Τετάρτη 11 Μαρτίου 2015

Μπούρας, Σταμάτης, Λαζαρίδης, Μουρούτης: Στην έξοδο η "αγία" τετράδα

Ξένο σώμα αποτελούν για τη Ν.Δ. οι πλέον στενοί συνεργάτες του Αντώνη Σαμαρά 
Από το «περάστε έξω, κύριε» του Γκίκα Χαρδούβελη στον Χρύσανθο Λαζαρίδη στο Παρίσι μέχρι το «περάστε έξω, κύριε» του Νικήτα Κακλαμάνη στον Δημήτρη Σταμάτη στην Πολιτική Επιτροπή της Ν.Δ. πριν από λίγες ημέρες στη Συγγρού… ένα τσιγάρο δρόμος.

Είναι παραπάνω από προφανές ότι το καζάνι που έβραζε στη Συγγρού για τους στενούς συνεργάτες του Αντώνη Σαμαρά έχει πλέον σκάσει. Ανεξάρτητα από το πώς τελικά θα εξελιχθούν τα πράγματα στην ηγεσία της Ν.Δ. και το πολιτικό μέλλον...
του κ. Σαμαρά στο κόμμα, το σίγουρο είναι πως η πόρτα της εξόδου έχει ανοίξει για τους περισσότερους από τους στενούς του συνεργάτες.

Ο πυρήνας των στελεχών που πλαισίωσαν τον Αντώνη Σαμαρά στο Μέγαρο Μαξίμου και κινήθηκαν τα προηγούμενα χρόνια παρασκηνιακά, πολλές φορές και εξωθεσμικά, είχε βρεθεί στο στόχαστρο των στελεχών της Ν.Δ. εδώ και πάρα πολύ καιρό και πριν από την εκλογική συντριβή του Ιανουαρίου. Βουλευτές και στελέχη δεν έκρυβαν τη δυσφορία τους για την επιρροή που είχαν στον Αντώνη Σαμαρά συγκεκριμένα πρόσωπα και κυρίως για το γεγονός ότι η πολιτική του κόμματος και της κυβέρνησης καθοριζόταν και υλοποιείτο από έναν στενό πυρήνα ανθρώπων, που για πολλούς «ζούσαν στον δικό τους κόσμο».

Ηδη στον Αντ. Σαμαρά έχει σταλεί το μήνυμα πως οι κ. Λαζαρίδης, Μπούρας, Σταμάτης και Μουρούτης δεν θα έχουν θέση στη Νέα Δημοκρατία, αν και πολλοί θεωρούν πως, «τώρα που θα πει ότι θα τους διώξει ο Σαμαράς, αυτοί απλώς θα αλλάξουν δωμάτιο». Ενδεικτικό είναι πως ο κ. Μουρούτης έχει να περάσει το κατώφλι της Συγγρού εδώ και 25 ημέρες, ενώ ο κ. Σταμάτης αποχωρεί από το γραφείο του στη Συγγρού, ύστερα και από απαίτηση του Ν. Κακλαμάνη, με προορισμό το γραφείο της Ν.Δ. στη Βουλή, όπου αναλαμβάνει συντονιστής της Κ.Ο.

Οι λόγοι για τους οποίους οι συγκεκριμένοι αποτελούν «κόκκινο πανί» για τους βουλευτές, τα στελέχη, αλλά και τη μεγάλη πλειονότητα των ψηφοφόρων της Ν.Δ. είναι πολλοί. Από τα υπόγεια του Μαξίμου και τις αναρτήσεις στο Antinews μέχρι το «Δίκτυο 21» και την υπόθεση Οτσαλάν, δεκάδες είναι οι παρεμβάσεις αυτής της ομάδας, η οποία κινήθηκε πάντα στο παρασκήνιο, προσφέροντας παροδικά μια ασπίδα προστασίας στον κ. Σαμαρά, αλλά ουσιαστικά οδηγώντας τον στην απομόνωση και τη Ν.Δ. στον πολιτικό μαρασμό. Η συγκεκριμένη ομάδα ουδέποτε τέθηκε στην κρίση της κοινωνίας ή του κομματικού μηχανισμού. Ηρθε ουρανοκατέβατη στη Ν.Δ. και διαχειρίστηκε πρόσωπα και πράγματα με μοναδικό γνώμονα τη διατήρησή της στην εξουσία.

Για τους βουλευτές της Ν.Δ. ο κ. Λαζαρίδης είναι «ο ινστρούχτορας που διέλυσε την Αριστερά και κατάφερε με τις θέσεις και τις απόψεις του να διαλύσει και τη Δεξιά». Ο κ. Σταμάτης «είναι αυτός που δεν κατάφερε ποτέ να εκλεγεί βουλευτής και είχε τον πρώτο και τον τελευταίο λόγο για το ποιοι θα έμπαιναν στα ψηφοδέλτια και ποιοι θα στηρίζονταν». Ο κ. Μουρούτης είναι «το πρώην μέλος του ΠΑΣΟΚ που βρέθηκε στη Ν.Δ. από σπόντα, μέσω της Πολιτικής Ανοιξης, και κατάφερε από τα υπόγεια του Μαξίμου και τις ανώνυμες αναρτήσεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης να στρέψει μεγάλη μερίδα των πολιτών απέναντι στην παράταξη».

ΤΟ ΕΡΓΑΛΕΙΟ

Αυτή η τριάδα συνέθεσε και τη βασική συγγραφική ομάδα του Antinews, που για βουλευτές και στελέχη της Νέας Δημοκρατίας αποτέλεσε, όπως λένε χαρακτηριστικά, «εργαλείο πολιτικής δολοφονίας εσωκομματικών αντιπάλων». Τα ίδια πρόσωπα βρέθηκαν και στο «Δίκτυο 21», την οργάνωση που με την υπόθεση Οτσαλάν κινήθηκε στα όρια του παρακράτους.

Για τους βουλευτές που ασπάζονται τις αρχές και τις ιδέες της Νέας Δημοκρατίας όπως αυτές εκφράστηκαν από τον Κωνσταντίνο Καραμανλή, η ακροδεξιά στροφή του κ. Σαμαρά, που σηματοδοτήθηκε και καθορίστηκε από αυτή τη συγκεκριμένη ομάδα συνεργατών του, ήταν καθοριστική για την εκλογική πανωλεθρία του κόμματος.

Στο στόχαστρο των βουλευτών της Νέας Δημοκρατίας βρίσκεται πάντως και ο κ. Κώστας Μπούρας. Στον Μεσσήνιο διευθυντή του γραφείου του πρώην πρωθυπουργού καταλογίζουν σε μεγάλο βαθμό παρασκηνιακές ενέργειες και επισημαίνουν πως, για να έβλεπε κάποιος βουλευτής τον Αντώνη Σαμαρά, θα έπρεπε να περνούσε πρώτα από το δικό του γραφείο. «Αν θέλετε να μάθετε πράγματα για τον Μπούρα, να πάρετε τηλέφωνο επιχειρηματίες», τόνιζε βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας στα «Π», χωρίς πάντως να δίνει περισσότερες πληροφορίες.

Ο «Mr. Μονταζιέρα» του Μαξίμου

Οσον αφορά τον Γιώργο Μουρούτη, ο οποίος από το υπόγειο του Μεγάρου Μαξίμου συντόνιζε τις «μονταζιέρες» και τις διαδικτυακές επιθέσεις σε εχθρούς και φίλους, πολλοί υποστηρίζουν ότι αυτή η στρατηγική του προκάλεσε τεράστια προβλήματα στη Ν.Δ. και έντονες αντιδράσεις από το σύνολο του πολιτικού κόσμου και της κοινωνίας. «Αυτή η ομάδα (σ.σ.: κ. Σταμάτης, Μουρούτης, Λαζαρίδης, Μπούρας), όταν δεν τσακώνονταν μεταξύ τους, έχωναν παντού τη μύτη τους», τονίζουν στη Ν.Δ. και φέρνουν ως παράδειγμα τα εμπόδια που έβαζαν οι συνεργάτες του κ. Σαμαρά στη διαπραγμάτευση με τους εταίρους. Γιάννης Στουρνάρας, Χρήστος Σταϊκούρας και αργότερα ο Γκίκας Χαρδούβελης σε πολλές αποφάσεις έπρεπε να λάβουν το «πράσινο φως» από τον Χρύσανθο Λαζαρίδη, που εμφανιζόταν απρόσκλητος στις επαφές με την τρόικα, ως αντ’ αυτού, με αποτέλεσμα να εξοργίζει τους πάντες.

Εκπληκτοι οι εκπρόσωποι των δανειστών άκουγαν στο Παρίσι τον Χρ. Λαζαρίδη να αυτοσυστήνεται ως «ο διανοητής της Αριστεράς», λίγο πριν τον πετάξουν έξω από την κλειστή σύσκεψη. Δεν είναι τυχαίο ότι στελέχη όπως ο Σταύρος Παπασταύρου ή ο Δημήτρης Πτωχός πολεμήθηκαν άγρια από αυτό το περιβάλλον, με αποτέλεσμα να υποβαθμιστεί ο ρόλος τους. Οπως φαίνεται, λοιπόν, ο κ. Σαμαράς θα αναγκαστεί να βάλει στο περιθώριο τα πρόσωπα αυτά. Οσοι πάντως γνωρίζουν καλά τον πρώην πρωθυπουργό δηλώνουν πως αυτά τα πρόσωπα, θα συνεχίσουν να επηρεάζουν τις αποφάσεις του, καθώς, όπως λένε, «αυτή η ομάδα είναι και θα παραμείνει ενωμένη, ακόμα και αν η Ν.Δ. οδηγηθεί στην πλήρη καταστροφή».

Του Μιχάλη Παχατουρίδη - Εφημερίδα ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ