θα ταξιδεύει στην οικονομική θέση και όχι στην business class και θα διαμένει σε επιλεγμένα ξενοδοχεία Α ή Β κατηγορίας και όχι σε πολυτελείας, όπως συνέβαινε ως σήμερα. Τα στελέχη αποδέχθηκαν εκόντα άκοντα τις περικοπές κοινωνικών παροχών, αλλά ζήτησαν τουλάχιστον να μη χάσουν τα πριμ παραγωγικότητας, κάτι που θα συζητηθεί μετά το καλοκαίρι και ανάλογα με την πορεία του τζίρου και της κερδοφορίας του ομίλου.

Σε μεγάλο όμιλο της μεταλλουργίας υπήρξαν δύο απομακρύνσεις κορυφαίων στελεχών που έπεσαν θύματα της κρίσης, ενώ ανακοινώθηκε στα υπόλοιπα στελέχη πρώτης γραμμής ότι εφέτος το μπόνους παραγωγικότητας είτε θα κοπεί εντελώς είτε, στην καλύτερη περίπτωση, θα μειωθεί στο ήμισυ. Το γεγονός θορύβησε το δυναμικό του ομίλου, με αποτέλεσμα ένα στέλεχος να ξαναγυρίσει στις ΗΠΑ όπου δούλευε επί 10ετία προτού επανακάμψει στην Ελλάδα και τους υπόλοιπους να προβληματίζονται σχετικά με το μέλλον τους.

Πρώτες οι τράπεζες
Ενα από τα παραδείγματα αυτοπερικοπής αμοιβών σημειώθηκε εφέτος στα Ελληνικά Πετρέλαια, όπου υπάρχει μετοχικός συνεταιρισμός Δημοσίου, ιδιώτη, θεσμικών επενδυτών. Οι επικεφαλής αποφάσισαν να μειώσουν κατά 15% τις αμοιβές τους και αποποιήθηκαν ολοσχερώς τα μπόνους.

Στις τράπεζες οι διοικήσεις προχωρούν σε μειώσεις λειτουργικού κόστους, ενώ περικόπτονται τα μπόνους και τα «πακέτα» αμοιβών των στελεχών.

Δύο μεγάλες ιδιωτικές τράπεζες από την 1η Απριλίου περιέκοψαν αρκετά προνόμια μεσαίων και κυρίως υψηλόβαθμων στελεχών τους. Δεν ισχύουν οι εταιρικές πιστωτικές κάρτες, απεσύρθη η κάλυψη ολόκληρου ή (περιστασιακά) του μισού λογαριασμού κινητού τηλεφώνου, ενώ για τα ΙΧ που έχουν δώσει οι τράπεζες στα στελέχη τους, ειδοποιήθηκαν ότι πλέον θα πρέπει να καλύπτουν ιδίοις εξόδοις τις βενζίνες που ως τώρα κάλυπτε 100% η τράπεζα.

Μερική απασχόληση
Στον χειμαζόμενο χώρο του λιανικού εμπορίου κρατιούνται προς το παρόν τα λίγα υψηλόβαθμα στελέχη σε επίπεδο εργασίας, όχι όμως και σε επίπεδο αμοιβών αφού θα μειωθούν ως το τέλος του χρόνου, και διασώζονται λόγω απολύσεων χαμηλότερων στελεχών.

Τέλος στον χώρο του τουρισμού, που αποτελεί τη βαριά βιομηχανία της χώρας και το πρώτο μεγάλο στοίχημα για πιθανή ανάκαμψη, οι διευθυντές των ξενοδοχείων δεν έχουν θιγεί. Ωστόσο αρκετά ξενοδοχεία δεν έχουν ακόμη ανοίξει και το προσωπικό θα προσληφθεί μόνο για το τρίμηνο Ιουνίου- Ιουλίου- Αυγούστου. Και αυτό οδηγεί και σε μείωση των συνολικών αμοιβών.
Από ΤΟ ΒΗΜΑ