Πέμπτη 5 Μαρτίου 2015

Εκτός η Ελλάδα από την αγορά ομολόγων της ΕΚΤ…

Εκτός η Ελλάδα από την αγορά ομολόγων της ΕΚΤ... (Και η Γιωρκάτζη, δεξιά, γελά)...
Στην κορύφωσή τους έφτασαν σήμερα οι πιέσεις από την πλευρά της ενωμένης Ευρώπης, καθώς από την Κύπρο, ο κεντρικός τραπεζίτης της Ευρώπης, Ιταλός Μάριο Ντράγκι, ανακοίνωσε ότι τα ελληνικά ομόλογα δεν θα συμπεριλαμβάνονται στις αγορές ομολόγων που θα ξεκινήσει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα στις 9 Μαρτίου, στο πλαίσιο της ποσοτικής χαλάρωσης στην Ευρωζώνη…

Οι αγορές θα ανέρχονται συνολικά σε 60 δισ. ευρώ μηνιαίως και θα διαρκέσουν ως τον Σεπτέμβριο του 2016. Ο Μάριο Ντράγκι επισήμανε επίσης, ότι ο δανεισμός προς την Ελλάδα έχει διπλασιαστεί...
τους τελευταίους δύο μήνες, υπολογίζεται στα 100 δισ. ευρώ, φτάνοντας το 68% του ελληνικού ΑΕΠ, προσθέτοντας πως αυτό είναι το υψηλότερο ποσοστό στην Ευρωζώνη.

«Η ΕΚΤ είναι η κεντρική τράπεζα της Ελλάδας όμως και η κεντρική τράπεζα όλων των άλλων κρατών και είναι ένα ίδρυμα που βασίζεται σε κανονισμούς, δεν είναι πολιτικό ίδρυμα», σημείωσε και διευκρίνισε ότι δεν μπορεί να προχωρήσει -προς το παρόν- σε αγορές ελληνικών ομολόγων, συμπληρώνοντας ότι «η ΕΚΤ είναι η πρώτη που εύχεται να ξαναρχίσει η χρηματοδότηση της ελληνικής οικονομίας εφόσον όμως πληρούνται οι προϋποθέσεις και τηρούνται οι κανόνες».

Απαντώντας δε σε ερώτηση για την αύξηση του ορίου έκδοσης εντόκων γραμματίων σημείωσε ότι «οι ευρωπαϊκοί κανόνες απαγορεύουν την έμμεση ή άμεση χρηματοδότηση ενός κράτους», παραπέμποντας στο καταστατικό.

Και υπογράμμισε: «Η ΕΚΤ δεν μπορεί να αγοράσει ελληνικά ομόλογα για διάφορους λόγους. Ο ένας είναι ότι αγορές δεν μπορούν να γίνουν για χώρες σε πρόγραμμα για την περίοδο της αξιολόγησης. Επίσης, τα ελληνικά ομόλογα δεν είναι στην κατηγορία επενδυτικής διαβάθμισης και σε αυτό το πλαίσιο θα πρέπει να εισαχθεί και πάλι η ρήτρα εξαίρεσης για την αποδοχή των τίτλων, εφόσον πληρούνται οι προϋποθέσεις.

Τέλος, υπάρχει το όριο του 33% ανά εκδότη και αυτό σημαίνει ότι δεν μπορούμε να αγοράσουμε περισσότερο από τα τρέχοντα επίπεδα καθώς έχει ήδη ξεπεραστεί το εν λόγω όριο. Όταν γίνουν οι αποπληρωμές από την Ελλάδα το καλοκαίρι, θα μπορούμε – εφόσον έχει εισαχθεί και πάλι η εξαίρεση – να αγοράσουμε ελληνικά ομόλογα».

Παράλληλα, αναφέρθηκε στις ελληνικές τράπεζες λέγοντας πως είναι φερέγγυες και ότι η ΕΚΤ ζήτησε να είναι διαθέσιμο το «μαξιλάρι» του ΤΧΣ για τυχόν ανάγκες ανακεφαλαιοποίησης.

Γιά το ίδιο θέμα ο ανταποκριτής του ΑΠΕ, Αριστείδης Βικέτος μετέδωσε:

Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας(ΕΚΤ) , Μάριο Ντράγκι, απέκλεισε το ενδεχόμενο στην παρούσα φάση η Τράπεζα να δεχθεί εκ νέου ως collateral τα ελληνικά ομόλογα για την άντληση ρευστότητας.

Μιλώντας σε συνέντευξη τύπου στην Λευκωσία ο κ. Ντράγκι επικαλέστηκε την Συνθήκη της Ε.Ε. και συγκεκριμένα το άρθρο 123 συνθήκη και συγκεκριμένα στο άρθρο 123, που τη νομισματική χρηματοδότηση.

«Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα έχει δανείσει την Ελλάδα 100 δισ. ευρώ μέχρι σήμερα, ποσό που έφτασε από 50 στα 100 τους τελευταίους δύο μήνες και που αντιστοιχεί στο 68% του ΑΕΠ της χώρας, το ψηλότερο σε ολόκληρη την ευρωζώνη», δήλωσε ο  Μάριο Ντράγκι. Υπό αυτή την έννοια  την έννοια «μπορεί να πει κάποιος ότι η ΕΚΤ είναι η Κεντρική Τράπεζα της Ελλάδος, όμως είναι και η Κεντρική Τράπεζα όλων των άλλων χωρών», σημείωσε.Όσον αφορά την αγορά ελληνικών ομολόγων, είπε ότι η ΕΚΤ είναι η πρώτη που εύχεται να μπορεί να χρηματοδοτήσει την ελληνική οικονομία, δεδομένου ότι πληρούνται οι προϋποθέσεις, δηλαδή ότι υπάρχει μια επιτυχής ολοκλήρωση της αξιολόγησης της χώρας σύντομα.

Απαντώντας σε ερώτηση, ο κ. Ντράγκι είπε ότι οι ελληνικές τράπεζες είναι φερέγγυες, σημειώνοντας παράλληλα ότι το πιο σημαντικό αυτή τη στιγμή είναι να διατηρηθεί η φερεγγυότητα και η ευρωστία του ελληνικού τραπεζικού συστήματος.

Η ΕΚΤ, ανέφερε,  είναι η πρώτη που επιθυμεί την επανεκκίνηση της χρηματοδότησης προς την ελληνική οικονομία,  δεδομένου ότι υπάρχουν οι προϋποθέσεις. Γι’ αυτό , υπέδειξε, πρέπει να γίνει γρήγορα επιτυχώς η αναθεώρηση.

Σε άλλο σημείο διευκρίνησε : «Η ΕΚΤ αυτή τη στιγμή δεν μπορεί να αγοράσει ελληνικά ομόλογα. Το πρόγραμμα αγορών δεν προβλέπει την αγορά ιδιωτικών ομολόγων. Μπορούμε μόνο να αγοράσουμε επενδυτικά ομόλογα,  τα οποία όμως είναι κάτω από το κατώφλι. Άρα πρέπει να γίνει κάποια επανεκκίνηση. Και τρίτο υπάρχει το όριο του 33% ανά εκδότη ομολόγων. Μόλις η Ελλάδα αποπληρώσει τα ομόλογα τον Ιούνιο ή τον Αύγουστο, τότε θα μπορέσουμε να επαναφέρουμε την εξαίρεση η οποία έχει αρθεί και θα μπορούμε να αγοράσουμε ελληνικά ομόλογα μέσω του νέου προγράμματος».

Επίσης, ο κ. Ντράγκι είπε ότι τοποθετήθηκε μια εξαίρεση «σε μια εποχή, όπου υπήρχαν εύλογες εκτιμήσεις για μια επιτυχή ολοκλήρωση της αναθεώρησης του προγράμματος. Με άλλα λόγια το πρόγραμμα λειτουργούσε κανονικά». Έχουμε τον κανόνα , πρόσθεσε, ότι «δεν μπορούμε να αποδεχθούμε ως εγγύηση ομόλογα που βρίσκονται κάτω από ένα συγκεκριμένο κατώφλι και τα ελληνικά ομόλογα ήταν και είναι κάτω από αυτό το κατώφλι».

Είναι ξεκάθαρο , ανέφερε,  ότι ότι στα μέσα Φεβρουαρίου το πρόγραμμα δεν ακολουθούσε το δρόμο του. «Ήταν εκτίμηση που εκφράσθηκε και από την κυβέρνηση», είπε .

Ο κ. Ντράγκι εξέφρασε ετοιμότητα για επαναφορά της εξαίρεσης,  μόλις μπορέσει να γίνει « μια πιθανή θετική αξιολόγηση της αναθεώρησης».

Τέλος, δήλωσε ότι  «το υπόβαθρο θα είναι διαφορετικό, αν υπάρξει συμφωνία –συμβόλαιο στο Eurogroup».

Από mignatiou