Πέμπτη 12 Φεβρουαρίου 2015

Μήνυμα από ΗΠΑ σε Ευρωπαίους-Τσίπρα: Συμβιβαστείτε

Και ενώ οι Ευρωπαίοι «παίζουν με τη φωτιά», παίρνοντας μέρος σε ακανθώδεις διαπραγματεύσεις για το μέλλον του (όποιου) ελληνικού προγράμματος, την ίδια ώρα στην άλλη άκρη του Ατλαντικού, οι Αμερικανοί συνεχίζουν να κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου, καλώντας σε συμβιβασμό.

Ενδεικτική η παρέμβαση του Τίμοθι Γκάιτνερ, πρώην υπουργού Οικονομικών των ΗΠΑ και άλλοτε κορυφαίου στελέχους της FED, ο οποίος έσπευσε να υπογραμμίσει τον κίνδυνο...
μετάδοσης της ελληνικής κρίσης σε ολόκληρη την Ευρωζώνη (κίνδυνο που κάποιοι στο Βερολίνο επιμένουν να υποβαθμίζουν).

Μιλώντας από το βήμα συνεδρίου του «Economist» στο Μανχάταν, ο Αμερικανός πρώην υπουργός προειδοποίησε ότι «η Ελλάδα θα μπορούσε να μολύνει την Ευρωζώνη», καθώς «το ελληνικό δράμα καταδεικνύει τους κινδύνους πολιτικής μετάδοσης της κρίσης, που αντιμετωπίζει η νομισματική ένωση από την ίδρυσή της το 1999».

Τα σχόλια του Γκάιτνερ, σύμφωνα με τον οποίο η Ευρώπη είναι σήμερα σε χειρότερη κατάσταση από ό,τι ήταν η Ιαπωνία κατά την επονομαζόμενη «χαμένη δεκαετία» (20ετία στην πράξη, 1991-2010), «αντανακλούν τις ανησυχίες των χρηματοπιστωτικών αγορών ότι ενδεχόμενη έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ θα ενθάρρυνε και άλλες υπερχρεωμένες χώρες της Ευρωζώνης να ακολουθήσουν την ίδια οδό, όπως η Ισπανία και η Πορτογαλία», σημειώνουν από την πλευρά τους οι αναλυτές στις ΗΠΑ.

Ο Γκάιτνερ δεν παρέλειψε μάλιστα να υπογραμμίσει τη διαφορά στρατηγικής μεταξύ Ευρώπης και ΗΠΑ, σημειώνοντας ότι στην Αμερική «η Ομοσπονδιακή Τράπεζα ακολούθησε μια ριζικά διαφορετική στρατηγική και είχε ριζικά (σ.σ. θετικά) αποτελέσματα».

Ενδεικτική ήταν και η προηγούμενη παρέμβαση του νυν υπουργού Οικονομικών των ΗΠΑ, Τζακ Λιου, που, μιλώντας στο περιθώριο του G20 στην Κωνσταντινούπολη, υπογράμμισε την ανάγκη παραμονής της Ελλάδας στην Ευρωζώνη και διαφύλαξης της σταθερότητας, αφήνοντας μάλιστα αιχμές ενάντια στις εμμονές του Βερολίνου με τη λιτότητα.

Υπενθυμίζεται βέβαια ότι σε μια ανάλογη παρέμβαση κατά της λιτότητας είχε προβεί και ο ίδιος ο Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα. «Οι ΗΠΑ πιέζουν Ευρωζώνη και Αθήνα να καταλήξουν σε συμφωνία», ήταν ο χαρακτηριστικός τίτλος χθεσινού δημοσιεύματος των «Financial Times».

Και μόνο το γεγονός ότι οι Αμερικανοί σπάνε μια μακρά παράδοση σιωπής, και τολμούν να παρεμβαίνουν στην οικονομική πολιτική της Ευρώπης φανερώνει τον βαθμό της ανησυχίας τους, όπως σημειώνει χαρακτηριστικά ο Ασόκα Μόντι, καθηγητής στο αμερικανικό Πανεπιστήμιο του Πρίνστον.

Από mignatiou