Κυριακή 30 Μαΐου 2010

Οι λυγμοί του κ. Λοβέρδου

Ο υπουργός Εργασίας θα εξακολουθήσει να διαπραγματεύεται με το τετραμελές κλιμάκιο των Βρυξελλών και του ΔΝΤ ως τις 10 Ιουνίου
Πώς απαντά όταν τον κατηγορούν ότι μπλοφάρει και ότι καταφεύγει σε επικοινωνιακά κόλπα.

ΕΠΙ ΜΙΑ εβδομάδα ο υπουργός Εργασίας κ. Α. Λοβέρδος «παζαρεύει» το νέο ασφαλιστικό νομοσχέδιο με το κλιμάκιο των ελεγκτών της ΕΕ και του ΔΝΤ που έχουν εγκατασταθεί στο γραφείο του, έχοντας ταυτόχρονα να αντιμετωπίσει δύο σοβαρές κατηγορίες που του προσάπτουν...
συνάδελφοί του στην κυβέρνηση, αλλά και τα κόμματα της αντιπολίτευσης:

Πρώτον, ότι «μπλοφάρει» λέγοντας πως προσπαθεί να απαλείψει ορισμένες επώδυνες διατάξεις για τους ασφαλισμένους και τους συνταξιούχους, από τη στιγμή που όλα έχουν προσυμφωνηθεί στο μνημόνιο που έχει ψηφίσει η Βουλή.

Δεύτερον, ότι δεν αποσαφηνίζει τι ακριβώς θα προβλέπει ο νέος νόμος, επιτείνοντας τη σύγχυση και την ανησυχία που έχουν δημιουργηθεί στην ελληνική κοινωνία. Και στις δύο αυτές κατηγορίες ο υπουργός απαντά με ένα επιχείρημα: «Αν όλα έχουν προσυμφωνηθεί, τότε γιατί συνεχίζουν να συζητούν μαζί μου οι ελεγκτές από τον Δεκέμβριο και θα συνεχίσουν να συζητούν ως τις αρχές Ιουνίου; Και αν δεν ολοκληρωθούν οι συζητήσεις αυτές,πώς ακριβώς θα ανακοινώσω τι τελικώς θα ισχύσει;».

Μόλις την Παρασκευή ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ στη Βουλή, τον κατηγόρησε για «φτηνά επικοινωνιακά κόλπα» καλώντας τον να εγκαταλείψει την αγωνία του για τη Β Δ Αθηνών και να πει όλη την αλήθεια. Ο κ. Λοβέρδος του συνέστησε να μη συνεχίσει να εκτίθεται, αφού, όπως είπε, όταν δημοσιοποιήσει την επιστολή που έλαβε από την ΕΕ πριν από δέκα ημέρες, θα αποδειχθεί ότι υπάρχουν αρκετά σημεία στο Ασφαλιστικό τα οποία η ελληνική κυβέρνηση δεν έχει δεσμευθεί να υλοποιήσει, όπως του ζητεί επιμόνως η τρόικα. Οπως όλα δείχνουν, η διαπραγμάτευση θα ολοκληρωθεί ως τις 10 Ιουνίου και το νέο Ασφαλιστικό θα κατατεθεί στη Βουλή με τις τελικές ρυθμίσεις. Ως τότε ο υπουργός Εργασίας θα συνεχίσει να αμφισβητείται από φίλους και εχθρούς...

Η επικοινωνιακή άνεση που διαθέτει ο κ. Α.Λοβέρδος αυτή την περίοδο του δυσκολεύει, αντί να του διευκολύνει, τη ζωή. Ο,τι και αν κάνει, κατηγορείται πως το κάνει για επικοινωνία. Η υψηλή δημοτικότητά του, αλλά και η πρωτιά του στη Β Δ Αθηνών είναι δύο στοιχεία που ασφαλώς και ο ίδιος προσπαθεί να περιφρουρήσει. Αλλά ακόμη και συνάδελφοί του τον κατηγορούν ότι τα φροντίζει περισσότερο και από τα υπουργικά του καθήκοντα. Ο ίδιος αρνείται τις κατηγορίες.

Ο κ. Λοβέρδος προσπαθεί αυτή την περίοδο να πείσει τους συνομιλητές του ότι η κυβέρνηση θα σεβαστεί και θα εφαρμόσει όλες τις ρυθμίσεις που προβλέπονται στο μνημόνιο, αλλά δεν είναι διατεθειμένη να αποδεχθεί και τις 15 επιπλέον ρυθμίσεις που του ζητούνται με την επιστολή που παρέλαβε από την ΕΕ. Προτού ξεκινήσει τη διαπραγμάτευση, έλαβε την έγκριση του Πρωθυπουργού σε δύο διαδοχικές συναντήσεις που είχε μαζί του την Τετάρτη και την Πέμπτη, κατά τις οποίες τον ενημέρωσε αναλυτικά.

Μετά τις συναντήσεις αυτές ενημέρωσε το τετραμελές κλιμάκιο με το οποίο συνεργάζεται καθημερινά ότι η κυβέρνηση θα σεβαστεί όλες τις παραγράφους της συμφωνίας. Συγκεκριμένα:

1. Θα εξισώσει τα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης ανδρών και γυναικών.

2. Θα θεσπίσει την πλήρη σύνταξη μόνο έπειτα από 40 χρόνια εργασίας.

3. Θα καθιερώσει ως χρόνο έναρξης των νέων ρυθμίσεων το 2015, αντί του 2018 που είχε αρχικώς συμφωνηθεί.

4. Θα καταργήσει κάθε πρόωρη συνταξιοδότηση πριν από τα 60.

Από την άλλη πλευρά, ζητεί να υποχωρήσουν οι ελεγκτές από περίπου 15 απαιτήσεις που δεν περιλαμβάνονται στο μνημόνιο. Μεταξύ άλλων ο κ. Λοβέρδος ζητεί:

1. Να διατηρηθεί το καθεστώς στις συντάξεις χηρείας.

2. Να μη θιγεί η βασική σύνταξη στα ασφαλιστικά ταμεία που παραμένουν πλεονασματικά.

3. Να μη θιγούν ορισμένες ευαίσθητες κοινωνικές ομάδες ελλήνων ασφαλισμένων.

4. Να συμφωνηθεί ότι εφόσον το Πρόγραμμα Σταθερότητας αποδώσει, θα επιστραφεί ένα τμήμα του δώρου που περικόπηκε στους συνταξιούχους.

Επικεφαλής του τετραμελούς κλιμακίου της ΕΕ και του ΔΝΤ που έχει εγκατασταθεί στο υπουργείο Εργασίας είναι ο ιταλός αξιωματούχος της Κομισιόν κ. Τζιουζέπε Καρόνε, ο οποίος δεν κάνει τίποτε αν δεν λάβει έγκριση από τις Βρυξέλλες.
Περιγράφεται ως ένας ευγενής, αλλά σκληρός υπάλληλος, ο οποίος δεν εμπιστεύεται το Ελληνικό Δημόσιο και κυρίως τις υποσχέσεις των ελλήνων υπηρεσιακών παραγόντων πως θα περικοπούν δραστικά οι δαπάνες του Δημοσίου. Σε αντίθεση με τις διαπραγματεύσεις και τους ελέγχους των προηγούμενων μηνών, όπου τον πρώτο λόγο είχαν οι απεσταλμένοι του ΔΝΤ, στο υπουργείο Εργασίας τον πρώτο λόγο έχουν οι απεσταλμένοι της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Και στη συγκεκριμένη περίπτωση ο κ. Καρόνε.
Σε ό,τι αφορά τα εργασιακά και την επίβλεψη της αναλογιστικής μελέτης που θα δώσει στη δημοσιότητα την Τετάρτη ο υπουργός, το γενικό πρόσταγμα έχει ένας ελβετός εμπειρογνώμονας, ο κ. Κλοντ Σεσόν, ο οποίος δείχνει μεγαλύτερη κατανόηση.

Και οι δύο τού λένε ότι δεν χρειάζεται να βιάζεται, καθώς η συμφωνία με την ΕΕ είναι να ψηφιστεί το νέο Ασφαλιστικό ως τον Σεπτέμβριο. «Εγώ βαδίζω με το πολιτικό μας ημερολόγιο, που προβλέπει ψήφιση του Ασφαλιστικού ως τον Ιούνιο» τους απαντά. Και σωστά. Δεν θα ήθελε η κυβέρνηση να ψηφίζει Ασφαλιστικό στη Βουλή παραμονές των δημοτικών εκλογών...

Οι δαπάνες για τα φάρμακα
Αλλά και ο κ. Λοβέρδος θεωρεί δύσκολο να επιβιώσουν τα ασφαλιστικά ταμεία, αν δεν περικοπούν, για παράδειγμα, αμέσως και δραστικά οι δαπάνες για το φάρμακο, για τις οποίες η κυβέρνηση βρίσκεται ακόμη στο σημείο μηδέν.

«Το Ασφαλιστικό είναι ο ακρογωνιαίος λίθος του Προγράμματος Σταθερότητας. Και το Ασφαλιστικό εξαρτάται αμέσως από την περικοπή των δαπανών στο φάρμακο και στην Υγεία» τονίζει χαρακτηριστικά ο κ. Λοβέρδος. Αυτό ίσως εξηγεί και γιατί δέχονται συχνά επιθέσεις από υπουργούς οι κυρίες Λούκα Κατσέλη και Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου, οι οποίες είναι αρμόδιες για τα ζητήματα αυτά.

Οπως τονίζει ο υπουργός Εργασίας, οι αναλογιστικές μελέτες που έχει στα χέρια του εγγυώνται τη βιωσιμότητα του ασφαλιστικού συστήματος ως το 2060. Αλλά αν κάτι στραβώσει στο Πρόγραμμα Σταθερότητας, μπορεί να δημιουργηθούν συνθήκες κατάρρευσης του ΙΚΑ ως το φθινόπωρο.

Η σύγκρουση με τα συνδικάτα
O υπουργός Εργασίας έχει να διαχειριστεί μια μετωπική σύγκρουση που έχει ξεκινήσει με τα συνδικάτα για τις επερχόμενες αλλαγές που ετοιμάζονται στο υπουργείο Εργασίας τόσο στο ασφαλιστικό σύστημα όσο και στις εργασιακές σχέσεις.

Η ΓΣΕΕ όχι μόνο δεν προσέρχεται στην αυριανή συνάντηση με τον υπουργό Εργασίας κ. Α.Λοβέρδο (φωτογραφία) και την ηγεσία του ΣΕΒ για να συζητήσουν τις ανατροπές στις εργασιακές σχέσεις (αύξηση του ορίου απολύσεων, μείωση του ποσού των αποζημιώσεων, χαμηλότερες αμοιβές για νεοπροσλαμβανόμενους, κατάργηση της μονομερούς προσφυγής στον ΟΜΕΔ) που προβλέπονται στο μνημόνιο της κυβέρνησης με την ΕΕ και το ΔΝΤ, αλλά προετοιμάζει νέες απεργιακές κινητοποιήσεις. Μάλιστα ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας κ. Ι. Παναγόπουλος με επιστολή του κάλεσε τις εργοδοτικές οργανώσεις να μην ανταποκριθούν στην πρόσκληση Λοβέρδου σε διαβούλευση για την έκδοση των προεδρικών διαταγμάτων που θα υλοποιήσουν τα εργασιακά μέτρα που απαιτούν οι δανειστές της χώρας.

«Ελάτε να διαπραγματευθούμε μαζί τη συλλογική σύμβαση και μην αποδέχεστε την κρατική παρέμβαση στα εργασιακά» σημειώνει η ΓΣΕΕ σε επιστολή της προς τους προέδρους του ΣΕΒ κ. Δ. Δασκαλόπουλο, της ΓΣΕΒΕΕ κ. Δ. Ασημακόπουλο και της ΕΣΕΕ (έμποροι) κ. Β. Κορκίδη και σημειώνει χαρακτηριστικά: «Μη στέρξετε με ενέργειές σας ή παραλείψεις στην υπονόμευση του θεσμού των διαπραγματεύσεων».

Ετσι, ενώ ο υπουργός Εργασίας καλεί αύριο Δευτέρα τις εργοδοτικές και τις εργατικές οργανώσεις σε συζήτηση για τα μέτρα τα οποία επιβάλλουν οι δανειστές της χώρας, η ΓΣΕΕ προτείνει συνέχιση των συλλογικών διαπραγματεύσεων για τη νέα Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας.

Από Το ΒΗΜΑ