Τρίτη 27 Ιανουαρίου 2015

ΣΥΡΙΖΑ- ΑΝΕΛ: συνεργασία ευκαιρίας και περιορισμένης διάρκειας

Ο σχηματισμός κυβέρνησης είναι ο προφανής λόγος που συνέδεσε την «ριζοσπαστική αριστερά» του ΣΥΡΙΖΑ με την «λαική- πατριωτική δεξιά» των ΑΝΕΛ. Κοινός παρανομαστής αυτής της κυβερνητικής «συμβίωσης» είναι η δέσμευση των δύο κομμάτων να αμφισβητήσουν την πολιτική των μνημονίων, εντός του ευρωπαικού πλαισίου. Πέραν αυτού του «κοινού παρανομαστή» τα δύο κόμματα θεωρούν ότι μπορούν να  αντλήσουν –το καθένα ξεχωριστά—κάποια οφέλη απ αυτήν την συνεργασία.

Ο ΣΥΡΙΖΑ, «βλέπει» την ευκαιρία της συνεργασίας του με του ΑΝΕΛ σε τρία επίπεδα:...

Στο εσωτερικό της χώρας: Καθώς η συνεργασία με ένα «δεξιό» κόμμα κατευνάζει τις ανησυχίες της συντηρητικής μερίδας του πληθυσμού.

Στο εξωτερικό της χώρας: Καθώς το αίτημα αλλαγής της πολιτικής της λιτότητας αποσυνδέεται από το ιδεολογικό αριστερό του περίβλημα και γίνεται «εθνικό- διακομματικό».

Στο εσωτερικό του κόμματος: Η εξάρτηση του βίου της  κυβέρνησης από τη συμμετοχή των ΑΝΕΛ προσφέρει το άλλοθι για τη χειραγώγηση των αριστερών τάσεων εντός του ΣΥΡΙΖΑ

Οι ΑΝΕΛ από την πλευρά τους βλέπουν την ευκαιρία να πλαγιοκοπήσουν τη Νέα Δημοκρατία και να εξασφαλίσουν  κρίσιμα προγεφυρώματα στη μάχη που θα διαδραματιστεί για την φυσιογνωμία (και την ηγεσία) της δεξιάς παράταξης.

Η συνεργασία ΣΥΡΙΖΑ- ΑΝΕΛ, προφανώς έχει ημερομηνία λήξης η οποία πιθανότατα συνδέεται με την ημερομηνία κατά την οποία θα επέλθει (ή όχι) η συμφωνία με τους δανειστές. Μέχρι τότε, δηλαδή μέχρι την αρχή του καλοκαιριού, τα δύο κόμματα μπορούν να αντλούν τα όποια οφέλη της συγκυβέρνησης.

Η αποτίμηση/ εκμετάλλευση της όποιας συμφωνίας με τους δανειστές επιτευχθεί, περί τα τέλη του καλοκαιριού  κατά πάσα πιθανότητα θα  υπενθυμίσει στους δύο κυβερνητικούς εταίρους τις αξεπέραστες διαφορές τους και την ανάγκη τους να πορευτούν χωριστά είτε εξαργυρώνοντας τα κέρδη  είτε μετρώντας τις ζημιές που προέκυψαν από την «ευκαιριακή» τους συμβίωση…

Δημήτρης Μηλάκας από imerodromos