Πέμπτη 5 Μαρτίου 2015

Telegraph: Ελλάδα όπως Σουδάν και Λιβερία-Καμία ανεπτυγμένη χώρα δεν έχει ξαναφτάσει εκεί! - Bloomberg: Η Ελλάδα απειλείται με ύφεση, ακόμη και με χρεοκοπία

«Μπορεί η Ελλάδα να αποφύγει τη χρεοκοπία αυτό μήνα;» αναρωτιέται η Telegraph στον τίτλο της εκτενούς ανάλυσης για την κατάσταση στην Ελλάδα.

«Η Αθήνα μπορεί να πέτυχε μια συμφωνία, όμως η χώρα μπορεί και να συμπεριληφθεί τελικώς στη λίστα των διεθνών παριών, χρεοκοπώντας στο τέλος του μήνα» σημειώνει εισαγωγικά η Telegraph, ενώ επισημαίνει πως...
«οι αγορές μπορεί να είναι αισιόδοξες ότι το άμεσο μέλλον της χώρας στην Ευρωζώνη είναι εξασφαλισμένο, μέχρι το καλοκαίρι, όμως η πραγματικότητα έχει αρχίσει να γίνεται σκληρή για τη νέα κυβέρνηση στην Αθήνα, λόγω έλλειψης ρευστότητας».

«Ο Μάρτης αντιπροσωπεύει τέσσερις κρίσιμες εβδομάδες για τον ΣΥΡΙΖΑ. Η Ελλάδα πρέπει να πληρώσει ένα δάνειο 1,5 δις στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο μέσα στο μήνα. Η πρώτη δόση 300 εκατομμυρίων ευρώ είναι την Παρασκευή. Με δεδομένο πως η Ελλάδα δεν αναμένεται να λάβει τα λεφτά του προγράμματος μέχρι τον Απρίλιο το νωρίτερο, η νέα αριστερίστικη κυβέρνηση έχει υπονοήσει πως ίσως να χρειαστεί να καθυστερήσει τις υποχρεώσεις της προς το ΔΝΤ.

Αν τελικώς αποτύχει να αποπληρώσει τα δάνεια, η Ελλάδα θα μπει στην ατιμωτική λίστα που δεν τα έχουν καταφέρει μαζί με χώρες που δεν έχουν βγει από πολέμους, ως η μόνη ανεπτυγμένη οικονομία που δεν καταφέρνει να αποπληρώσει το Ταμείο εδώ και 70 χρόνια.
Από το Ποντίκι

Bloomberg: Η Ελλάδα απειλείται με ύφεση, ακόμη και με χρεοκοπία 
«Οι χρηματοδοτικές ανάγκες καλύπτονται μόνο για δύο ακόμη εβδομάδες»
Στο ταμειακό αδιέξοδο που οδηγείται η Ελλάδα μετά από επτά μήνες διαρκών διαπραγματεύσεων με τους εταίρους της αναφέρεται σημερινό δημοσίευμα του πρακτορείου Bloomberg.

«Καθώς οι διαπραγματεύσεις για την εκταμίευση της δόσης από το πρόγραμμα στήριξης συνεχίζονται για έβδομο μήνα, ενδεχόμενο αδιέξοδο κινδυνεύει να φέρει την Ελλάδα πίσω στην ύφεση ή ακόμη και στη χρεοκοπία μέσα σε λίγες εβδομάδες»
αναφέρει το πρακτορείο.

Στοιχεία που επικαλείται το Bloomberg αναφέρουν πως η Ελλάδα χρειάζεται να αποπληρώσει 6,5 δισ. ευρώ μέσα στις επόμενες τρεις εβδομάδες, την ίδια στιγμή που οι προβλέψεις για τον προϋπολογισμό δείχνουν έλλειμμα ρευστότητας 2,1 δισ. ευρώ το Μάρτιο και τα φορολογικά έσοδα υπολείπονται κατά 217 εκατ. ευρώ τον Ιανουάριο.

Το Bloomberg εστιάζει στη διαβεβαίωση του υπουργού Οικονομικών  Γιάνη Βαρουφάκη ότι υπάρχει «εναλλακτική λύση» σε περίπτωση που δεν αποφασιστεί εκταμίευση της δόσης, ωστόσο αναφέρεται και σε δηλώσεις αξιωματούχων που κινούνται προς διαφορετική κατεύθυνση.

Όπως αναφέρει το πρακτορείο:«Δύο αξιωματούχοι που εμπλέκονται άμεσα στις διαπραγματεύσεις δήλωσαν πως η Ελλάδα μπορεί τελικά να χρησιμοποιήσει τα δικά της αποθεματικά για να βγάλει το μήνα. Τρίτος αξιωματούχος δήλωσε πως οι ανάγκες χρηματοδότησης της Ελλάδας, όπου περιλαμβάνεται και η αποπληρωμή των δόσεων στο ΔΝΤ, μπορούν να καλυφθούν με ασφάλεια μόνο για δύο ακόμη εβδομάδες».  
 
Από tovima