Πέμπτη 12 Ιουνίου 2014

Όμηρος του ΔΝΤ η κυβέρνηση

Mετά τις ξεκάθαρες υποδείξεις του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και την αποδοχή λήψης νέων μέτρων από τον πρωθυπουργό, η κυβερνητική πολιτική οδηγείται σε αδιέξοδο. Αιτία πολέμου για τον ΣΥΡΙΖΑ η τοποθέτηση Στουρνάρα στην ΤτΕ.

Νέα μέτρα για το φθινόπωρο προαναγγέλλει η έκθεση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, την ώρα που αυξάνονται οι έξωθεν πιέσεις για την πορεία που προγράμματος ιδιωτικοποιήσεων, τα φορολογικά έσοδα και τις μεταρρυθμίσεις.

Η αμηχανία της κυβέρνησης μπροστά...
στον επόμενο γύρο συνομιλιών με την τρόικα αποτυπώθηκε και στη χθεσινή δήλωση της νέας κυβερνητικής εκπροσώπου ως προς τις υποδείξεις της έκθεσης του ΔΝΤ και τη δέσμευση του πρωθυπουργού για νέα μέτρα εφόσον χρειαστεί. «Ο,τι λέει το ΔΝΤ δεν σημαίνει ότι το κάνουμε εμείς εδώ», είπε χαρακτηριστικά η κ. Βούλτεψη.

Σαν να μην έφτανε αυτό, η νέα κυβερνητική εκπρόσωπος, στην προσπάθειά της να δικαιολογήσει τα αδικαιολόγητα, δεν δίστασε να προσπαθήσει να κρύψει την ύπαρξη επιστολής του Αντώνη Σαμαρά στο ΔΝΤ, η οποία περιέχεται στην τελευταία έκθεση του Ταμείου.

Αντιδράσεις ΣΥΡΙΖΑ για τον νέο διοικητή της ΤτΕ

Αν και με την τοποθέτηση Στουρνάρα στη θέση του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος κρατήθηκαν οι εύθραστες ισορροπίες ανάμεσα στους κυβερνητικούς εταίρους, ο φάκελος του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης για τα έργα και τις ημέρες του τέως υπουργού Οικονομικών, κυρίως στο τραπεζικό σκέλος, είναι ογκώδης και αφορά κυρίως τη ζημιά που υπέστη το Ελληνικό Δημόσιο από την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών.

Το επιτελείο του ΣΥΡΙΖΑ που ασχολείται με το θέμα κρατάει επί του παρόντος κλειστά τα χαρτιά του, ωστόσο, σύμφωνα με πληροφορίες, εξετάζει όχι μόνο την πολιτική διάσταση των ευθυνών αλλά και τη νομική. Κύκλοι της τραπεζικής αγοράς σημείωναν ότι σε κάθε περίπτωση η Τράπεζα της Ελλάδος δεν αποτελεί «ασφαλές καταφύγιο για κανέναν».

efsyn