Παρασκευή 6 Μαρτίου 2015

Που «κόλλησε» το νομοσχέδιο για την ΕΡΤ

«Την Πέμπτη να λειτουργεί η ΕΡΤ», είχε ζητήσει πριν από 10 ημέρες ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας από τον στενό του συνεργάτη υπουργό Επικρατείας, Νίκο Παππά. Ο τελευταίος, ο οποίος έχει αναλάβει την αρμοδιότητα για τα ΜΜΕ και εργάζεται νυχθημερόν για την ανασύσταση του δημόσιου φορέα της ραδιοτηλεόρασης, χαμογέλασε συγκαταβατικά. Και οι δύο γνώριζαν ότι εκείνη την Πέμπτη δεν προλάβαινε...
να είναι έτοιμο το νομοσχέδιο, και ουσιαστικά η «απαίτηση» του πρωθυπουργού ήταν δείγμα της ανάγκης για δημόσια ραδιοτηλεόραση…

Όμως την επόμενη Πέμπτη – δηλαδή σήμερα – προλάβαινε. Και γι’ αυτό ο Αλ. Τσίπρας ανακοίνωσε στη συνεδρίαση του υπουργικού Συμβουλίου της 27ης Φεβρουαρίου ότι στις 5 Μαρτίου θα δημοσιοποιηθεί το νομοσχέδιο.

Ωστόσο το νομοσχέδιο για την ανασύσταση της ΕΡΤ δεν δόθηκε στη δημοσιότητα ούτε εστάλη για διαβούλευση.

Σύμφωνα με πληροφορίες, προέκυψαν ορισμένα προβλήματα που ουσιαστικά προέρχονται από την αντίδραση όσων προσελήφθηκαν στη ΝΕΡΙΤ, αλλά και της νυν διοίκησης της ΝΕΡΙΤ.

Η διοίκηση Μάη επιθυμεί η νέα ΕΡΤ να είναι «διάδοχο σχήμα» της ΝΕΡΙΤ, δηλαδή να φορτωθεί όλα τα βάρη της, και κάνει ότι μπορεί για να μην ανασυσταθεί με βάση όσα ίσχυαν τον Ιούνιο του 2013, όταν έπεσε το «μαύρο». Ουσιαστικά η διοίκηση Μάη θέλει να φορτώσει την διαχείρισή της στην επόμενη διοίκηση!

Παράλληλα οι προσληφθέντες στη ΝΕΡΙΤ (άσχετα από τις αμφιλεγόμενες διαδικασίες με τις οποίες προσελήφθηκαν…) απειλούν με αγωγές για να μπλοκάρουν την λύση της ΕΡΤ. Εκτός από την «συγκατοίκηση» με τους συναδέλφους τους της ΕΡΤ (που πλέον θα είναι δικαιωμένοι για τον αγώνα τους), αυτό που φοβούνται είναι ότι θα χρειαστεί να επιστρέψουν τις αποζημιώσεις που έλαβαν όταν απολύθηκαν από την ΕΡΤ – διότι αρκετοί από όσους βρίσκονται σήμερα στη ΝΕΡΙΤ πήραν αποζημίωση από την ΕΡΤ και αμέσως μετά προσελήφθηκαν στη ΔΤ και στη ΝΕΡΙΤ.