Τρίτη 12 Αυγούστου 2014

Αργεντινολόγοι για κλάματα

Η παγκόσμια ιντερνετική βάση δεδομένων της αμερικανικής μυστικής υπηρεσίας, με αναλυτικό προφίλ από 267 κράτη του κόσμου, αποτέλεσε πηγή επιχειρημάτων για τα «γαλάζια» παπαγαλάκια της ελληνικής Βουλής που σε ένα κρεσέντο λαϊκισμού έδειχναν να επιχαίρουν που η Αργεντινή οδηγήθηκε στην επιλεκτική χρεοκοπία αρνούμενη να υποταχθεί στις ορέξεις των διεθνών αρπακτικών.
 
Ένα βασικό επιχείρημα, που χρησιμοποίησαν αρκετοί βουλευτές της Ν.Δ. στις ομιλίες τους και το οποίο βρίσκεται αναρτημένο στη συγκεκριμένη ιστοσελίδα, ήταν εκείνο για το κατά κεφαλήν εισόδημα της Αργεντινής, που το 2013...
βρισκόταν στα επίπεδα των 18.600 δολαρίων, μικρότερο δηλαδή από το ελληνικό, που ήταν 23.600.
 
«Δηλαδή η Ελλάδα που λέτε ότι είναι εξαθλιωμένη έχει μεγαλύτερο κατά κεφαλήν εισόδημα από τον παράδεισο που ονειρεύεστε» ήταν ένα από τα επιχειρήματα που χρησιμοποίησε στον παραληρηματικό πολιτικό του λόγο ο Άδωνις Γεωργιάδης εναντίον του ΣΥΡΙΖΑ.
 
Καρικατούρες…
 
Αυτή φυσικά ήταν η μισή (ή μάλλον ένα μέρος) από την αλήθεια που δεν είπαν τα «γαλάζια» παπαγαλάκια. Κι αυτό γιατί οι περισσότεροι από τους υπόλοιπους οικονομικούς δείκτες (χρέος, ανεργία, εξωτερικό εμπόριο κ.ά.) που περιλαμβάνονται στον συγκεκριμένο ιστότοπο δείχνουν σαφές προβάδισμα της Αργεντινής έναντι της χώρας μας.
 
Δεν είναι τυχαίο άλλωστε ότι λόγω της έλλειψης άλλων ισχυρών επιχειρημάτων το «μακάρι να είχαμε γίνει Αργεντινή…» που είχε εκστομίσει ο Αλ. Τσίπρας τον Σεπτέμβριο του 2012 στη Βουλή αποτέλεσε την αιχμή του δόρατος της Ν.Δ. κατά του ΣΥΡΙΖΑ. Το ίδιο επιχείρημα «παπαγάλιζαν» και οι συνάδελφοί τους από το ΠΑΣΟΚ! Η κατεύθυνση που είχε δώσει το Μέγαρο Μαξίμου στους κυβερνητικούς βουλευτές ήταν: «Μιλήστε για χρεοκοπία. Επιτεθείτε στον ΣΥΡΙΖΑ».
 
Είχε γίνει μάλιστα και σχετική ενημέρωση: «Η χρεοκοπία αυτή αποκαλείται τεχνική, μερική ή επιλεκτική. Είναι όμως, χωρίς αμφιβολία, μια χρεοκοπία, η δεύτερη στην ιστορία της χώρας».
 
Σε έναν κόσμο άλλωστε γεμάτο αρπακτικά, τι κάνεις; Απλώς δεν τα βάζεις μαζί τους… Το είπε και ο Άδωνις: «Εάν βουτήξεις στη θάλασσα με τους καρχαρίες, οι καρχαρίες θα σε φάνε. Ευτυχώς εμείς δεν βουτήξαμε στη θάλασσα με τους καρχαρίες…».
 
Σκηνικό υποταγής
 
Σε μία από τις παρεμβάσεις του, ο Ν. Βούτσης από τον ΣΥΡΙΖΑ μίλησε για «καρικατούρα ρητορείας» ενώ σχολίασε αρνητικά και το γεγονός της επικοινωνιακής διαστρέβλωσης του θέματος από τα τηλεοπτικά κανάλια, που έδειχναν εικόνες από την πραγματική χρεοκοπία προ δεκαετίας με σημερινό σπικάζ.
Μάλιστα, καυτηρίασε το γεγονός ότι επελέγη η ελληνική Βουλή προκειμένου – όπως είπε – «να χρησιμοποιηθούν ανακρίβειες, διχαστικές κραυγές και νοοτροπίες οι οποίες οδηγούν σε μία υποταγή, μία εθελοδουλία της πολιτικής, ακόμα και σε τέτοια κρίσιμα ζητήματα που αφορούν και άλλες χώρες, πέραν ημών, προς τα μεγάλα ή και μικρότερα οικονομικά συμφέροντα, τους σύγχρονους γύπες και τα κοράκια, που οδηγούν σε ευτελισμό τη δημοκρατία και σε επώδυνες καταστάσεις και σε αδιέξοδα λαούς και χώρες – εν προκειμένω την Αργεντινή, αλλά βεβαίως και εμάς που έχουμε υποστεί ό,τι έχουμε υποστεί».
 
Κατηγόρησε επίσης Ν.Δ. και ΠΑΣΟΚ ότι «αφηγήθηκαν εικόνες που δεν υπήρξαν ποτέ στην Αργεντινή» και ότι «απέκρυψαν – απολύτως συνειδητά – ότι η κατάσταση σε αυτήν τη χώρα σήμερα, δέκα - έντεκα χρόνια μετά την πραγματική δραματική κατάσταση στην οποία είχε βρεθεί, στο 90% των οικονομικών δεικτών δυστυχώς για τη χώρα μας είναι καλύτερη από τη χώρα μας».
 
Η αντιπαράθεση χτύπησε «κόκκινο» ανάμεσα στον ίδιο και τον Π. Ρήγα από το ΠΑΣΟΚ.
 
Π. Ρήγας: (…) Από αυτό εδώ το βήμα ο αρχηγός τους πριν από μερικούς μήνες γύρισε και είπε στη Βουλή: «Μακάρι να ήμασταν Αργεντινή». Να πάτε να τα πείτε στους Αργεντινούς αυτά. Αυτά, λοιπόν, να πάτε να τα πείτε στον λαό της Αργεντινής, που με τις πολιτικές τις οποίες εσείς θέλετε να εφαρμόσετε σε αυτήν η χώρα χρεοκοπεί για τρίτη φορά!
 
Ν. Βούτσης: Όχι, από τα κοράκια…
 
Π. Ρήγας: Κύριε Βούτση, αφήστε τα αυτά!
 
Ν. Βούτσης: Όχι, από τα «θα» των Αμερικάνων!
 
Π. Ρήγας: Θα μιλήσετε όταν έρθει η ώρα σας. Σας παρακαλώ! Κύριε πρόεδρε, θα μιλήσει όταν θα έρθει η ώρα του.
(Κωδωνοκρουσίες)
 
Ν. Βούτσης: Απολογητές του «θα»!
 
Π. Ρήγας: Δεν μπορείτε ανέξοδα να έρχεστε και να μας λέτε παραμύθια εδώ σε αυτήν την αίθουσα. Αρκετά τα παραμύθια σας!
 
Ν. Βούτσης: Ντροπή, κύριε Ρήγα! Από τα κοράκια χρεοκόπησε η Αργεντινή! Είναι ντροπή ως ΠΑΣΟΚ να λέτε τέτοια πράγματα.
(Κωδωνοκρουσίες)
 
Π. Ρήγας: Τα κοράκια αυτά υπάρχουν και θα υπάρχουν. Εσείς νομίζετε ότι μπορείτε να τα βάλετε με τα κοράκια. Εσείς νομίζετε ότι μπορείτε να κάνετε τους τζάμπα μάγκες.
 
Ν. Βούτσης: Είναι ντροπή!
(Θόρυβος από την πτέρυγα του ΣΥΡΙΖΑ)
(Κωδωνοκρουσίες)
 
Π. Ρήγας: Ο δύσμοιρος λαός της Αργεντινής, λοιπόν, είχε…
 
Ν. Βούτσης: Πες τα!
 
Π. Ρήγας: …αυτήν τη στιγμή την ατυχία να νομίζουν κάποιοι ότι μπορεί να εφαρμόζουν ανέξοδα πολιτικές, αυτές τις πολιτικές που επαγγέλλεται εδώ αυτό το κόμμα της καταστροφής!
 
Η προσπάθεια της κυβέρνησης να «αργεντινοποιήσει» την ελληνική πολιτική πραγματικότητα ανάγκασε τον Γ. Σταθάκη από τον ΣΥΡΙΖΑ να αναφωνήσει:
 
«Δεν θα πάρουμε από την αργεντινολογία σας…».
 
Από το Ποντίκι