Παρασκευή 6 Μαρτίου 2015

Κακοκαιρία με βροχές, καταιγίδες και χιόνια στα ορεινά

Κακοκαιρία με βροχές και καταιγίδες στο μεγαλύτερο μέρος της χώρας αναμένουμε την Παρασκευή 6 Μαρτίου, με τα εντονότερα φαινόμενα να σημειώνονται στη Θράκη και στα νησιά του βορειοανατολικού και ανατολικού Αιγαίου.

Χιονοπτώσεις θα σημειωθούν στα ορεινά ηπειρωτικά, καθώς και σε ημιορεινές περιοχές της βόρειας Ελλάδας.

Η θερμοκρασία θα κυμανθεί...
από 5 έως 15 βαθμούς στα ανατολικά ηπειρωτικά, 0 έως 13 και τοπικά 15 στη βόρεια Ελλάδα, 5 έως 13 στη δυτική Ελλάδα, 4 έως 15 στο βόρειο Αιγαίο και από 8 έως και 19 βαθμούς στο κεντρικό Αιγαίο, την Κρήτη και τα Δωδεκάνησα.

Οι άνεμοι θα πνέουν από νότιες διευθύνσεις 5 έως 7 και τοπικά στο Αιγαίο 8 μποφόρ, με σταδιακή εξασθένιση από τα δυτικά.


ΤΙ ΠΡΟΒΛΕΠΕΙ Η ΕΜΥ
Κακοκαιρία με καταιγίδες και νοτιάδες
Βροχές, χιόνια στα ορεινά και καταιγίδες κατά τόπους ισχυρές προβλέπονται για σήμερα από την ΕΜΥ με τους ανέμους να φτάνουν πρόσκαιρα ακόμη και τα 9 μποφόρ στο Αιγαίο. Μικρή πτώση της θερμοκρασίας στα δυτικά, κεντρικά και βόρεια.

Βροχερός είναι ο καιρός στην κεντρική και δυτική Μακεδονία. Η θερμοκρασία κυμαίνεται από 4 έως 7 βαθμούς Κελσίου, με υγρασία από 90% έως 100% στη Θεσσαλονίκη, στο Κιλκίς, στον Πολύγυρο, στην Έδεσσα, στην Κατερίνη, στη Βέροια, στην Κοζάνη, στην Καστοριά, στα Γρεβενά, αλλά και στη Φλώρινα.

Έντονες χιονοπτώσεις αναμένονται στα χιονοδρομικά κέντρα της Κεντρικής και Δυτικής Μακεδονίας, από σήμερα μέχρι τη Δευτέρα. Το χιονοδρομικό κέντρο Καϊμακτσαλάν βρίσκεται σε αναστολή λειτουργίας εξαιτίας χιονόπτωσης και περιορισμένης ορατότητας. Χιονοπτώσεις σημειώθηκαν στα χιονοδρομικά κέντρα Πισοδερίoυ και 3-5 Πηγαδιών. Συνθήκες ορατότητας από 80 έως 200 μέτρα επικρατούν στα χιονοδρομικά κέντρα Βασιλίτσας και Ελατοχωρίου.

Αναλυτικά, η πρόβλεψη του καιρού σε όλη την Ελλάδα

Αττική
Καιρός: νεφώσεις με βροχές που βαθμιαία θα ενταθούν και θα εκδηλωθούν καταιγίδες κατά τόπους ισχυρές. Εξασθένηση των φαινομένων από το βράδυ. Άνεμοι: από νότιες διευθύνσεις 5 με 7 και πιθανόν πρόσκαιρα στα ανατολικά 8 μποφόρ. Θερμοκρασία: από 13 έως 19 βαθμούς κελσίου.
Θεσσαλονίκη
Καιρός: βροχές και καταιγίδες κατά τόπους ισχυρές κυρίως στα ανατολικά. Χιόνια στα ορεινά. Άνεμοι: νοτιοανατολικοί 4 με 6 που βαθμιαία από τα δυτικά θα στραφούν σε βορειοδυτικούς 5 με 7 μποφόρ. Θερμοκρασία: από 07 έως 10 βαθμούς κελσίου.


Μακεδονία, Θράκη
Καιρός: νεφώσεις με βροχές και καταιγίδες κατά τόπους ισχυρές. Χιονοπτώσεις κατά τόπους πυκνές θα σημειωθούν σε ορεινές περιοχές και σε ημιορεινές περιοχές (ενδεικτικό υψόμετρο πάνω από 600μ.). Άνεμοι: στα δυτικά αρχικά από νότιες διευθύνσεις 4 με 6 που βαθμιαία θα στραφούν σε βόρειους βορειοδυτικούς 5 με 7 μποφόρ. Στα ανατολικά νότιοι νοτιοανατολικοί 5 με 7 και στα θαλάσσια και παραθαλάσσια τμήματα τοπικά 8 μποφόρ. Θερμοκρασία: από 06 έως 10 βαθμούς κελσίου. Στη δυτική Μακεδονία η μεγίστη 3 με 4 βαθμούς χαμηλότερη.

Νησιά Ιόνιου, Ηπειρος, δυτική Στερεά, δυτική Πελοπόννησος
Καιρός: νεφώσεις με τοπικές βροχές και καταιγίδες κατά τόπους ισχυρές. Χιόνια θα πέσουν σε ορεινές περιοχές αλλά και σε ημιορεινές περιοχές της Ηπείρου (ενδεικτικό υψόμετρο 700μ.). Άνεμοι: από νότιες διευθύνσεις 5 με 7 με γρήγορη εξασθένηση. Θερμοκρασία: από 10 έως 14 βαθμούς κελσίου. Στην Ηπειρο 4 με 6 βαθμούς χαμηλότερη.

Θεσσαλία, ανατολική Στερεά, Εύβοια, ανατολική Πελοπόννησος
Καιρός: νεφώσεις με βροχές και καταιγίδες κατά τόπους ισχυρές χιόνια στα ορεινά κυρίως της Θεσσαλίας και της ανατολική Στερεάς. Εξασθένηση των φαινομένων από το βράδυ κυρίως στις νοτιότερες περιοχές. Άνεμοι: νότιοι νοτιοανατολικοί 5 με 6 και στα ανατολικά και νότια 7 τοπικά 8 και πιθανόν πρόσκαιρα 9 μποφόρ. Στη Θεσσαλία οι άνεμοι βαθμιαία θα στραφούν σε βόρειους βορειοδυτικούς 5 με 7 μποφόρ. Θερμοκρασία: από 10 έως 15 βαθμούς κελσίου. Στη Θεσσαλία 3 με 4 βαθμούς χαμηλότερη.

Κυκλάδες, Κρήτη
Καιρός: λίγες νεφώσεις παροδικά αυξημένες με τοπικές βροχές και βαθμιαία καταιγίδες. Τα φαινόμενα στις Κυκλάδες θα είναι κατά τόπους έντονα. Ανεμοι: από νότιες διευθύνσεις 6 με 7 και τοπικά 8 μποφόρ. Θερμοκρασία: από 13 έως 19 βαθμούς κελσίου. Στη βόρεια Κρήτη η μεγίστη 1 με 2 βαθμούς υψηλότερη.

Νησιά ανατολικού Αιγαίου, Δωδεκάνησα
Καιρός: στα βόρεια νεφώσεις με τοπικές βροχές και βαθμιαία καταιγίδες κατά τόπους ισχυρές. Στα νότια λίγες νεφώσεις παροδικά αυξημένες με πιθανότητα ασθενών τοπικών βροχών.
Άνεμοι: από νότιες διευθύνσεις 6 με 7 τοπικά 8 και πρόσκαιρα στα βόρεια 9 μποφόρ.
Θερμοκρασία: από 13 έως 19 βαθμούς κελσίου. Στα βόρεια η μεγίστη 3 με 4 βαθμούς χαμηλότερη.

Για αύριο, Σάββατο, προβλέπονται νεφώσεις με τοπικές βροχές και χιονιά στα ορεινά, καθώς και σε ημιορεινές περιοχές της βόρειας Ελλάδας. Σποραδικές καταιγίδες κυρίως στα θαλάσσια και παραθαλάσσια τμήματα. Τα φαινόμενα θα είναι κατά τόπους έντονα στα ανατολικά και νότια. Άνεμοι: στα δυτικά από ανατολικές διευθύνσεις 3 με 5 και στο Ιόνιο τοπικά 6 μποφόρ. Στα ανατολικά από νότιες διευθύνσεις 5 με 7 που γρήγορα στα κεντρικά και βόρεια θα στραφούν σε βορειοανατολικούς και θα ενισχυθούν στο Αιγαίο τοπικά 8 μποφόρ. Θερμοκρασία: σε πτώση κυρίως στα κεντρικά και βόρεια.

Από το ΕΘΝΟΣ