Πέμπτη 12 Φεβρουαρίου 2015

Ο Τσίπρας «σκότωσε» το κοινό ανακοινωθέν του Eurogroup

Όλο το παρασκήνιο

Ο ίδιος ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας μπλόκαρε το κοινό ανακοινωθέν στο Eurogroup προκαλώντας εκνευρισμό στους Ευρωπαίους και κυρίως στη γερμανική πλευρά η οποία είχε αποχωρήσει θεωρώντας ότι κατέληξε στην ανακοίνωση που επιθυμούσε.

Στο τέλος του επτάωρου θρίλερ για την Ελλάδα το ενδιαφέρον επικεντρώθηκε στις λέξης και τους όρους που θα έμπαιναν στο κοινό ανακοινωθέν.

Καλά πληροφορημένες πηγές αναφέρουν ότι...
παρά τις αγωνιώδεις προσπάθειες που καταβλήθηκαν επί ώρες μετά την ολοκλήρωση της συνεδρίασης η ελληνική πλευρά εμφανίστηκε κάθετη στο θέμα της παράτασης για το οποίο πίεσαν πολλές χώρες.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το πρόβλημα επικεντρώθηκε στη φράση «extend, amend and conclude» (παράταση, τροποποίηση και ολοκλήρωση) με την Ελλάδα να διαφωνεί στη λέξη «παράταση».

Ουσιαστικά η κρίσιμη λεπτομέρεια υπήρξε η διατύπωση στο κείμενο και το κατά πόσο θα περιλαμβάνει τη λέξη «παράταση».

Πληροφορίες λένε ότι επικοινωνίες της τελευταίας στιγμής, μεταξύ της ελληνικής αντιπροσωπείας και του πρωθυπουργού οδήγησαν στην εμπλοκή.

Μάλιστα ο Β. Σόιμπλε έφυγε εκτιμώντας ότι υπάρχει συμφωνία κάτι που δεν έγινε.

Όλα θα κριθούν την ερχόμενη Δευτέρα στην τακτική συνεδρίαση του eurogroup.

Σύμφωνα με κυβερνητική πηγή, η ελληνική πλευρά δέχθηκε ισχυρές πιέσεις να ζητήσει παράταση του τρέχοντος προγράμματος.

Χαρακτηριστική ήταν και η αντίδραση του υπουργού Επικρατείας και στενού συνεργάτη του Πρωθυπουργού, Νίκου Παππά, ο οποίος από τις Βρυξέλλες με ένα tweet στον προσωπικό του λογαριασμό, στις 12 παρά τέταρτο χθες τη νύχτα, την ώρα που αναζητούνταν κοινός τόπος για τη σύνταξη μιας κοινής ανακοίνωσης, έγραφε: «Γελάω με αυτούς που ονειρεύονται κѠλ⓪τούμπες. Λίγη αναμονή».

Από newsbeast