Πέμπτη 12 Φεβρουαρίου 2015

Eurogroup: Το προσχέδιο του κοινού ανακοινωθέντος που δεν έγινε ποτέ. Ο Σόιμπλε έφυγε πιστεύοντας ότι υπάρχει!

Το σχέδιο κοινής δήλωσης που προκάλεσε το ναυάγιο. Αποκάλυψη από τους Financial Times οι οποίοι κατάφεραν και "έβαλαν στο χέρι" το κείμενο της συμφωνίας που δεν προχώρησε. Η φράση που φέρεται να το μπλόκαρε.
Σε μια αποκάλυψη προέβη ο δημοσιογράφος του Μέγκα Μιχάλης Ιγνατίου, στη πρωινή εκπομπή του σταθμού. Όπως είπε, σύμφωνα με δημοσίευμα των Financial Times, και του Πίτερ Σπίγκελ, Ελλάδα και Ευρωπαίοι εταίροι είχαν φτάσει σε συμφωνία, προτού ένα τελευταίο τηλεφώνημα του Γιάννη Βαρουφάκη στην Αθήνα, τίναξε τα πάντα στον αέρα. Μάλιστα οι FT, αποκαλύπτουν το προσχέδιο του...
κοινού ανακοινωθέν που προχώρησε ποτέ.

Όπως αναφέρει ο Έλληνας δημοσιογράφος, "οι Financial Times κατάφεραν και "έβαλαν στο χέρι" το κείμενο της συμφωνίας που δεν προχώρησε, δίνοντας σε όλους μας την ευκαιρία να αξιολογήσουμε τι ήταν αυτό που απορρίφθηκε την τελευταία στιγμή από την ελληνική κυβέρνηση".

"Σύμφωνα με αρκετούς αξιωματούχους που εμπλέκονται στις συνομιλίες, ο υπουργός Οικονομικών της Ελλάδας, Γιάννης Βαρουφάκης, είχε συμφωνήσει σε μια κοινή δήλωση με τους συναδέλφους του, μια δήλωση που είχε ακόμη υπογραφτεί από τον αναπληρωτή πρωθυπουργό της Ελλάδας, Γιάννη Δραγασάκη, ο οποίος ήταν επίσης στις Βρυξέλλες για τη συνάντηση.

Μόλις εγκρίθηκε, η συνεδρίαση του Eurogroup διαλύθηκε και ο Σόιμπλε με αρκετούς από τους συναδέλφους του, αποχώρησαν . Αλλά αξιωματούχοι ανέφεραν, ότι ο Βαρουφάκης έκανε μια τελευταία κλήση πίσω στην Αθήνα για να ενημερώσει για το τι είχε μόλις συμφωνηθεί – και κυβερνητικοί αξιωματούχους απέρριψαν την ανακοίνωση", σημειώνει ο κ. Ιγνατίου, ενώ η φράση που μπλόκαρε το κοινό ανακοινωθέν είναι η "παράταση του μνημονίου".

Αναλυτικά το προσχέδιο του κοινού ανακοινωθέν που δημοσιεύουν οι Financial Times

"Σήμερα το Eurogroup προέβη σε απολογισμό της τρέχουσας κατάστασης στην Ελλάδα και την κατάσταση του τρέχοντος προγράμματος προσαρμογής . Στο πλαίσιο αυτό, το Eurogroup ενεπλάκη σε εντατικό διάλογο με τις νέες ελληνικές αρχές.

Οι ελληνικές αρχές εξέφρασαν τη δέσμευσή τους σε μια ευρύτερη και ισχυρότερη διαδικασία μεταρρυθμίσεων με στόχο τη διαρκή βελτίωση των προοπτικών ανάπτυξης. Ταυτόχρονα, οι ελληνικές αρχές επανέλαβαν την κατηγορηματική δέσμευσή τους στις οικονομικές υποχρεώσεις προς όλους τους πιστωτές τους.

Σε αυτή τη βάση, θα αρχίσουμε τώρα την τεχνική εργασία για την περαιτέρω αξιολόγηση των σχεδίων μεταρρύθμισης στην Ελλάδα. Οι ελληνικές αρχές συμφώνησαν να συνεργαστούν στενά και εποικοδομητικά με τα θεσμικά όργανα να διερευνήσουν τις δυνατότητες για την επέκταση και την επιτυχή ολοκλήρωση του παρόντος προγράμματος, λαμβάνοντας υπόψη τα σχέδια της νέας κυβέρνησης.

Αν αυτή είναι επιτυχής αυτό θα γεφυρώσει το χρονικό διάστημα για τις ελληνικές αρχές και το Eurogroup, ώστε να εργαστούν σε ενδεχόμενες νέες συμβατικές ρυθμίσεις. Εμείς θα συνεχίσουμε τις συζητήσεις μας στην επόμενη συνάντησή μας την Δευτέρα 16 Φεβρουαρίου".

Τέλος, σημειώνεται πως ο κ. Βαρουφάκης, απαντώντας στο δημοσιογράφο,  έγραψε στο Twitter: Might I suggest that you refrain from dubious claims based on even more dubious leaks? It’s rather unseemly. (“Να προτείνω να κρατάτε αποστάσεις από αμφισβητούμενες υποθέσεις, οι οποίες στηρίζονται σε ακόμη πιο αμφισβητούμενες διαρροές; Είναι μάλλον άστοχο”).
Από news247