Πέμπτη 12 Φεβρουαρίου 2015

Ενθουσιώδεις αντιδράσεις μετά την πρώτη προβολή του “AGORA” από τη Δημόσια Γερμανική Τηλεόραση

Ιδιαίτερα θερμές ήταν οι ανταποκρίσεις που ακολούθησαν την πρώτη προβολή του AGORΑ στη Δημόσια Γερμανική Τηλεόραση WDR, τόσο από τα Μέσα Ενημέρωσης όσο και από το κοινό της ταινίας στη Γερμανία, που κατέκλυσε με μηνύματα τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.
    
«Ίσως ο Βαρουφάκης θα μπορούσε να προσκαλέσει τον Σόιμπλε να παρακολουθήσουν μαζί το ντοκιμαντέρ AGORA του Αυγερόπουλου απόψε στο WDR» σχολίασε ένας χρήστης του Twitter την ημέρα της συνάντησης των υπoυργών Οικονομικών Ελλάδας και Γερμανίας στο Βερολίνο, ημέρα γερμανικής πρεμιέρας της ταινίας. Το εκτενές άρθρο από τον Διογένη Δημητρακόπουλο στη Deutsche Welle παρουσιάζει αναλυτικά το εγχείρημα του AGORΑ, καταγράφοντας τη σημασία και τον αντίκτυπο της πρώτης μετάδοσής του στη Γερμανία, καθώς και τις απόψεις του σκηνοθέτη Γιώργου Αυγερόπουλου και της υπεύθυνης του τμήματος ντοκιμαντέρ του WDR, Γιούτα Κρουγκ, η οποία δήλωσε χαρακτηριστικά:...
«Με την προβολή του AGORA ελπίζουμε να συμβάλουμε στη διαφοροποιημένη και πολυδιάστατη κάλυψη του ελληνικού προβλήματος, δηλαδή να μεταφέρουμε μία εσωτερική οπτική, η δυναμική της οποίας έχει μεγάλη ιστορική διάσταση. Θέλαμε να δώσουμε μία εναλλακτική διάσταση σε μία ιδιαίτερα σύνθετη θεματική και ανταμειφθήκαμε. Αυτή είναι η δημόσια τηλεόραση σε όλη της τη σημασία. Το πώς φαίνεται αυτό στην κυβερνητική πολιτική είναι δευτερεύον ζήτημα.»
     
Το Γερμανικό Κέντρο Ντοκιμαντέρ Haus des Dokumentarfilms στη Στουτγκάρδη δημοσίευσε στην ιστοσελίδα του μια διθυραμβική κριτική για το AGORΑ: «Είναι ίσως το πιο σημαντικό ντοκιμαντέρ της χρονιάς» σύμφωνα με τον Τόμας Σνάιντερ, ο οποίος εστιάζει στις ανθρωπιστικές διαστάσεις της κρίσης που μαστίζει την Ελλάδα τα τελευταία τέσσερα χρόνια. Στη γερμανική ιστοσελίδα κριτικών απόψεων NachDenkSeiten, ο Ορλάντο Πασάιτ σχολιάζει: «Καλό θα ήταν η κυβέρνησή μας να βρίσκει που και που το χρόνο να βλέπει ταινίες σαν αυτήν, για να μη χάνει την επαφή της με την πραγματικότητα, για να θυμάται ότι στόχος των πολιτικών της είναι να προλαμβάνει τέτοιες καταστάσεις και όχι να τις προκαλεί».
     
Συγκινητική ήταν και η ανταπόκριση του διάσημου έλληνα κινηματογραφιστή της Γαλλίας, Κώστα Γαβρά, που τίμησε τον Γιώργο Αυγερόπουλο με ένα καίριο σχόλιο, αναφερόμενος τόσο στην ταινία όσο και στη σύγχρονη ελληνική τραγωδία: «Είδα το ντοκιμαντέρ σας με μεγάλο ενδιαφέρον και συχνά με μια δυνατή συγκίνηση. Είναι μια σοβαρή και απαραίτητη ταινία που δείχνει τα τρομερά χρόνια που περνά ο ελληνικός λαός. Η ταινία σας είναι ένα ιστορικό γεγονός. Ελπίζω κάποια αλλαγή να έρθει γρήγορα».
     
Ο σκηνοθέτης Γιώργος Αυγερόπουλος και η συντακτική ομάδα ντοκιμαντέρ του WDR δέχονται καθημερινά συγκινητικά μηνύματα από θεατές της ταινίας. «Όλοι πλέον στη Γερμανία μπορούν να δουν την αλήθεια», «Μία πολύ σημαντική ταινία για όλους τους πολίτες παγκοσμίως», «Εύχομαι να ανοίξουν περισσότερα μάτια» είναι κάποια χαρακτηριστικά από τα πολυάριθμα σχόλια που αναρτήθηκαν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ενώ μετά την πρώτη τηλεοπτική μετάδοση της ταινίας από τη Δημόσια Φινλανδική Τηλεόραση YLE, θεατές από τη Φινλανδία στέλνουν επαινετικά μηνύματα και χαιρετισμούς αλληλεγγύης: «Σας ευχαριστώ για το εντυπωσιακό, συγκινητικό ντοκιμαντέρ σας, το οποίο κινητοποιεί τη σκέψη», «Ελπίζω όλοι οι πολίτες στη Φινλανδία και την Ευρώπη να το δουν. Αλληλεγγύη στον λαό της Ελλάδας!».
     
Παράλληλα, το AGORΑ συνεχίζει το ταξίδι του στην Ελλάδα. Μπαίνοντας πια στην 5η εβδομάδα κινηματογραφικής διανομής, η ταινία εξακολουθεί να προβάλλεται στους κινηματογράφουςΑΑΒΟΡΑ στην Αθήνα, ΤΑΚΗΣ ΚΑΝΕΛΛΟΠΟΥΛΟΣ στη Θεσσαλονίκη και ΒΙΤΣΕΝΤΖΟΣ ΚΟΡΝΑΡΟΣ στο Ηράκλειο Κρήτης, ενώ ξεκινά να προβάλλεται και στον κινηματογράφο CINELAND ΠΑΝΤΕΛΗΣ στο Ρέθυμνο.
     
Την Παρασκευή 20 Φεβρουαρίου στις 21:15, η ταινία προβάλλεται από τους Φίλους Κινηματογράφου Λαμίας (Δημοτικό Θέατρο Λαμίας) και το Σάββατο 28 Φεβρουαρίου στις 19:30από την Κινηματογραφική Λέσχη Ιτέας (Κυριακοπούλειο Πολιτιστικό Κέντρο, Δημαρχείο Ιτέας). Ο σκηνοθέτης Γιώργος Αυγερόπουλος θα παραστεί και στις δύο προβολές για να παρουσιάσει την ταινία και να συζητήσει με το κοινό.
     
Περισσότερες πληροφορίες για τις επόμενες προβολές του AGORΑ σε κινηματογραφικές και πολιτιστικές λέσχες στην Ελλάδα, την Κύπρο και τον κόσμο θα ακολουθήσουν πολύ σύντομα.
  
ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΙΚΕΣ ΑΙΘΟΥΣΕΣ & ΩΡΕΣ ΠΡΟΒΟΛΩΝ ΑΠΟ ΠΕΜΠΤΗ 12/2
ΑΑΒΟΡΑ (Ιπποκράτους 180, Νεάπολη Εξαρχείων, Αθήνα): 20:00
ΤΑΚΗΣ ΚΑΝΕΛΛΟΠΟΥΛΟΣ (Μουσείο Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, Αποθήκη Α, Λιμάνι): Τρίτη 17/2 & Τετάρτη 18/2 19:00 – 21:30
Β. ΚΟΡΝΑΡΟΣ (Μαλικούτη 18-20, Ηράκλειο Κρήτης): 20:00
CINELAND ΠΑΝΤΕΛΗΣ (Εμμ. Πορτάλιου 3-5, Ρέθυμνο): 19:50 – 22:15 
* Την Παρασκευή 13/2 προβολές στις 19:30 (συζήτηση του σκηνοθέτη με το κοινό μέσω Skype) και στις 22:30
  
ΠΡΟΒΟΛΕΣ ΣΕ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΙΚΕΣ ΛΕΣΧΕΣ
ΦΙΛΟΙ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΥ ΛΑΜΙΑΣ (Δημοτικό Θέατρο Λαμίας): Παρασκευή 20/2, 21:15
* Με την παρουσία του σκηνοθέτη
ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΙΚΗ ΛΕΣΧΗ ΙΤΕΑΣ (Κυριακοπούλειο Πολιτιστικό Κέντρο, Δημαρχείο Ιτέας): Σάββατο 28/2, 19:30
* Με την παρουσία του σκηνοθέτη
  
ΤΗΛΕΟΠΤΙΚΕΣ ΜΕΤΑΔΟΣΕΙΣ ΣΤΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ ΕΩΣ 13/2/2015
AL JAZEERA ARABIC: Μέρος 2ο Τετάρτη 11/2, 17:05 (επαναλήψεις Πέμπτη 12/2, 10:05 & Παρασκευή 13/2, 05:05)
YLE: Σάββατο 14/2, 13:10

Από typologies