Παρασκευή 17 Οκτωβρίου 2014

Λουκέτο στα ιδιωτικά ΙΕΚ που δεν ρύθμισαν τις οφειλές - Αναλυτικός πίνακας: Τα χρέη του «ΙΕΚ Ξυνή και άλλων 16 ινστιτούτων»

Στα δημόσια ΙΕΚ θα συνεχίσουν οι σπουδαστές
που έχουν καταβάλει δίδακτρα
Eως το τέλος της σημερινής ημέρας πρόκειται να εκδοθούν οι αποφάσεις για τη διακοπή λειτουργίας των ΙΕΚ που δεν ρύθμισαν έως χθες (καταληκτική προθεσμία) τις ληξιπρόθεσμες οφειλές τους προς το Δημόσιο και τα ασφαλιστικά ταμεία. 

Αυτό ανακοίνωσε ο υπουργός Παιδείας Ανδρέας Λοβέρδος στη Βουλή, γνωστοποιώντας ότι όσοι σπουδαστές έχουν εγγραφεί και έχουν καταβάλει τα δίδακτρά τους σε αυτά τα ΙΕΚ, θα συνεχίσουν...
κανονικά τις σπουδές τους σε δημόσια ΙΕΚ.

Ο κ. Λοβέρδος ενημέρωσε τους βουλευτές της αρμόδιας κοινοβουλευτικής επιτροπής ότι μόνο τρία ΙΕΚ είχαν ρυθμίσει έως χθες τις οφειλές τους και δήλωσε κατηγορηματικά πως «δεν θα δεχθεί φαινόμενα κοροϊδίας». Εφερε ως παράδειγμα ιδιοκτήτη ΙΕΚ ο οποίος, αν και είχε εκατομμύρια οφειλές, έκανε ρύθμιση με 160 ευρώ μηνιαίως. «Θα έχουμε πεθάνει όλοι εμείς μέχρι να αποπληρώσει τις οφειλές του», ανέφερε ο υπουργός.

Ο ίδιος κατέθεσε και λίστα που περιλαμβάνει 20 ΙΕΚ με οφειλές από 1 έως 11 εκατομμύρια ευρώ. Από αυτά, όπως προαναφέραμε, μόνο τρία έχουν ρυθμίσει τις οφειλές τους.

* Φοιτητές του Πανεπιστημίου Πάτρας κατέλαβαν χθες το κτήριο της διοίκησης, των γραφείων της Πρυτανείας και του Συμβουλίου Ιδρύματος. Διαμαρτύρονται, όπως είπαν, για τα ζητήματα της στέγασης και της σίτισης. Επίσης, υπό κατάληψη βρίσκονται το τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Τεχνολογίας Υπολογιστών, καθώς και το τμήμα Χημικών Μηχανικών.

Σύμφωνα με ανακοίνωση που εξέδωσε η πρύτανης Βενετσάνα Κυριαζοπούλου, «το Πανεπιστήμιο καλεί όλους τους φοιτητές σε γόνιμο και υγιή διάλογο για τα προβλήματά τους, αλλά όχι υπό την πίεση των καταλήψεων».

Από enet

Αναλυτικός πίνακας: Τα χρέη του «ΙΕΚ Ξυνή και άλλων 16 ινστιτούτων» 
«Λουκέτο» στα Ιδιωτικά ΙΕΚ που δεν έχουν ρυθμίσει τις ληξιπρόθεσμες οφειλές τους προς το Δημόσιο προανήγγειλε ο υπουργός Παιδείας Ανδρέας Λοβέρδος στην Βουλή.

Ενημερώνοντας τα μέλη της Επιτροπής Μορφωτικών Υποθέσεων εξήγησε ότι αναμένεται η έκδοση των σχετικών αποφάσεων για την διακοπή λειτουργίας των ΙΕΚ που δεν ρύθμισαν τις οφειλές τους μέχρι χθες, που ήταν και η καταληκτική προθεσμία.

Εγγυήθηκε ωστόσο ότι οι σπουδαστές των ΙΕΚ που θα κλείσουν και οι οποίοι έχουν πληρώσει τις εγγραφές τους θα συνεχίσουν τις σπουδές τους σε αντίστοιχα τμήματα Δημόσιων ΙΕΚ.

Ο υπουργός κατέθεσε και λίστα που περιλαμβάνει 20 ΙΕΚ με οφειλές από ένα έως έντεκα εκατομμύρια ευρώ σημειώνοντας ότι μόνο τρία εξ αυτών έσπευσαν να συνάψουν διακανονισμό ξόφλησης. Για τους υπόλοιπους δεκαεπτά είπε ότι δεν έχουν τακτοποιήσει τις εκκρεμότητές τους αφήνοντας να εννοηθεί ότι θα προχωρήσει άμεσα το κλείσιμό τους.
«Θα έχουμε πεθάνει όλοι εμείς εδώ για να καταφέρει να ξεπληρώσει ο κύριος αυτός. Αυτά λοιπόν τα φαινόμενα δεν θα τα δεχτούμε, συγκροτούν παράνομες κρατικές ενισχύσεις κατά την Ευρωπαϊκή Επιτροπή», τόνισε ο κ. Λοβέρδος. 

Πηγή: protothema.gr
Από enikos