Παρασκευή 17 Οκτωβρίου 2014

Κίνηση ντροπής από Ν.Δ. - ΠΑΣΟΚ

Υπάρχει τελικά «κουμπαράς» επιχειρηματιών με σκοπό την εξαγορά βουλευτών για να βρεθούν οι 180 για Πρόεδρο της Δημοκρατίας;

Υπάρχουν αργυρώνητοι βουλευτές;

Και ποιοι είναι οι αργυ­ρώνητοι; Αυτοί που θα ψηφίσουν θετικά για Πρόεδρο της Δημοκρατίας από τούτη τη Βουλή ή εκείνοι που θα καταψηφίσουν και θα βρεθούν αύριο στα ψηφοδέλτια του ΣΥΡΙΖΑ;

Είχε τελικά δίκιο ο πρώην βουλευ­τής και υπουργός του ΠΑΣΟΚ Στέ­φανος Τζουμάκας, ο οποίος, το μα­κρινό 2006, είχε δηλώσει ότι επιχει­ρηματίες επιχορηγούν βουλευτές και έχουν καταφέρει «να φτιάξουν δική τους Κοινοβουλευτική Ομάδα στη Βουλή»; Σημειωτέον ότι...
και ο Φώ­της Κουβέλης έκανε λόγο στη Βου­λή την Τρίτη για «προνομιακή σχέση ομάδων βουλευτών με οργανωμένα συμφέροντα».

Σε όλα αυτά τα... αμείλικτα ερω­τήματα, τα οποία έχουν τραβήξει τα φώτα της δημοσιότητας αυτές τις μέρες, έχει κληθεί να απαντήσει η Δικαιοσύνη ύστερα από παραγγελία της εισαγγελέως του Αρείου Πάγου Ευτέρπης Κουτζαμάνη.

Χρήμα με το «έτσι θέλω»

Μπορεί βεβαίως να μην μάθουμε ποτέ την αλήθεια ούτε για τον «κου­μπαρά» ούτε για το αν υπάρχουν αργυρώνητοι και ποιοι είναι. Αυτό, όμως, που σίγουρα γνωρίζουμε εί­ναι ότι το «πολιτικό χρήμα» παραμέ­νει μία από τις μεγαλύτερες ανοιχτές πολιτικές πληγές. Υποτίθεται μάλιστα ότι γι’ αυτό η νυν κυβέρνηση έφερε νομοσχέδιο, το οποίο ψηφίστηκε στη Βουλή, για να θεσπίσει – προς υπεράσπιση της... διαφάνειας – νέ­ους κανόνες.

Με μια... κρίσιμη διαφορά: Ότι τα κόμματα που συγκροτούν αυτή την κυβέρνηση, η Ν.Δ. και το ΠΑΣΟΚ, φρόντισαν χθες, πουρνό - πουρνό, στις 9 και τέταρτο, με μια εκπρόθε­σμη βουλευτική τροπολογία που ψηφίστηκε εν ριπή οφθαλμού, αφού πρώτα την έκανε δεκτή ο υπουργός Εσωτερικών Αργύρης Ντινόπουλος, να εξασφαλίσουν πως το 40% της συ­νολικής κρατικής χρηματοδότησης των κομμάτων είναι ακατάσχετο και ανεκχώρητο!

Τι σημαίνει αυτό; Ότι οι τράπεζες δεν θα μπορούν να αγγίξουν το 40% της κρατικής επιχορήγησης των κομ­μάτων, παρότι η κρατική χρηματο­δότηση δινόταν από τα κόμματα στις τράπεζες ως εγγύηση για τη δανειο­δότησή τους και μέσα από αυτή γινόταν η αποπληρωμή των δανείων. Τώρα, αν βρείτε τράπεζα που δέχεται την απόσυρση εγγύησης σε χορηγη­θέν δάνειο από οποιονδήποτε πολί­τη ή επιχείρηση αυτής της χώρας, να μας... γράψετε.

Την απίστευτη αυτή τροπολογία υπογράφουν ο κοινοβουλευτικός εκ­πρόσωπος της Ν.Δ. Κώστας Καρα­γκούνης και ο εισηγητής του ΠΑΣΟΚ στο νομοσχέδιο Γιάννης Κουτσούκος. Μάλιστα, όπως εξήγησε ο Κουτσούκος, τα κόμματα χρειάζονται ένα... ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα για να εξασφαλίσουν τη βιωσιμότητά τους, καθώς, όπως σημείωσε, οι τρά­πεζες παρακρατούσαν ολόκληρο το ποσό της επιχορήγησης.

Συνεπώς τα δύο πρώην μεγάλα κόμματα - εκ των οποίων το ΠΑΣΟΚ είναι ήδη χρεοκοπημένο, όπως πα­ραδέχθηκε ο Κουτσούκος -, αφού πρώτα δανείστηκαν εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ από τις τράπεζες με εγγύηση την κρατική χρηματοδότηση, τώρα έρχο­νται να αποσύρουν τη μοναδική εγγύηση κα­θιστώντας τον δανεισμό τους... κατακόκκινο.

Έτσι, λοιπόν, αφού τα δύο συγκυβερνώντα κόμμα­τα εξασφάλισαν επί χρόνια την απρό­σκοπτη δανειοδότησή τους, βγά­ζουν κατά χυδαίο τρόπο τη γλώσσα σε εκατομμύρια πολίτες και επιχειρή­σεις, οι οποίοι βλέπουν τις περιουσίες τους δέσμιες δανείων και τόκων που δεν μπορούν να αποπληρωθούν. Μό­νο που όλοι αυτοί δεν έχουν κανένα περιθώριο να... αποσύρουν τις εγγυ­ήσεις από τα δάνειά τους. Ενώ οι κυ­βερνώντες, με μια απλή τροπολογία, καθαρίζουν για τους εαυτούς τους.

«Παρέλαση» στην εισαγγελία

Ας δούμε όμως και το άλ­λο μέτωπο, αυτό των καταγ­γελιών και των αντιπαραθέσεων για την ύπαρξη - ή μη - «αργυ­ρώνητων» βουλευτών. Μετά την αναφορά του στο δημοσίευμα της «Kontra News », που αφήνει υπόνοι­ες για χρηματισμό βουλευτών ώστε να ψηφίσουν ΠτΔ, ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ Πάνος Σκουρλέτης θα βρεθεί σήμερα ενώπιον του εισαγγελέα Εφετών Παναγιώτη Παναγιωτόπουλου, ενώ ακολουθούν ο πρώην πρόεδρος του ΣΥΝ Νίκος Κωνσταντόπουλος, ο Γιάννης Δραγασάκης, ο Πάνος Καμμένος και ο Φώτης Κουβέλης.

Στο μεταξύ η Εισαγγελία Εφετών εξετάζει το ενδεχόμενο να κληθεί και ο ίδιος ο Αλέξης Τσίπρας να καταθέ­σει τι γνωρίζει για το θέμα.

Η αναφορά του Σκουρλέτη στον «κουμπαρά» επιχειρηματιών, που κατά το συγκεκριμένο δημοσίευμα συγκεντρώνουν χρήματα για λογα­ριασμό της Ν.Δ. με σκοπό τον χρη­ματισμό βουλευτών για τον ΠτΔ, είναι ενταγμένη στην προσπάθεια της ηγεσίας του ΣΥΡΙΖΑ να μπλοκάρει την προεδρική εκλογική από την παρούσα Βουλή. Η τακτική της Κουμουνδούρου επικεντρώνεται τόσο στην άσκηση πολιτικής πίε­σης προς τους (ανεξάρτητους κυ­ρίως) βουλευτές και στην προσπά­θεια να εκθέσει την κυβέρνηση και τον ίδιο τον πρωθυπουργό για παρασκηνιακούς χειρισμούς.

Στη συζήτηση για την ψήφο εμπι­στοσύνης ο Τσίπρας αναφέρθηκε σε αυτούς τους χειρισμούς εγκαλώ­ντας τον πρωθυπουργό για κλείσιμο του ματιού σε πρακτικές του 1965 εν έτει 2014, που «απαξιώνουν και εξευτελίζουν το κύρος του κοινοβουλευτισμού». Εντείνοντας δε την πίεση προς τους βουλευτές συνέδε­σε ευθέως τη συναίνεση για εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας με τη συναίνεση στην παράταση του βί­ου της καταρρακωμένης κυβέρνη­σης και στη συνέχιση της καταστρο­φικής πολιτικής της.

Ωστόσο, η αναφορά του Σκουρ­λέτη ήταν εκείνη που προκάλεσε ει­σαγγελική παρέμβαση, αλλά και την αντίδραση του πρωθυπουργού, ο οποίος μίλησε για «άθλια υπονοού­μενα του ΣΥΡΙΖΑ» και κάλεσε τον Τσίπρα να καταθέσει ονόματα, διαφορετικά «αποκαλύπτεται ως παράγοντας αποσταθεροποίησης και υποκινητής πολιτικής ανωμαλίας, σε κρίσιμες για τον τόπο στιγμές». Αντίδραση ήρθε και από τον Ευάγγελο Βενιζέλο, ο οποίος κατηγόρησε τον ΣΥΡΙΖΑ ότι «δηλητηριάζει τον δημόσιο βίο».

Αίσθηση προκάλεσε και η παρέμ­βαση του αντιπροέδρου της Βουλής Γιάννη Καλαντζή, ο οποίος κάλεσε τον Τσίπρα να ζητήσει την παραίτη­ση Σκουρλέτη και δήλωσε πως, σύμ­φωνα με τη λογική του εκπρο­σώπου του ΣΥΡΙΖΑ, όσοι δεν ψηφίζουν ΠτΔ και βρεθούν στα ψηφο­δέλτια του ΣΥΡΙΖΑ είναι «αργυρώνη­τοι» με αυτουργό τον ΣΥΡΙΖΑ.

Παρ’ όλα αυτά ο διευθυντής του γραφείου του Αλέξη Τσίπρα Νίκος Παππάς επέμεινε ότι όσοι ψηφί­σουν ΠτΔ «κόβουν γέφυρες με τον ΣΥΡΙΖΑ» εντείνοντας την «πολιορκία» των βουλευτών.

Τέλος, η Ζωή Κωνσταντοπούλου ζήτησε την κλήση του Σαμαρά από τον εισαγγελέα: «Ελπίζω και φαντά­ζομαι ότι σ’ αυτή την εισαγγελική έρευνα, που έχει διαταχθεί, θα κλη­θεί ο κ. Σαμαράς για να πει ποιοι ήταν τον Ιούνιο του 2014 αυτοί οι προσ­δόκιμοι εκατόν ογδόντα (για την προεδρική εκλογή)».

Σταύρος Χριστακόπουλος από το Ποντίκι