Την αμέριστη στήριξή τους στις καταστροφικές πολιτικές της κυβέρνησης εδώ και τέσσερα χρόνια εξαργυρώνουν τώρα οι ιδιοκτήτες των ΜΜΕ, οι οποίοι με την τροπολογία - σκάνδαλο που προωθεί η κυβέρνηση προς συζήτηση σήμερα στη Βουλή, ικανοποιούνται πλήρως στα αιτήματα που προέβαλλαν το τελευταίο διάστημα. Η τροπολογία δίνει στις μεγάλες επιχειρήσεις ΜΜΕ όλες εκείνες τις διευκολύνσεις, προκειμένου να εξασφαλίσουν την επιβίωσή τους, αλλά και την κυριαρχία της διαπλοκής στη διαμεσολάβηση της πολιτικής εξουσίας με τους πολίτες. Η τροπολογία αποτελεί την αποτύπωση του «νέου συμβολαίου των πολιτικών δυνάμεων της συγκυβέρνησης...
με τη διαπλοκή στον χώρο των μίντια», όπως σημειώνει στην ανακοίνωσή του ο ΣΥΡΙΖΑ.

Έρχονται απολύσεις

Η τροπολογία δίνει τη δυνατότητα στα μέσα ενημέρωσης να συγχωνεύονται, κατά πώς τα βολεύει, να κουρεύουν τα χρέη τους, να απολύουν προσωπικό, να αλλάζουν το περιεχόμενό τους [ενημερωτικό ή μη] με μια απλή δήλωση στο ΕΣΡ, ενώ καταργεί το αγγελιόσημο για την επίγεια ψηφιακή τηλεόραση παρατείνοντας, παράλληλα, τη λειτουργία καναλιών και ραδιοφώνων με προσωρινές άδειες καθώς, για μια ακόμα φορά, ο σχετικός διαγωνισμός αναβάλλεται!
   
Συγκεκριμένα: Η τροπολογία δίνει τη «δυνατότητα συνυπολογισμού στο ελάχιστο προσωπικό που πρέπει να απασχολείται από τηλεοπτικούς σταθμούς των εργαζομένων σε συνδεδεμένες επιχειρήσεις (όμιλος) που αποτελούν έντυπο ή ηλεκτρονικό ΜΜΕ, ώστε να πραγματοποιούνται οικονομίες κλίμακας» [άρθρο 2, παρ. 2 και 3].
   
Ο επιχειρηματίας, δηλαδή, διευκολύνεται προκειμένου στο απαραίτητο προσωπικό [«ετησίως τουλάχιστον 200 άτομα» σε εθνικής εμβέλειας ενημερωτικό κανάλι, «ετησίως τουλάχιστον 15 άτομα [σε] εθνικής εμβέλειας μη ενημερωτικό», λέει ο σχετικός νόμος] να συνυπολογίσει / αθροίσει εργαζομένους από έντυπα, site, ραδιόφωνα, ακόμα και από τηλεοπτικά περιοδικά [σχεδόν όλοι οι βαρόνοι των media διαθέτουν κάποιο έντυπο «κοινωνικής κριτικής»...] του ομίλου του, καταργώντας ουσιαστικά την όποια εξειδίκευση. Όλοι, δηλαδή, θα κάνουν τα πάντα προκειμένου να καλύπτονται οι ευκαιριακές ανάγκες των βαρόνων. Ακόμα και οι εργαζόμενοι «στον χώρο της παραγωγής οπτικοακουστικού περιεχομένου» θα υπολογίζονται στον ετήσιο «μέσο όρο του προσωπικού». Πλήρης ασυδοσία και απαξίωση του όποιου δημοσιογραφικού «λειτουργήματος», καμιά επαγγελματική κατοχύρωση άλλων ειδικοτήτων, καμιά αναφορά, έστω για τους τύπους, σε προσόντα, πτυχία κ.λπ. Μπάτε σκύλοι αλέστε και αλεστικά μη δίνετε...

Συγχωνεύσεις στα μέτρα τους

Η ευχέρεια των απολύσεων, που φυσικά συνδυάζεται και με την προσπάθεια για νομοθετική κατοχύρωση των ομαδικών απολύσεων, βοηθά και τις προγραμματισμένες συγχωνεύσεις ομίλων μέσων ενημέρωσης που έχουν εισπράξει με τη μορφή δανείων δεκάδες εκατομμύρια, έχοντας δημιουργήσει τεράστια χρέη. Στην τροπολογία [άρθρο 2, παρ. 1], αναφέρεται ότι «κατ' εξαίρεση [...] επιτρέπονται συμπράξεις μεταξύ επιχειρήσεων ηλεκτρονικών μέσων (ενημερωτικών ή μη) της αυτής μορφής (τηλεόραση ή ραδιόφωνο) που συμβάλλουν στη μείωση του κόστους λειτουργίας των συμπραττουσών επιχειρήσεων και την πραγματοποίηση οικονομιών κλίμακας, ιδίως μέσω της από κοινού αξιοποίησης οικονομικών πόρων, τεχνολογικών μέσων, μέσων παραγωγής και τεχνικού εξοπλισμού, ή σχετικά με τη διαχείριση παραγωγή, εκμετάλλευση ή διανομή προγραμμάτων ή περιεχομένου, τη συλλογή, διανομή και πρακτόρευση υλικού επικαιρότητας ή πρακτόρευση διαφημιστικού χώρου ή χρόνου για περισσότερα του ενός μέσα» κ.λπ.
   
Από μόνη της η παράγραφος αυτή, που καταργεί τον νόμο του 2007 που απαγόρευε «κάθε σύμπραξη μεταξύ επιχειρήσεων μέσων ενημέρωσης», ανατρέπει πλήρως ακόμα και τους κανόνες της «ελεύθερης» αγοράς για την οποία τόσο κόπτονται Σαμαράς και Βενιζέλος. Ουσιαστικά δίνει τη δυνατότητα δημιουργίας πρακτορείων ειδήσεων σε ιδιώτες, ενώ οι -γνωστές στην «πιάτσα»- «σκέψεις» ιδιοκτητών τηλεοπτικών σταθμών για συνεργασία κατοχυρώνεται με νόμο. Για παράδειγμα, δυο κανάλια -και πληροφορίες αναφέρουν ότι έχουν γίνει προχωρημένες συζητήσεις για συνεργασία μεταξύ Mega και Star- μπορούν να έχουν κοινό λογιστήριο, κοινά τηλεοπτικά συνεργεία που στη συνέχεια θα δίνουν εικόνα και στα δύο κανάλια, κοινό διαφημιστικό τμήμα, κοινή ομάδα παραγωγής κ.λπ. Ακόμα και κοινό διευθυντή μπορούν να έχουν - «Στο πλαίσιο της κοινής διεύθυνσης [τηλεοπτικοί ή ραδιοφωνικοί σταθμοί θα μπορούν] «να χρησιμοποιούν από κοινού ή να ανταλλάσουν πόρους, όπως διευθυντικά στελέχη και απασχολούμενο δυναμικό, εξοπλισμό, τεχνικές και άλλες διευκολύνσεις»!
   
Οι συνθήκες, δηλαδή, λειτουργίας των μέσων ενημέρωσης μεταλλάσσονται σε τύπου καρτέλ -υφίστανται και σήμερα, σε μικρότερο, όμως, βαθμό- στραγγαλίζοντας εκ των πραγμάτων κάθε προσπάθεια δημιουργία νέων εναλλακτικών μορφών τηλεόρασης καθώς δεν θα αντέχουν οικονομικά. Παράλληλα, η κυβέρνηση θέτει, σταδιακά, στο περιθώριο το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων [ΑΠΕ] -ένα δεύτερο «μαύρο» τύπου ΕΡΤ στο ΑΠΕ θα συσπείρωνε κοινωνία και δημοσιογράφους- επιτρέποντας στους μιντιάρχες να δημιουργήσουν τα δικά τους πρακτορεία [«παραγωγή, εκμετάλλευση ή διανομή προγραμμάτων ή περιεχομένου»] και καθιστώντας τους ανεξέλεγκτους. Θα μπορούν, πλέον, να καθορίζουν πλήρως τις ειδήσεις που θα διανέμουν...

Ό,τι θέλουν οι εκδότες

Δεν είναι, όμως, μόνο αυτά. Ραδιόφωνα και τηλεοράσεις «δύνανται να μεταβάλλουν άπαξ τον χαρακτήρα του προγράμματός τους σε μη ενημερωτικό με υπεύθυνη δήλωση» στο ΕΣΡ, ενώ αλλάζει και ο χαρακτήρας των μη ενημερωτικών μέσων, που μπορεί να περιλαμβάνουν «συνδυασμό εκπομπών μυθοπλασίας, γενικής ψυχαγωγίας, ντοκιμαντέρ και αθλητικές μεταδόσεις». Η παράγραφος αυτή θεωρείται ως ένα από τα «μικρά κρυφά δώρα σε φίλους του Ευάγγελου Βενιζέλου» καθώς φωτογραφίζει το πρόγραμμα του Action 24, ενώ ένας ραδιοφωνικός σταθμός που θεωρείται σίγουρο ότι θα αλλάξει χαρακτήρα είναι ο Ant-1, που ήδη λειτουργεί ως μη ενημερωτικός με την ονομασία Easy. Αλλαγή μπορεί να υπάρξει και στον ενημερωτικό τηλεοπτικό σταθμό Μακεδονία TV (όμιλος Κυριακού). Αν συμβεί αυτό, σύμφωνα με τον νόμο, ο τηλεοπτικός σταθμός μπορεί να λειτουργεί με 15 άτομα προσωπικό από 200 που απαιτεί ο ενημερωτικός χαρακτήρας που έχει σήμερα.
   
Ακόμη, Σαμαράς και Βενιζέλος φρόντισαν να παρατείνουν τη λειτουργία των τηλεοπτικών και ραδιοφωνικών αδειών μέχρι τις 31.12.14, ενώ και η «προκήρυξη με αντικείμενο τη χορήγηση αδειών» παραπέμπεται στις ελληνικές καλδένες - για μετά την 01.01.2015. Ακόμα «απαλλάσσονται του αγγελιοσήμου» τα «μηνύματα ενημέρωσης του κοινού για την ψηφιακή μετάβαση» καθώς «δεν αποτελούν διαφήμιση» - νέα δωρεά στην Digea.
  
ΥΓ.: Η εμφάνιση της τροπολογίας την ώρα που βρίσκονται σε εξέλιξη οι συζητήσεις για συγχώνευση του ΔΟΛ [Στ. Ψυχάρης] με τον όμιλο του Πήγασου [Γ. Μπόμπολας] μόνο τυχαία δεν είναι. Είναι θέμα χρόνου και αφού πρώτα τακτοποιηθούν οι λεπτομέρειες να ακολουθήσει τροπολογία που θα αφορά και τα έντυπα!