Σάββατο 7 Φεβρουαρίου 2015

Με ποιον είναι ο Σαμαράς;

Είπε ο Αντώνης Σαμαράς χθες στην Κοινοβουλευτική του Ομάδα ότι έβγαλε τη χώρα από την κρίση κι ας μην το αναγνωρίζουν οι αντίπαλοί του. Επίσης, ότι παρέλαβε χάος και παρέδωσε χώρα. Επίσης, ότι αν η κυβέρνηση συνεχίσει τη δική του πολιτική με τον δικό της τρόπο (αλήθεια, έτσι είπε), θα τη στηρίζει. Αλλά αν πάει να εφαρμόσει όσα υποσχέθηκε και να ξηλώσει τις προγραμματισμένες (από τον ίδιο και την τρόικα) μεταρρυθμίσεις, θα τον βρει απέναντι.

Θα μπορούσε να τα πάρει όλα αυτά κανείς στην πλάκα. Ο αυτουργός μιας πολιτικής που κατέστρεψε τη χώρα και...
καταψηφίστηκε πανηγυρικά απαιτεί να συνεχίσει η νέα κυβέρνηση τα ίδια (καλά, καλά, με τον δικό της τρόπο) λες και δεν έγιναν εκλογές. Και την απειλεί ότι αν εφαρμόσει όσα υποσχέθηκε, θα τον βρει απέναντι. Ενώ αν κοροϊδέψει τον κόσμο και εφαρμόσει τα αντίθετα από όσα υποσχέθηκε, θα έχει αρωγό τον ίδιο, τον Άδωνι, τον Βορίδη. Τη Ν.Δ. γενικώς.

Έχουν κάτι το αστείο όλα αυτά, αλλά δεν είναι για γέλια. Γιατί από την πρώτη του κιόλας δημόσια μετεκλογική εμφάνιση, ο Σαμαράς απαιτεί ακριβώς το ίδιο που απαιτούν ο Σόιμπλε και οι λοιποί. Εφαρμόστε τις μεταρρυθμίσεις. Συνεχίστε την προηγούμενη πολιτική. Μην τολμήσετε να κάνετε όσα υποσχεθήκατε. Έτσι εντέλλονται οι απέξω. Έτσι χτυπιέται κι ο από μέσα. Συμπαρατάσσοντας την αξιωματική αντιπολίτευση της Αθήνας με τους αξιωματούχους της λιτότητας στην Ευρώπη.

Μήπως τον αδικούμε; Μα ο ίδιος αδικεί το κόμμα του. Και τη χώρα του. Τι είπε για τις εξελίξεις των τελευταίων ημερών; Ότι αυτό δεν είναι διαπραγμάτευση. Μάλιστα. Αλλά τι είναι; "Προετοιμασία ρήξης ή κωλοτούμπας". Αυτή είναι η εκτίμησή του. Δεν υπάρχει διαφυγή. Κωλοτούμπα, δηλαδή μία από τα ίδια. Ή ρήξη, δηλαδή τα ίδια και χειρότερα. Για να γίνει έτσι ξεκάθαρο όχι μόνο το μήνυμα υποταγής που στέλνει στους Έλληνες. Αλλά και το μήνυμα υποταγής των Ελλήνων που στέλνει στη συντηρητική Ευρώπη.

Αποδεικνύεται έτσι ότι δεν είναι απλώς αμετανόητος. Στέκεται απέναντι στη λαϊκή ετυμηγορία. Απαιτεί να βάλει και η νέα κυβέρνηση τις τρόικες πάνω από τη δημοκρατικά εκφρασμένη θέληση των Ελλήνων. Θεωρεί δικαίωσή του την κωλοτούμπα ή τη ρήξη, δηλαδή την καταστροφή. Δεν δικαιούται λοιπόν και τον προσήκοντα χαρακτηρισμό;

Tου Θανάση Καρτερού από avgi