Δευτέρα 2 Μαρτίου 2015

Τριφασική «Κωλοτούμπα»...

προβλέπει ο Ντίξον του Reuters 
Έναν σχεδόν ανέφικτο άθλο πρέπει να επιτελέσει η ελληνική κυβέρνηση κατά τον επόμενο τετράμηνο, σύμφωνα με τον αναλυτή του Reuters Χιούγκο Ντίξον καθώς θα πρέπει να ανακτήσει την εμπιστοσύνη των πιστωτών χωρίς να απολέσει αυτή του λαού.

Αυτό σύμφωνα με τον Ντίξον είναι ανέφικτο γιατί όπως υποστηρίζει ο Αλέξης Τσίπρας «έκανε ανεύθυνες υποσχέσεις προεκλογικά, από τις οποίες τώρα πρέπει να απαγκιστρωθεί». Υποστηρίζει ότι ήδη υπήρξε το πρώτο στάδιο της «κωλοτούμπας» από την ελληνική κυβέρνηση κι...
αυτό είναι το αίτημα Βαρουφάκη για παράταση του τρέχοντας προγράμματος.

Ο Ντίξον υποστηρίζει ότι η «κωλοτούμπα» θα χρειαστεί τρεις ακόμη φάσεις:

«Πρώτον, οι θεσμοί που ήταν γνωστοί ως τρόικα πιθανότατα θα αποσπάσουν νέες παραχωρήσεις ώστε να αποτρέψουν τη χρεοκοπία της Αθήνας αυτόν τον μήνα.

»Δεύτερον, ο Τσίπρας θα πρέπει να καταπιεί περισσότερες από τις προεκλογικές του υποσχέσεις έως το τέλος Απριλίου, οπότε και η λίστα μεταρρυθμίσεων που κατατέθηκε την περασμένη εβδομάδα πρέπει να αποσαφηνιστεί. Τότε θα φανεί καθαρά ότι το μεγαλύτερο μέρος της «εποικοδομητικής ασάφειας» για την οποία επαίρεται ο Βαρουφάκης θα έχει διευκρινιστεί με όρους που προτιμούν οι πιστωτές. Είναι αρκετά πιθανό ο υπουργός Οικονομικών να πετύχει την επιδίωξή του να μειώσει τον στόχο του πρωτογενούς πλεονάσματος από 3% σε 1,5% του ΑΕΠ για το 2015. Αλλά με την οικονομία να έχει σφυροκοπηθεί από τις πολιτικές ανοησίες του τελευταίου διμήνου, ακόμα και γι’ αυτόν τον μειωμένο στόχο θα χρειαστεί να σφίξουν τα ζωνάρια.

» Τέλος, ο Τσίπρας θα πρέπει έως το τέλος Ιουνίου να συμφωνήσει σε κάτι που, ουσιαστικά, θα είναι ένα νέο μνημόνιο. Μπορεί να καταφέρει να το διαχειριστεί επικοινωνιακά αποκαλώντας το συμβόλαιο ή συμφωνία. Αλλά, όπως λέει η παροιμία, αν περπατά σαν πάπια και κρώζει σαν πάπια, είναι πάπια».

Τέλος ο Ντίξον υποστηρίζει ότι η επόμενη συμφωνία θα περιλαμβάνει χρηματοδότηση με αντάλλαγμα επώδυνα μέτρα ενώ θα εποπτεύεται από τους θεσμούς. Δεν αποκλείει η Αθήνα να λάβει κάποια ανακούφιση χρέους «για να χρυσωθεί το χάπι» όπως χαρακτηριστικά σημειώνει αλλά «ακόμη κι αυτό, δε είναι βέβαιο». Καταλήγει λέγοντας ότι η κυβέρνηση μπορεί να πετύχει κάτι τέτοιο αν εργαστεί πολύ σκληρά για την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης των πιστωτών της εφαρμόζοντας τις μεταρρυθμίσεις που προτείνει: «Αφού δεν έχει καλό σχέδιο Β, αυτή πρέπει να είναι η προτεραιότητα».

Από tvxs