«Στο άγνωστο με βάρκα την ελπίδα» ταξιδεύει η κυβέρνηση, καθώς ο Γιώργος Παπανδρέου έχει σταματήσει να μοιράζεται τις σκέψεις του ακόμα και με τους πιο στενούς του συνεργάτες, τηρώντας σιγήν ιχθύος και ‘παίζοντας’ με τα νεύρα υπουργών και βουλευτών.
Παρακολουθώντας τις συνεχείς, κλιμακούμενες ανταρσίες στο εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ κατά υπουργών, με συνηθέστερο στόχο το οικονομικό επιτελείο και ειδικότερα τον Γιώργο Παπακωνσταντίνου, αλλά και έχοντας μπροστά του μία μάχη που δεν αντέχει να χάσει, αυτή του Μεσοπρόθεσμου Πλαισίου Δημοσιονομικής Προσαρμογής για τα έτη 2012-2015, από το οποίο εξαρτάται εν πολλοίς η βιωσιμότητα της οικονομίας, ο πρωθυπουργός απεργάζεται στην πραγματικότητα όλα τα σενάρια. Των εκλογών, του ...
σαρωτικού ανασχηματισμού, των μικρών διορθωτικών κινήσεων, ακόμα ίσως και της επαναδιαπραγμάτευσης του χρέους.Μόνο την εβδομάδα που πέρασε -και επ’ ευκαιρία της απεργίας των ΜΜΕ- οι φημολογίες για όλα τα παραπάνω οργίασαν. Όχι όμως πάντα χωρίς βάση. Στην αρχή της εβδομάδας, έβαλε και επισήμως στο τραπέζι το χαρτί της αναδιάρθρωσης η Βάσω Παπανδρέου, ιστορικό στέλεχος του ΠΑΣΟΚ και με ‘ειδικό βάρος’ στο εσωτερικό του. Δύο ημέρες αργότερα, ο πρώην πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης -που λέγεται ότι είχε συνάντηση προ ημερών με τη Βάσω Παπανδρέου- υπονοούσε αρθρογραφώντας στην ‘Καθημερινή’ ότι αυτή θα μας επιβληθεί από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Στήριξης, στους όρους του οποίου συμφωνήσαμε στις 25 Μαρτίου. Την ίδια ώρα, ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου δεχόταν νέα, ισχυρότερα πυρά από τους βουλευτές που μετέχουν στο ΚΤΕ Οικονομικών, με αφορμή αυτή την φορά το νομοσχέδιό του για τα ‘φρουτάκια’. Οι βουλευτές του έστειλαν πίσω ‘πακέτο’ το νομοσχέδιο, αρνούμενοι να το ψηφίσουν, προβάλλοντας άλλοι ‘ηθικούς’ και άλλοι ‘πρακτικότερους’ λόγους, ενώ τα όσα ακούστηκαν ξέφυγαν της κοσμιότητας, με τον υπουργό να παραδέχεται πως η ‘ανταρσία’ τον ξεπερνάει, δεσμευόμενος να ενημερώσει σχετικώς τον πρωθυπουργό. «Αν είναι, να νομιμοποιήσουμε τα ναρκωτικά και την πορνεία, για να έχει έσοδα το κράτος», είπε η κ.Παπανδρέου, για ‘κοροϊδία’ μίλησε ο Δημήτρης Λιντζέρης, εξηγώντας πως «σε μία χώρα που μπαινοβγαίνει ο Χριστοφοράκος και ο Καραβέλας», ο τζόγος δεν μπορεί να ελεγχθεί χωρίς ρυθμιστική αρχή, ενώ ότι η κυβέρνηση αγνοεί τους βουλευτές παρατήρησε ο Γιώργος Φλωρίδης, που μία μέρα νωρίτερα είχε αρνηθεί να ψηφίσει διάταξη άλλου οικονομικού νομοσχεδίου για τον ΟΔΔΗΧ.
Εντωμεταξύ, άλλο ένα ιστορικό στέλεχος του ΠΑΣΟΚ, ο πρώην πρόεδρος της Βουλής Απόστολος Κακλαμάνης, άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να καταψηφίσει το άρθρο του νομοσχεδίου του υπουργείου Περιφερειακής Ανάπτυξης για τον Ανταγωνισμό, θεωρώντας πως με το νομοσχέδιο του Μιχάλη Χρυσοχοΐδη για τις ποινές σε όσους συγκροτούν καρτέλ, τα αδικήματά τους θα παραγράφονται σε πέντε χρόνια, ευνοώντας τόσο τα καρτέλ, όσο και τους φοροφυγάδες.
Προσλαμβάνοντας το ‘εκρηκτικό’ πια κλίμα στην ΚΟ του ΠΑΣΟΚ, ο Γιώργος Παπανδρέου έδωσε εντολή στον Γραμματέα της Βασίλη Έξαρχο να ειδοποιήσει όλους τους γραμματείς των ΚΤΕ, καθώς για σήμερα (Δευτέρα) και αύριο (Τρίτη) προγραμματίζονται συνεδριάσεις όλων των ΚΤΕ, προκειμένου οι υπουργοί να αναπτύξουν στους βουλευτές τις προτεραιότητές τους ανά τομέα. Πρόκειται σαφώς για μία κίνηση εντυπωσιασμού, προκειμένου να φανεί πως κάτι κινείται στο εσωτερικό της κυβέρνησης, αλλά και πως οι βουλευτές δεν είναι ‘ο τελευταίος τροχός της αμάξης’. Επιπλέον, θα επιχειρηθεί να αποσπαστεί η συναίνεσή τους για μια σειρά από κρίσιμα θέματα, στα οποία στο μέλλον, δεν θα ‘δικαιούνται’ να βρεθούν ‘απέναντι’ στην κυβέρνηση. Στη συνέχεια, το κυβερνητικό κλιμάκιο θα ασχοληθεί επισταμένως πια με το Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα (που ουσιαστικά θα έχει παρουσιαστεί ανά τομέα στους βουλευτές μέσα από τους ΚΤΕ), το οποίο και θα συζητηθεί στο υπουργικό συμβούλιο, προκειμένου να συμφωνηθεί στις λεπτομέρειές του, μια και πρέπει να έχει ψηφιστεί ως τα μέσα Μαΐου, ενώ μεσολαβεί το κλείσιμο της Βουλής για τις διακοπές του Πάσχα. Η ίδια διαδικασία θα ακολουθηθεί στο εσωτερικό του κόμματος, με συνεδρίαση του Πολιτικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ, αλλά και στην ΚΟ, ενώ από το αποτέλεσμα της διαδιακασίας ψήφισης στην Ολομέλεια της Βουλής, εξαρτάται εν πολλοίς η πορεία της κυβέρνησης.
Το όργιο φημών περί εσπευσμένης επιστροφής του Γιώργου Παπανδρέου από την Πολωνία και της επικοινωνίας του με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κάρολο Παπούλια για να ζητήσει εκλογές, διαψεύστηκε αρμοδίως, αλλά το ενδεχόμενο των πρόωρων εκλογών έχει επανέλθει για τα καλά στο τραπέζι. Εφόσον το πολυνομοσχέδιο καταψηφιστεί από βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, ο πρωθυπουργός θα προκηρύξει πρόωρες εκλογές, ενώ αν περάσει χωρίς προβλήματα, το πιθανότερο σενάριο ακούει στο όνομα ‘ανασχηματισμός’. Σε αυτή την περίπτωση, ιδιαιτέρως επισφαλής πλέον φαντάζει η θέση του Γιώργου Παπακωνσταντίνου, ο οποίος θα σωθεί έτσι και πολιτικά, απομακρυνόμενος μετά από μία μεγάλη του ‘νίκη’. Την ίδια στιγμή, μετά και από δημοσκόπηση που ‘απαιτεί’ πια την απομάκρυνση από το κυβερνητικό επιτελείο του Θόδωρου Πάγκαλου (αλλά και από την τελευταία του αποδοκιμασία στην Ελευσίνα), ο τελευταίος φέρεται να μένει χωρίς ρόλο, ενώ πιθανότερος να τον διαδεχθεί στην αντιπροεδρία φέρεται ο υπουργός Άμυνας Ευάγγελος Βενιζέλος, με αναβαθμισμένο πάντως ρόλο, συντονισμού των οικονομικών υπουργείων.
Από iefimerida
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου