Δευτέρα 16 Φεβρουαρίου 2015

Βαρουφάκης: «Τις επόμενες 48 ώρες η Ευρώπη θα κάνει ό,τι είναι αναγκαίο για τη συμφωνία»

«Οι διαπραγματεύσεις πραγματοποιήθηκαν σε ένα πνεύμα συναδελφικότητας» είπε αρχίζοντας τη συνέντευξη Τύπου μετά τη λήξη του Eurogroup ο υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης.

«Θα συνεχιστούν οι διαπραγματεύσεις» είπε ο υπουργός και συμπλήρωσε: «Δεν έχω αμφιβολία ότι οι συζητήσεις θα συνεχιστούν και εν τέλει θα υπάρξει συμφωνία, θεραπευτική για την Ελλάδα».

»Απορρίψαμε το πρόγραμμα γιατί δεν πιστεύουμε ότι μπορεί να ολοκληρωθεί με επιτυχία, είναι...
μέρος του προβλήματος κ όχι της λύσης»

»Πριν το Eurogroup, ο Μοσκοβισί μου παρουσίασε ένα προσχέδιο, στο οποίο η Ελλάδα συμφωνούσε. Ενα κείμενο που αναγνώριζε την ανθρωπιστική κρίση στην Ελλάδα.

»Αυτό το προσχέδιο ανέφερε ότι η ΕΕ θα παρείχε τεχνική βοήθεια στην Ελλάδα.

»Ξαφνικά το κείμενο του Μοσκοβισί αντικαταστάθηκε από ένα άλλο έγγραφο, το οποίο μας ζητούσε να γυρίσουμε πίσω.

»Σε αντάλλαγμα μας πρόσφεραν μια νεφελώδη διατύπωση για ελαστικότητα εντός του προγράμματος

»Στο Eurogroup εξήγησα πως δεν πρόκειται να αναλάβουμε καμία μονομερή δράση κατά τη διάρκεια του ενδιάμεσου προγράμματος.Δεν θα κινηθούμε μονομερώς όλο αυτό το διάστημα των διαπραγματεύσεων.

»Ο μόνος όρος που θέτουμε είναι να μην μας ζητηθούν μέτρα, που επιδεινώνουν την ύφεση. Μέτρων, όπως η μείωση των συντάξεων και η αύξηση του ΦΠΑ. Δεν μας δόθηκαν εγγυήσεις σχετικά με την ευελιξία.  Κανείς δεν έχει το δικαίωμα να εργαστεί προς ένα αδιέξοδο.

»Ζητούμε μια διατύπωση που θα επιτρέψει να συνεχίσουμε την αναζήτηση κοινού εδάφους. Σαν κυβέρνηση ασκούμε κριτική στο υφιστάμενο πρόγραμμα, και αυτό θα πει δημοκρατία. Έχουμε αποδεχθεί τις υποχρεώσεις-Η Δημοκρατία λέει να υπάρξει ένας συγκερασμός αντιτιθέμενων απόψεων. Δεν μπορούμε να λέμε ότι αυτό είναι και τέλος.

»Η ιστορία της ΕΕ έχει αποδείξει πως τα τελεσίγραφα δεν αποτελούν λύση .

»Δεν πιστεύω ότι οι θέσεις των Ευρωπαίων είναι απόλυτες ούτε και εγωιστικές.

»Η Ευρώπη πρέπει να προσαρμοστεί στο γεγονός πως η Ελλάδα αμφισβητεί ένα πρόγραμμα, το οποίο απέτυχε

»Δεν μπλοφάρουμε, λέμε ότι θελουμε τίμια συμφωνία και κοινά σημεία επαφής. Είναι η μόνη επιλογή που έχουμε. Είναι το σχέδιο Α μας. Δεν έχουμε σχέδιο Β. Οι όροι του νέου 4μηνου προγράμματος πρέπει να είναι συγκεκριμένοι και σαφείς.

»Για να υπάρξει μεταρρύθμιση θα πρέπει να μας αντιμετωπίζουν ισότιμα. Η Ελλάδα δεν είναι αποικία χρέους. Πρέπει να αντιμετωπίσουμε το μέλλον όχι με ένα αποδεδειγμένα λάθος πρόγραμμα.  Η Ελλάδα βρίσκεται στα όρια μίας νέας οικονομικής κρίσης, λόγω του αποπληθωρισμού.

»Είμαστε μέλη της Ευρωζώνης, θα παραμείνουμε στο ευρώ. Η ΕΕ είναι αδιαίρετη.  Είμαστε μία φιλοευρωπαϊκή κυβέρνηση που απλώς επιθυμεί να αλλάξει το πρόγραμμα.

»Είμαι σίγουρος πως η Ευρώπη θα κάνει τα απαραίτητα βήματα. Τις επόμενες 48 ώρες η Ευρώπη θα κάνει ό,τι είναι αναγκαίο για να φτάσουμε σε συμφωνία. Είμαστε πρόθυμοι να υπογράψουμε ένα έγγραφο, πριν την Παρασκευή, αρκεί να μας καλυπει. Περιττό το αδιέξοδο, δεν βοηθάει να βρούμε το κοινό έδαφος με τους εταίρους.

Από tanea