Πολύς θόρυβος για το τίποτα αποδείχθηκε ότι σηκώθηκε εντός της συγκυβέρνησης με αιχμή το θέμα απελευθέρωσης της διάρκειας ζωής του παστεριωμένου γάλακτος.
Η αναδιατύπωση της αρχικής ρύθμισης Χατζηδάκη η οποία θα περιληφθεί στο νομοσχέδιο, όχι μόνο δεν άλλαξε στο ελάχιστο την ουσία της επιχειρούμενης απελευθέρωσης, αλλά κατέδειξε πως οι αντιδρώντες βουλευτές είτε δεν ήταν σωστά ενημερωμένοι για τις αλλαγές, είτε ότι υποχρεώθηκαν να αναδιπλωθούν έναντι των υποσχέσεων που έδωσαν στους κτηνοτρόφους, με…
άνωθεν εντολή προκειμένου να μην απειληθεί η κυβερνητική σταθερότητα.
Κι όλα αυτά, παρότι καμία από τις εναλλακτικές προτάσεις που υπέβαλλαν, δεν έγινε αποδεκτή. Ακόμη και οι πληροφορίες που διοχετεύονταν από κυβερνητικούς βουλευτές αργά το βράδυ ότι κατ΄ απαίτηση της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, η ρύθμιση θα περιλαμβάνει «ρήτρα» καθορισμού μέγιστης διάρκειας ζωής του παστεριωμένου γάλακτος από ειδική επιστημονική επιτροπή (π.χ ΕΦΕΤ), ή ότι το γάλα ανάλογα με τη διάρκεια ζωής του θα πωλείται σε… διαφορετικά ράφια, διαψεύστηκαν το βράδυ της Πέμπτης κατά τη συνέντευξη Τύπου που έδωσαν ο υπουργός Ανάπτυξης Κωστής Χατζηδάκης και ο υφυπουργός Ανάπτυξης Θανάσης Σκορδάς.
Αντίθετα επιβεβαιώθηκε πως η διάρκεια ζωής του παστεριωμένου γάλακτος θα καθορίζεται αποκλειστικά από τις βιομηχανίες όπως ήταν και η αρχική πρόταση, και ότι το «γάλα ημέρας» θα έχει διάρκεια μόνο δύο ημέρες στο ράφι και όχι πέντε όπως ζητούσαν οι κτηνοτρόφοι στην προσπάθειά τους να μην αλλάξει η υφιστάμενη δομή της αγοράς.
Σύμφωνα με τη νέα ρύθμιση που έδωσε την Πέμπτη στη δημοσιότητα ο υπουργός Ανάπτυξης δημιουργούνται δύο βασικές κατηγορίες γάλακτος:
1. Η πρώτη είναι το «παστεριωμένο γάλα» με δύο έχει δύο υποκατηγορίες.
α. Σε αυτή θα εντάσσονται πλέον όλα τα γάλατα που σήμερα ουσιαστικά ονομάζουμε «φρέσκα» με διάρκεια ζωής που θα την καθορίζει με ευθύνη της η γαλακτοβιομηχανία ανάλογα με τη μέθοδο παστερίωσης. Πρακτικά δηλαδή θα έχουμε λ.χ γάλα πέντε, επτά ή έως και 11 ημερών που είναι η ανώτατη διάρκεια ζωής με βάση τη σημερινή διαθέσιμη τεχνολογία παστερίωσης στην Ελλάδα.
β. Υποκατηγορία του παστεριωμένου γάλακτος θα είναι και το «γάλα ημέρας» με υποχρέωση συλλογής, παστερίωσης και διάθεσης εντός 24 ωρών, και διάρκεια ζωής στο ράφι (ψυγείο) δύο ημέρες. Η διαφορά στο συγκεκριμένο γάλα είναι ότι δεν θα περνά τη διαδικασία της «θέρμισης» (μια διαδικασία πριν την παστερίωση) ώστε να έχει υψηλότερη διατροφική αξία. Η κατηγορία αυτή προορίζεται να καλύψει τις ανάγκες τοπικών αγορών για ελληνικό γάλα από φάρμες, αφού στο περιθώριο των δύο ημερών δεν προλαβαίνει να διακινηθεί στα μεγάλα αστικά κέντρα
2. Η δεύτερη κατηγορία θα είναι το «γάλα υψηλής θερμικής επεξεργασίας», το σημερινό δηλαδή γάλα υψηλής παστερίωσης το οποίο μετονομάζεται ώστε να μην δίνεται η αίσθηση στον καταναλωτή πως είναι υψηλότερης διατροφικής αξίας σε σχέση με το (χαμηλής) παστερίωσης γάλα.
Μια σημαντική αλλαγή που εξυπηρετεί καθαρά εμπορικούς σκοπούς είναι ότι οι συσκευασίες θα φέρουν πλέον σε ευκρινές σημείο τις μέρες διάρκειας των προϊόντων (π.χ γάλα δύο ημερών, γάλα πέντε ή 10 ημερών κλπ), και όχι όπως συμβαίνει σήμερα, μόνο την ημερομηνία παραγωγής και ημερομηνία λήξης.
Η τελική ρύθμιση για το γάλα
Σύμφωνα με την υποπαράγραφο Β.3: Ρυθμίσεις γαλακτοκομικών προϊόντων που περιλαμβάνεται στο πολυνομοσχέδιο
α) Ως "παστεριωμένο γάλα" νοείται το γάλα το οποίο έχει υποβληθεί σε επεξεργασία που περιλαμβάνει την έκθεση σε υψηλή θερμοκρασία για μικρό χρονικό διάστημα (τουλάχιστον 71,7 βαθμούς C για 15 δευτερόλεπτα ή ισοδύναμος συνδυασμός) ή σε διαδικασία παστερίωσης που χρησιμοποιεί διαφορετικούς συνδυασμούς χρόνου και θερμοκρασίας για την επίτευξη ισοδύναμου αποτελέσματος, παρουσιάζει αρνητική αντίδραση στη δοκιμασία φωσφατάσης και θετική στη δοκιμασία υπεροξειδάσης, αμέσως δε μετά την παστερίωση ψύχεται το συντομότερο δυνατό σε θερμοκρασία που δεν υπερβαίνει τους +6 βαθμούς C, στην οποία θερμοκρασία και συντηρείται, η δε διάρκεια συντήρησής του καθορίζεται με ευθύνη του παρασκευαστή και υπόκειται σε ελέγχους των αρμόδιων αρχών κατά τις προβλέψεις του κοινοτικού δικαίου.
Στη συσκευασία του παστεριωμένου γάλακτος πρέπει να αναγράφονται σε εμφανές σημείο και με ευδιάκριτους χαρακτήρες οι ενδείξεις "παστεριωμένο" και "γάλα", η ημερομηνία παστερίωσης, η ημερομηνία λήξης, το σήμα καταλληλότητας του προϊόντος και η θερμοκρασία συντήρησής του. Στη συσκευασία πρέπει να αναγράφεται σε σαφή μορφή και εμφανές σημείο στο ίδιο οπτικό πεδίο με το σήμα του προϊόντος η διάρκεια ζωής του γάλακτος σε ημέρες.
Το παστεριωμένο γάλα που συσκευάζεται σε τελική συσκευασία εντός 24 ωρών από την άμελξη χωρίς να έχει υποστεί διαδικασία θέρμισης ή άλλη ισοδύναμη επεξεργασία προ της παστερίωσης και η διάρκεια συντήρησής του δεν υπερβαίνει τις δύο ημέρες από την ημερομηνία παστερίωσης, μπορεί, πέραν των αναφερόμενων στο προηγούμενο εδάφιο να φέρει και την ένδειξη «γάλα ημέρας».
β) Ως "γάλα υψηλής θερμικής επεξεργασίας" νοείται το γάλα το οποίο έχει υποβληθεί σε επεξεργασία που περιλαμβάνει την έκθεση σε υψηλή θερμοκρασία στους +85 βαθμούς έως + 127 βαθμούς C σε τέτοιες συνθήκες θερμοκρασίας και χρόνου ώστε η δοκιμασία υπεροξειδάσης να είναι αρνητική, αμέσως δε μετά τη θερμική του επεξεργασία ψύχεται, το συντομότερο δυνατό, σε θερμοκρασία που δεν υπερβαίνει τους +6 βαθμούς C. Η συντήρηση του γάλακτος υψηλής θερμικής επεξεργασίας γίνεται σε θερμοκρασία που δεν υπερβαίνει τους +6 βαθμούς C η δε διάρκεια συντήρησής του καθορίζεται με ευθύνη του παρασκευαστή.
Στη συσκευασία του γάλακτος υψηλής θερμικής επεξεργασίας πρέπει να αναγράφονται σε εμφανές σημείο και με ευδιάκριτους χαρακτήρες οι ενδείξεις "γάλα" και "υψηλής θερμικής επεξεργασίας", η ημερομηνία επεξεργασίας, η ημερομηνία λήξης, το σήμα καταλληλότητας του προϊόντος και η θερμοκρασία συντήρησής του. Στη συσκευασία πρέπει να αναγράφεται σε σαφή μορφή και εμφανές σημείο στο ίδιο οπτικό πεδίο με το σήμα του προϊόντος η διάρκεια ζωής του γάλακτος σε ημέρες.
Απαγορεύεται η με οποιονδήποτε τρόπο και σε οποιοδήποτε σημείο της συσκευασίας του προϊόντος αναγραφή της ένδειξης "παστεριωμένο".
β. Οι συσκευασίες γάλακτος της παρούσας περίπτωση που διατίθενται στην αγορά συμμορφώνονται με τις απαιτούμενες ενδείξεις εντός δύο (2) μηνών από τη δημοσίευση του παρόντος νόμου.
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου