Τετάρτη 22 Οκτωβρίου 2014

Ψωμί-Παιδεία-Ελευθερία

Πανό με το σύνθημα Ψωμί-Παιδεία-Ελευθερία ύψωσαν φοιτητές στο γραφείο του πρύτανη του Πανεπιστημίου Αθηνών, Θ. Φορτσάκη. Για εγκλεισμό των υπαλλήλων στο κεντρικό κτήριο, στα Προπύλαια, κάνει λόγο το πόρισμα της Επιθεώρησης Εργασίας.

«Ζητείται αυτή τη στιγμή να ανοίξουν όλες οι κλειδωμένες εσωτερικές θύρες που μπορεί να εγκλωβίσουν τους εργαζόμενους εντός του κτηρίου» αναφέρουν στο πόρισμά τους...
οι επιθεωρητές.

Οι επιθεωρητές, σημειώνουν ότι η διοίκηση αρχικά αρνήθηκε να τους επιτρέψει την είσοδο στο κτήριο, όπου διαπίστωσαν ότι όλες οι εξωτερικές αλλά και εσωτερικές πόρτες ήταν κλειδωμένες. Το ΔΣ του ΕΚΠΑ, δεν εφάρμοσε την υπόδειξη της Επιθεώρησης, αλλά αντιθέτως κλείδωσε την πύλη μέχρι την ώρα που το κτήριο άνοιξε από εργαζόμενους και φοιτητές, τη Δευτέρα.

Εντωμεταξύ, την Τετάρτη, φοιτητές εισήλθαν στο γραφείο του πρύτανη ειρηνικά και σήκωσαν, πίσω από το γραφείο του, πανό που έγραφε: «ψωμί-παιδεία-ελευθερία», προκαλώντας νέα αντίδραση από την πλευρά του Θ. Φορτσάκη.

Υπενθυμίζεται ότι με παρέμβαση εισαγγελέα, έχει ζητηθεί κατεπείγουσα έρευνα για την παρουσία των διαμαρτυρόμενων φοιτητών στον χώρο της πρυτανείας από τη Δευτέρα.

Ελεγχόμενη πρόσβαση στα Προπύλαια

Αργότερα, συνάντηση με τον κ. Φορτσάκη είχαν οι διοικητικοί υπάλληλοι του ιδρύματος, οι οποίοι διαμαρτύρονται για τις συνθήκες εγκλεισμού, καθώς και για την ελεγχόμενη πρόσβαση στο κτήριο της πρυτανείας.

Ομάδες φοιτητών παρέμειναν στον προαύλιο χώρο του ιδρύματος. Παράλληλα, οι σύλλογοι των φοιτητών πραγματοποιούν γενικές συνελεύσεις με θέμα τον έλεγχο της πρόσβασης στα Προπύλαια.

Την Τετάρτη συνεδριάζει και το Δ.Σ. των υπαλλήλων του ΕΚΠΑ, ενώ για αύριο, Πέμπτη, έχουν προγραμματίσει γενική συνέλευση προκειμένου να καθορίσουν την περαιτέρω στάση τους.

Αγωνιστικό διήμερο

Παράλληλα, οι διοικητικοί υπάλληλοι του ΕΚΠΑ συμμετέχουν στην συγκέντρωση για την υπεράσπιση της Κυριακάτικης αργίας, στα Χαυτεία, στις 18.00.

Την Πέμπτη συμμετέχουν στην συγκέντρωση μαθητών στα Προπύλαια στις 12.00, ενώ στις 16.00, καλούν εργαζόμενους και φοιτητές, σωματεία και συλλόγους του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα και συλλογικότητες, στον συντονιστικό στην Πρυτανεία του ΕΚΠΑ προκειμένου να αποφασίσουν τη συνέχιση του αγώνα.

Τέλος, στις 18.00, καλούν στην πανεκπαιδευτική πορεία μαζί με την ΟΛΜΕ, τη ΔΟΕ και τους φοιτητικούς συλλόγους, στα Προπύλαια.