Κυριακή 28 Οκτωβρίου 2012

Χειροπέδες στο δημοσιογράφο Κώστα Βαξεβάνη για τη «λίστα Λαγκάρντ»

Σε αστυνομικό θρίλερ εξελίχθηκε η υπόθεση της δημοσιοποίησης της «λίστας Λαγκάρντ» από τον δημοσιογράφο Κώστα Βαξεβάνη, αφού μετά την εντολή της εισαγγελίας για τη σύλληψη του, η αστυνομία εξαπέλυσε ανθρωποκυνηγητό προκειμένου να τον εντοπίσει. Αστυνομικοί με περιπολικά και μοτοσυκλέτες βρέθηκαν έξω από το σπίτι του εκδότη του HOTDOC, σε εστιατόρια που συχνάζει, ακόμα και έξω από σπίτια φίλων του προκειμένου να τον εντοπίσουν. 

Τελικά ο ίδιος τους είπε που ακριβώς βρίσκεται και τους... προκάλεσε να τον συλλάβουν. Σήμερα το πρωί ο Κώστας Βαξεβάνης έγραψε στον προσωπικό του λογαριασμό στο twitter «Βρίσκομαι Ποντου 16 στη Δροσια. Απ έξω υπάρχουν 15 Αστυνομικοί». Οι αστυνομικοί ήταν ήδη έξω από το σπίτι και..
προφανώς περίμεναν να φτάσει στο σημείο εισαγγελέας προκειμένου να μπουν παρουσία του στο σπίτι και να περάσουν χειροπέδες στον εκδότη του περιοδικού HOTDOC που δημοσίευσε τη «λίστα Λαγκάρντ». 

Ο ίδιος ο Κώστας Βαξεβάνης ενημέρωνε από το πρωί μέσω twitter, αλλά και μέσω της ιστοσελίδας; του περιοδικού του για το τι ακριβώς με την επικείμενη σύλληψη του. Αρχικά ανέβασε ένα βίντεο, στο οποίο ανέφερε μεταξύ άλλων πως βρίσκεται σε ένα φιλικό σπίτι που είναι περικυκλωμένο από αστυνομικούς. Παράλληλα επεσήμανε πως τη Δευτέρα το πρωί θα πήγαινε να παρουσιαστεί στην εισαγγελία δίνοντας εξηγήσεις για τη δημοσιοποίηση της λίστας. Μάλιστα επιτέθηκε στην κυβέρνηση και στις διωκτικές αρχές, ενώ κατηγόρησε τους πρώην υπουργούς Οικονομικών Γιώργο Παπακωνσταντίνου και Ευάγγελο Βενιζέλο για παράβαση καθήκοντος. «Το cd με τα ονόματα της λίστας Λαγκάρντ με τους φοροκλέφτες το είχαν μετατρέψει σε cd που πωλούν οι μικροπωλητές στα φανάρια». 

Λίγη ώρα αργότερα ο δημοσιογράφος έγραψε στο twitter «Βρίσκομαι Ποντου 16 στη Δροσια.Απ έξω υπάρχουν 15 Αστυνομικοι. Ας μπουν να με συλλάβουν την επέτειο του ΟΧΙ σαν γερμανοτσολιαδες», συνεχίζοντας να κάνει λόγο προσπάθεια φίμωσης του δημοσιογραφικού λόγου και της αλήθειας.
Τελικά η επέμβαση της αστυνομίας δεν άργησε να έρθει και οι άντρες της ΕΛ.ΑΣ μπήκαν στο σπίτι και συνέλαβαν τον Κώστα Βαξεβάνη. Εκείνος μέχρι και την τελευταία ενημέρωνε για το τι συμβαίνει μέσω twitter. Μάλιστα το τελευταίο twit που έκανε ανέφερε «Μπαίνουν στο σπίτι με εισαγγελέα τώρα. Με συλλαμβάνουν». 
Τελικά ο Κώστας Βαξεβάνης μεταφέρθηκε στην Ευελπίδων από τους αστυνομικούς, οι οποίοι δεν του είχαν βάλει χειροπέδες. Τελικά αφέθηκε ελεύθερος και θα απολογηθεί αύριο στις 12 στον ανακριτή. Ο δημοσιογράφος αντιμετωπίζει τις κατηγορίες της προσβολής δια του τύπου, της παράνομης επεξεργασίας προσωπικών δεδομένων και της παράνομης δημοσιοποίησης προσωπικών δεδομένων. 

Ομάδες υποστήριξης σε Facebook και Twitter 
Με το άκουσμα της είδησης πως εκδόθηκε ένταλμα σύλληψης για τον εκδότη του περιοδικού HOTDOC, Κώστα Βαξεβάνη, οι χρήστες του facebook έσπευσαν να υποστηρίξουν τον δημοσιογράφο δημιουργώντας λογαριασμό με την ονομασία «Ομάδα υποστήριξης στον Κώστα Βαξεβάνη». 

Οι διαχειριστές του λογαριασμού αναφέρουν «Δηλώνουμε την υποστήριξή μας στον Κώστα Βαξεβάνη για το άδικο ένταλμα σύλληψης που έχει εκδοθεί εις βάρος του, λόγω της δημοσίευσης της λίστας Λαγκάρντ η οποία περιλαμβάνει εκατοντάδες περιπτώσεις καταθετών που δείχνει ποσά που δεν ταιριάζουν με την επαγγελματική τους δραστηριότητα». 

Και στο twitter όμως οι χρήστες έγραφαν μηνύματα υποστήριξης στο δημοσιογράφο, μάλιστα κάποια κοπέλα έγραψε V for Vaxavanis, παραφράζοντας τον τίτλο της ταινία V for Vendeta.

Από iefimerida