Δευτέρα 16 Φεβρουαρίου 2015

Γ. Βαρουφάκης: Ήμουν έτοιμος να υπογράψω, αλλά μου έφεραν άλλο κείμενο (βίντεο)

Kατά τη συνέντευξη τύπου που μεταδόθηκε μετά την πρόωρη λήξη των εργασιών του Eurogroup, ο υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης εξέφρασε την πεποίθησή, ότι θα υπάρξει εν τέλει συμφωνία. Συγκεκριμένα είπε: "Δεν αμφιβάλλω ότι οι διαπραγματεύσεις θα συνεχιστούν και ότι θα καταλήξουν σε μια συμφωνία θεραπευτική για την Ελλάδα και θετική για την Ευρώπη."

Όπως εξήγησε ο Γ. Βαρουφάκης το κείμενο, που παρουσιάστηκε ως βάση συζήτησης...
στο Eurogroup, και στο οποίο η ελληνική πλευρά ήταν καταρχήν θετική και έτοιμη να υπογράψει, αντικαταστάθηκε με ένα τελείως διαφορετικό κείμενο που βρισκόταν σε ριζικά αντίθετη κατεύθυνση. Το νέο αυτό κείμενο ζητούσε την παράταση του Μνημονίου κάτι που σήμαινε ότι ήταν αδύνατο να υπογράψει η ελληνική κυβέρνηση. "Η Ευρώπη δεν θέλει να αποτύχει".

"Ο Μοσκοβισί μου παρουσίασε ένα κείμενο που αναγνώριζε την ανθρωπιστική κρίση στην Ελλάδα, το οποίο θα χαιρόμουν να υπογράψω [...] Ξαφνικά το κείμενο του Moscovici αντικαταστάθηκε από ένα άλλο έγγραφο, το οποίο μας ζητούσε να γυρίσουμε πίσω» δήλωσε ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών.

Να σημειωθεί ότι το κείμενο που παρουσιάστηκε ως βάση διαπραγμάτευσης αποτελούσε πλήρη υπαναχώρηση από την κοινή συνέντευξη τύπου Γ. Ντάισελμπλουμ και του Έλληνα Πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα την προηγούμενη Πέμπτη, Ο Γ. Ντάισελμπλουμ σε δηλώσεις του αμέσως μετά τη λήξη του Eurogroup μετέφερε την εμμονή των εταίρων στην εφαρμογή του μνημονιακού προγράμματος.

Η ελληνική κυβέρνηση διαμηνύει ότι κάποιοι επιμένουν σε ένα πρόγραμμα που έχει αποτύχει, με τον τρόπο αυτό όμως στέλνουν το μήνυμα ότι δεν θέλουν τις διαπραγματεύσεις, όμως οι ευρωπαϊκές δημοκρατίες δεν λειτουργούν με τελεσίγραφα, δεν εκβιάζουν και δεν εκβιάζονται.

Το έγγραφο που απέρριψε η ελληνική κυβέρνηση
Από avgi