Τετάρτη 4 Φεβρουαρίου 2015

Συνέντευξη τύπου του κινήματος ενάντια στην εξόρυξη χρυσού στην ΕΣΗΕΑ

Συνέντευξη τύπου παραχώρησαν στο κτίριο της ΕΣΗΕΑ μέλη από τις επιτροπές αγώνα Β.Χαλκιδικής με αφορμή την εκδίκαση της προσφυγής που έχουν πραγματοποιήσει στο Συμβούλιο της Επικρατείας την Τετάρτη 4/2.

Η τραγική ιστορία που εκτυλίσσεται στην περιοχή είναι πάνω κάτω γνωστή σε όλους μας κυρίως λόγω του μεγάλου αγώνα που έχουν δώσει οι κάτοικοι τα τελευταία χρόνια, αγώνας ενάντια στην επιβολή ενός μοντέλου “ανάπτυξης” που καταστρέφει την περιοχή ολοσχερώς. Περιβάλλον, δάση, νερά, η υγεία των κατοίκων, η οικονομία της περιοχής, όλα παραδόθηκαν στα συμφέροντα της μεταλλευτικής εταιρίας Ελληνικός Χρυσός Α.Ε με τις ευλογίες του κράτους, σε μία βάρβαρη επίθεση άνευ προηγουμένου σε έναν τόπο...
που όπως μας είπαν “κάθε νέα εκμετάλλευση ξεπερνά τη φέρουσα δυνατότητα του”.

Η προσφυγή που εκδικάζεται αύριο στο ΣτΕ συγκεκριμένα, αφορά στην κατασκευή δύο φραγμάτων πάνω σε δύο φυσικά ρέματα, προκειμένου η Ελληνικός Χρυσός Α.Ε να αποθέσει μεταλλευτικά αποβλήτα που θα αγγίζουν τον αριθμό των 150 εκατομμυρίων τόνων! Και όλα αυτά κοντά στο ενεργό σεισμικό ρήγμα Στρατωνίου - Βαρβάρας ! Δεν είναι δύσκολο να καταλάβει κανείς, λοιπόν, την επικινδυνότητα ενός τέτοιου εγχειρήματος τόσο για το περιβάλλον όσο και για την υγεία των κατοίκων. Για το λόγο αυτό απαιτούν την ανάκληση των αδειών κατασκευής των παραπάνω, καθώς όπως μας είπαν αποτελούν ένα ακόμη κομμάτι παρανομιών, ψευδών στοιχείων, και κατά παραγγελία μελετών χρόνων. Τα μέλη των επιτροπών αγώνα τόνισαν, όμως, και κάτι άλλο: την ύπαρξη του πολύ επικίνδυνου τρεμολίτη στα πετρώματα που εκτός του ότι θα μείνει για πάντα στα φράγματα αποβλήτων, μέσω  της διαδικασίας της ανοιχτής εξόρυξης με εκρηκτικά θα διαχέεται συνεχώς και στην ατμόσφαιρα με ό,τι αυτό συνεπάγεται. Όλα τα παραπάνω εκτός των κατοίκων στηρίζονται και από μία σειρά ερευνών και πορισμάτων ανεξάρτητων επιστημόνων ενώ τη γενικότερη υποβάθμιση της περιοχής επισημαίνουν πορίσματα επιστημονικών ιδρυμάτων όπως το Συμβούλιο Περιβάλλοντος του ΑΠΘ, η Γεωπονική Σχολή ΑΠΘ και το ΤΕΕ Κεντρικής Μακεδονίας.

 Ο άνεμος αντίστασης που φύσηξε στις Σκουριές, στην Ιερισσό, στη Βόρεια Χαλκιδική εν γένει, ο μεγάλος αυτός αγώνας των κατοίκων ενάντια στην καταστροφή του τόπου και των ζωών τους, βρήκε απέναντι του μια βάναυση καταστολή ενός κράτους που διέταξε πως “το έργο αυτό πρέπει να γίνει με κάθε κόστος”. ΜΑΤ, βία, τρομοκρατία χημικά, εκατοντάδες συλλήψεις, 350 κατηγορούμενοι που συμμετείχαν στις κινητοποιήσεις ενάντια στα μεταλλεία χρυσού. “Αγωνιζόμαστε για την ίδια μας τη ζωή” μας λένε και ζητούν τον τερματισμό των δραστηριοτήτων της Ελληνικός Χρυσός Α.Ε, αποχαρακτηρισμό της περιοχής, αποκατάσταση των τεράστιων ζημιών που έχουν ήδη γίνει στο περιβάλλον και φυσικά την άμεση απαλλαγή των συμπολιτών τους από τις διώξεις. Η Β. Χαλκιδική χρειάζεται επανασχεδιασμό με ήπια ανάπτυξη, υποστηρίζουν, με την αξιοποίηση της φυσικής ομορφιάς, της ιστορίας, της γειτνίασης με το Άγιο Όρος, της πολιτιστικής της κληρονομιάς. Ο αγώνας τους ενάντια καταστροφική εξόρυξη χρυσού συνεχίζεται και δε θα σταματήσει μέχρι να δικαιωθεί. “Είμαστε υπόδειγμα για το πως μπορεί να ζήσει διαφορετικά όλη η Ελλάδα”.

Ρεπορτάζ: Το μικρό ψάρι
Video: OmniaTv
Απο dromografos