Eποικοδομητική χαρακτήρισε την συνάντηση με τον Ιταλό πρωθυπουργό στη Ρώμη ο Αλέξης Τσίπρας, ο οποίος επανέλαβε το μήνυμα του κατά των πολιτικών λιτότητας.
«Με τον Ιταλό πρωθυπουργό με τον Ματέο ανήκουμε στην ίδια γενιά. Και είναι η γενιά που βρέθηκε στο στόχαστρο αποτυχημένων πολιτικών επιλογών. Μία γενιά που αναγκάστηκε να μεταναστεύσει να φύγει από τις χώρες μας για να ζήσει με αξιοπρέπεια. Και σε αυτή την γενιά έχουμε υποχρέωση να αγωνιστούμε...
«Με τον Ιταλό πρωθυπουργό με τον Ματέο ανήκουμε στην ίδια γενιά. Και είναι η γενιά που βρέθηκε στο στόχαστρο αποτυχημένων πολιτικών επιλογών. Μία γενιά που αναγκάστηκε να μεταναστεύσει να φύγει από τις χώρες μας για να ζήσει με αξιοπρέπεια. Και σε αυτή την γενιά έχουμε υποχρέωση να αγωνιστούμε...
για δικό της λογαριασμό προκειμένου να μπορέσει να ελπίζει ξανά. Να ελπίζει ότι θα ζήσει ξανά με μία καλύτερη προοπτική. Αυτή είναι η κοινή ευθύνη που μας ενώνει για να επιστρέψει η ατζέντα της ανάπτυξης και της κοινωνικής συνοχής» είπε ο πρωθυπουργός.
Στη συνέχεια αναφέρθηκε στις προθέσεις της κυβέρνησης για το μέλλον στην Ευρώπη. «Στην Ευρώπη υπάρχουν αρκετοί διχασμοί για να δημιουργήσουμε έναν ακόμη. Η καταστροφή πολιτική της λιτότητας έχει δημιουργήσει πολλούς διχασμούς. Εμείς δεν θέλουμε να δημιουργήσουμε έναν ακόμη ανάμεσα στον βορά και τον νότο. Εμείς θέλουμε τη συμμαχία της λογικής» τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας και συνέχισε: «γι’ αυτό θα εργαστούμε για να πείσουμε όλους τους εταίρους μας ότι το κοινό συμφέρον του κοινού μας σπιτιού, της Ευρώπης, είναι να επιστρέψουμε στις αξίες της Ευρώπης και να δουλέψουμε γι’ αυτή τη γενιά προκειμένου να αποκτήσει ένα μέλλον με αξιοπρέπεια».
Παράλληλα τόνισε ότι η Ευρώπη βρίσκεται σε «ένα κρίσιμο σταυροδρόμι» και η Ελλάδα με τη νέα κυβέρνηση της θα δουλέψει προκειμένου να συμβάλει στην αναγκαία αλλαγή πολιτικής. «Σε ό,τι μας αφορά θεωρούμε αυτονόητο ότι πρέπει να έχουμε τον απαραίτητο χρόνο προκειμένου να ετοιμάσουμε το δικό μας σχέδιο για την ανόρθωση της οικονομίας. Το δικό μας μεσοπρόθεσμο που θα περιλαμβάνει τις αναγκαίες σαρωτικές μεταρρυθμίσεις» υπογράμμισε ο πρωθυπουργός και εξήγησε ότι τα τελευταία χρόνια στην Ελλάδα δεν πλήρωσαν οι πλούσιοι αλλά τα μεσαία στρώματα.»
«Ταυτόχρονα σε αυτό το σχέδιο ανασυγκρότησης θα δεσμευθούμε απέναντι στον ελληνικό λαό και τους ευρωπαίους εταίρους και το μέλλον των επόμενων γενεών ότι δεν θα δημιουργήσουμε νέα ελλείμματα αλλά θα αντιμετωπίσουμε την ανθρωπιστική κρίση μέσα σε πλαίσια δημοσιονομικής ισορροπίας» κατέληξε ο Αλέξης Τσίπρας.
«Δεν έχουν να φοβούνται τίποτα οι Ευρωπαίοι πολίτες»
Ο Αλέξης Τσίπρας τόνισε ότι στόχος της νέας κυβέρνησης είναι να καταθέσει ιδέες και προτάσεις βάση των οποίων θα μπορούσε να βρεθεί «μία κοινώς αποδεκτή και αμοιβαία επωφελή λύση στο πρόβλημα που υπάρχει σήμερα. Και το πρόβλημα είναι πρώτον ότι η τρόικα εφάρμοσε μία πολιτική στην Ελλάδα που τα έκανε όλα χειρότερα».
«Απέναντι σε αυτή την κατάσταση εμείς δίνουμε εναλλακτικές προτάσεις. Έχοντας ως στόχο να μην δημιουργούμε νέα ελλείμματα και να μην αναγκάζουμε στο διηνεκές τους φορολογούμενους των άλλων ευρωπαϊκών χωρών να δανείζουν την Ελλάδα προκειμένου να ξεπληρώνει τα προηγούμενα δάνεια» είπε ο πρωθυπουργός. «Με την νέα ελληνική κυβέρνηση δεν έχουν να φοβούνται οι Ευρωπαίοι πολίτες. Θα είχαν να φοβούνται εάν συνεχιζόταν αυτή η πολιτική που θα οδηγούσε σύντομα σε ανάγκη η Ελλάδα να αναχρηματοδοτηθεί» σημείωσε ο Αλέξης Τσίπρας.
Μ. Ρέντσι: Με τον Αλέξη εμπνεόμαστε από τις ίδιες ιδέες
Ο Ιταλός πρωθυπουργός από τη μεριά αφού καλωσόρισε τον Αλέξη Τσίπρα είπε πως μπορεί να «ανήκουμε σε διαφορετικές πολίτικες οικογένειες αλλά εμπνεόμαστε από τις ίδιες ιδέες». Του έδωσε συγχαρητήρια για την επιτυχία τους στις εκλογές της 25ης Ιανουαρίου και του ευχήθηκε καλή δύναμη.
Ο Ματέο Ρέντσι είπε πως «χάρη σε μας η Ευρώπη θα μπορέσει να ξαναβρεί τον εαυτό της» και δήλωσε «πεπεισμένος ότι χρειαζόμαστε όλοι να διαβάσουμε το αποτέλεσμα των εκλογών και το μήνυμα ελπίδας που προέρχεται από μια γένια ανθρώπων που υποφέρουν από την κρίση» και πρόσθεσε ότι «η επιτυχία του Τσίπρα στις εκλογές οφείλεται σε ένα μήνυμα ελπίδας σε αντιδιαστολή με το μήνυμα του φόβου».
Ο Ιταλός πρωθυπουργός επεσήμανε πως από την επόμενη εβδομάδα θα είναι μαζί με τον Έλληνα πρωθυπουργό στα ευρωπαϊκά συμβούλια και πως θα «είναι σημαντικό για την Ελλάδα να υπάρχει ένας ισχυρός δεσμός με τους ευρωπαϊκούς θεσμούς» λέγοντας πως κρίνει ότι «υπάρχουν οι συνθήκες για να βρούμε μια συνεννόηση από μέρους μας με τις ελληνικές αρχές. Χρειάζονται μεταρρυθμίσεις να καταπολεμήσουμε τη διαφθορά, φορολογικό σύστημα,να πολεμήσουμε του φοροφυγάδες και μεταρρυθμίσεις σε γενικό επίπεδο. Να είμαστε έτοιμοι να αφουγκραστούμε τους νεοτερισμούς που εμφανίζονται σε ευρωπαϊκό επίπεδο» είπε.
Ο κεντροαριστερός ηγέτης εμφανίστηκε αισιόδοξος σε ό,τι ααφορά τη συνεργασία Ελλάδας- Ιταλίας και ολοκλήρωσε τις δηλώσεις του λέγοντας πως «ο ερχομός του Αλέξη είναι μια ευχή στην Ευρώπη και στην Ιταλία. Γιατί ίσως πάψουνε να με θεωρούν και εμένα έναν επικίνδυνο δεξιό. Είμαι ευτυχής που ήρθε στη Ρώμη και που θα εργαστώ μαζί του» ανέφερε χαρακτηριστικά».
Σε ό,τι αφορά τις μεταρρυθμίσεις που χρειάζονται οι χώρες της Ευρωζώνης είπε πως «Να μιλήσουμε για την ανάπτυξη και όχι για τη λιτότητα. Δεν είναι εύκολη μάχη αλλά την έχουμε αρχίσει. Έχουμε δει τα πρώτα αποτέλεσμα στην Ιταλία. Ο κόσμος ζητά από την Ευρώπη να κοιτάξει προς την ανάπτυξη.
Στην Ελλάδα υπάρχει μια κατάσταση επείγουσας ανάγκης αλλά έχουμε εμπιστοσύνη ότι στο διάλογο με τους ευρωπαίους θα λύσουμε τα πιο άμεσα προβλήματα. Δηλώνω οπαδός αυτής της ελληνικής προσπάθειας ώστε να αντιμετωπιστεί σωστά η κατάσταση» δήλωσε ο Ιταλός ομόλογος του Αλέξη Τσίπρα.
Από real
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου