Πέμπτη 30 Οκτωβρίου 2014

Τράπεζες - αφέντες τού επιχειρείν

ΜΕ ΝΟΜΟ ΓΙΑ ΤΑ «ΚΟΚΚΙΝΑ» ΔΑΝΕΙΑ ΘΑ ΑΠΟΦΑΣΙΖΟΥΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΥΧΗ ΤΩΝ ΕΤΑΙΡΕΙΩΝ 
Στουρνάρας, Τουρκολιάς και Σάλλας πατούν
γερά  στα πόδια τους μετά τα stress tests
Την ικανοποίησή τους για τα αποτελέσματα των stress tests εκφράζουν οι επικεφαλής των τεσσάρων συστημικών ομίλων, προδιαγράφοντας τις κινήσεις της επόμενης ημέρας.

Ο διοικητής της Τραπέζης της Ελλάδος, Γιάννης Στουρνάρας, από την πλευρά του καλεί τις διοικήσεις των τραπεζών να επικεντρωθούν στην υποστήριξη της πραγματικής οικονομίας αλλά και στην αντιμετώπιση της μεγάλης πρόκλησης των «κόκκινων» δανείων. Αυτό γιατί το ποσοστό...
των μη εξυπηρετούμενων δανείων (και όσων τύποις θεωρούνται ενήμερα και κρίνεται ότι πρέπει να απομειωθούν) έχει «εκραγεί» έως το 53% του χαρτοφυλακίου συνολικών χορηγήσεων.

Με την ολοκλήρωση της πανευρωπαϊκής άσκησης προσομοίωσης ακραίων καταστάσεων ανοίγει ένας νέος κύκλος για τις ελληνικές τράπεζες και ευρύτερα την οικονομία. Πατώντας γερά στα πόδια τους οι εγχώριες τράπεζες θα μπορέσουν να επιτελέσουν την κύρια αποστολή τους, δηλαδή τη χρηματοδότηση της ελληνικής οικονομίας, σημειώνει ο διευθύνων σύμβουλος της Εθνικής, Αλέξανδρος Τουρκολιάς. Με την επιτυχή ολοκλήρωση των ελέγχων της ΕΚΤ, επίσης, ανοίγει μεσοπρόθεσμα ο δρόμος για τις ιδιωτικοποιήσεις των ελληνικών τραπεζών. Οι τράπεζες είναι το κρίσιμο μέγεθος, που θα σηματοδοτήσουν συνολικά την επιτυχημένη ολοκλήρωση των ιδιωτικοποιήσεων στην Ελλάδα, επισημαίνει ο επικεφαλής της Τράπεζας Πειραιώς, Μιχάλης Σάλλας.

Ξεπερνώντας τον κάβο των stress tests οι ελληνικές τράπεζες (παρά τους... αστερίσκους και τον συνυπολογισμό του δυναμικού σεναρίου που περιλαμβάνει και μελλοντικά οφέλη του 2015), έρχεται και η σειρά της αναβάθμισης από τους ξένους επενδυτικούς οίκους.

Η UBS υπογραμμίζει ότι οι κεφαλαιακές ανάγκες των τραπεζών καλύφθηκαν από τα μέτρα που έχουν λάβει ήδη καθώς και από τη δυναμική προσέγγιση των ισολογισμών τους, που συνυπολογίζει και τα πλάνα αναδιάρθρωσης που έχουν συμφωνηθεί με την DG Comp.

Η Credit Suisse αναφέρει πως ο έλεγχος ποιότητας ενεργητικού (AQR) και τα stress tests δεν απαιτούν από τις 4 τράπεζες να αντλήσουν επιπλέον κεφάλαια. Αυτό οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στον συνυπολογισμό του κεφαλαιακού οφέλους από τα σχέδια αναδιάρθρωσης που είχαν εγκριθεί το καλοκαίρι από την DG Comp. Χωρίς τα σχέδια αναδιάρθρωσης όλες οι τράπεζες, εκτός της Alpha Bank, εμφάνιζαν κενό στο πλαίσιο του δυσμενούς σεναρίου.

Σύμφωνα με την Goldman Sachs, με βάση την αξιολόγηση ποιότητας ενεργητικού, είχαν συνολικά έλλειμμα 300 εκατ. ευρώ, με δύο (ΕΤΕ και Eurobank) να αποτυγχάνουν. Περνούν όμως όλες όταν ληφθεί υπόψη ο «δυναμικός ισολογισμός».

Πλέον το εύλογο ερώτημα που απασχολεί την κυβέρνηση, το οικονομικό επιτελείο αλλά πρωτίστως τη χειμαζόμενη οικονομία, τις επιχειρήσεις είνααι εάν αυτό θα σημάνει κάτι πρακτικά στο φλέγον ζήτημα της επαναχρηματοδότησης της αγοράς. Εχουν παρέλθει σχεδόν 16 μήνες από την περίφημη συνάντηση Αντ. Σαμαρά-τραπεζιτών στο Μαξίμου (αρχές Ιουλίου 2013) με τον πρωθυπουργό να προτρέπει για την επανεκκίνηση των επιχειρήσεων και τα αποτελέσματα είναι ιδιαιτέρως φτωχά. Η οικονομία υποχρηματοδοτείται, οι επιχειρήσεις «ασφυκτιούν», χρήμα δεν κυκλοφορεί και οι τράπεζες προτιμούν να θωρακίζουν τους ισολογισμούς τους από το να υποστηρίζουν την αγορά, την παραγωγή.

Θα θυμίσουμε πως είναι οι ίδιες οι διοικήσεις των συστημικών τραπεζών που πέρσι το καλοκαίρι καλούσαν τους επενδυτές να στηρίξουν την ανακεφαλαιοποίησή τους και όμως η επαναχρηματοδότηση δεν ακολούθησε. Ακολούθησαν οι έλεγχοι της Black Rock, οι νέες αυξήσεις κεφαλαίου και όμως ακόμη και τώρα οι χορηγήσεις παραμένουν λιγότερες από τα δάνεια που αποπληρώνουν.

Σύντομα θα περάσει και το σχέδιο νόμου-πλαίσιο για τη διαχείριση των «κόκκινων» δανείων, διαδικασία όπου οι τράπεζες θα έχουν την (σχεδόν) αποκλειστική αρμοδιότητα για το ποια εταιρεία θα διασωθεί, ποιος επιχειρηματίας θα συνεχίσει να επιχειρεί. Η αναδιάταξη της ελληνικής επιχειρηματικότητας, η διάσωση ή ο «στραγγαλισμός» εταιρειών και επαγγελματιών θα περνούν μέσα από τα διοικητικά συμβούλια των τραπεζών που συντηρούνται στη ζωή (κυρίως) χάρη στην υπέρβαρη συνεισφορά του Δημοσίου, δηλαδή των φορολογουμένων.

Του ΜΙΧΑΗΛ ΓΕΛΑΝΤΑΛΙ από enet