Τετάρτη 17 Αυγούστου 2011

Θα τους δανείσουμε για να μας δανείσουν!

ΠΕΡΙΕΡΓΗ ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΜΕ ΤΗ ΦΙΝΛΑΝΔΙΑ
Πρώτα θα τους δανείσουμε και μετά θα μας δανείσουν! Η «ανορθόδοξη» συμφωνία μεταξύ Ελλάδας και Φινλανδίας αφορά τη χορήγηση δανείου, ως εγγύηση, από το ελληνικό κράτος, προκειμένου η πιστώτρια χώρα να συμμετάσχει στο δεύτερο δάνειο της ευρωζώνης.

Τη συμφωνία έκλεισε ο υπουργός Οικονομικών Ευάγγελος Βενιζέλος με τη Φινλανδή ομόλογό του Jutta Urpilainen, ώστε να ξεπεραστούν οι πολιτικοί σκόπελοι στη χώρα της και να ανάψει το πράσινο φως για χορήγηση του δεύτερου ευρωπαϊκού δανείου προς την Ελλάδα, βάσει της απόφασης της 21ης Ιουλίου των Ευρωπαίων ηγετών.

Η επίσπευση των διαδικασιών για τη χορήγηση του δεύτερου πακέτου βοήθειας 109 δισ. ευρώ γίνεται...
υπό την πίεση των αγορών στην ευρωζώνη και λειτουργεί ακόμα πιο πιεστικά για την ελληνική οικονομία. Τις εξελίξεις ως προς τη συμφωνία της 21ης Ιουλίου συζήτησε εκτενώς ο κ. Βενιζέλος με τον Γερμανό ομόλογό του Βόλφγκαγκ Σόιμπλε, με τον οποίο είχε τηλεφωνική επικοινωνία, ενώ συνεχίζει τον κύκλο επαφών και με τους άλλους υπουργούς Οικονομικών της ευρωζώνης.

Οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης ενημερώνονται και για την «ανορθόδοξη» συμφωνία μεταξύ Ελλάδας και Φινλανδίας, η οποία βάσει πληροφοριών εντοπίζεται σε «5» σημεία:

1. Δεν αφορά «εμπράγματες εγγυήσεις». Οι Φινλανδοί αποδέχονται κατά πώς φαίνεται τις απλές εγγυήσεις, αφήνοντας κατά μέρος τις εμπράγματες που παρέπεμπαν σε ελληνική δημόσια περιουσία. Το σημείο αυτό επιβεβαιώνει, η Φινλανδή υπουργός Οικονομικών, που διευκρίνιζε χθες ότι αφορά «τραπεζική κατάθεση από πλευράς Ελλάδας σε λογαριασμό της Φινλανδίας». Το χρηματοδοτικό αυτό σχήμα «δεν έχει κανέναν εμπράγματο χαρακτήρα», ξεκαθάρισε ο κ. Βενιζέλος.

2. Η συμφωνία είναι παρόμοια με το PSI, τη συμφωνία με τους ιδιώτες για ανταλλαγή ελληνικών ομολόγων. Η Ελλάδα θα καταθέσει ένα ποσό σε κρατικό λογαριασμό της Φινλανδίας. Το ύψος του ποσού αυτού είναι άγνωστο. Δεν ξέρουμε αν θα είναι όσο και η συμμετοχή της Φινλανδίας στο δάνειο ή μικρότερο. Σημειώνεται, πάντως, ότι η συμμετοχή της Φινλανδίας στο πρώτο δάνειο των 110 δισ. ευρώ (80 δισ. από Ε.Ε.) έφθασε στο 1,5 δισ. ευρώ. Το ποσό-εγγύηση θα το επενδύσει η Φινλανδία σε ομόλογα με αξιολόγηση ΑΑΑ. Αν η Ελλάδα εξοφλήσει το δάνειο που θα πάρει από τη Φινλανδία, τότε η τελευταία θα επιστρέψει την εγγύηση με τόκο στην Ελλάδα, διευκρίνιζαν κύκλοι του υπουργείου Οικονομικών και πρόσθεταν πως, αν η Ελλάδα δεν εξοφλήσει το δάνειο, τότε η Φινλανδία θα κρατήσει το ποσό-εγγύηση και τους τόκους από την επένδυσή του. Η χρονική διάρκεια της συμφωνίας δεν έχει γίνει ακόμα γνωστή, όπως και άλλες λεπτομέρειές της, αλλά δεν αποκλείεται να αφορά περίοδο 15-30 ετών -όση και η χρονική διάρκεια της συμφωνίας με τους ιδιώτες- όπως μετέδιδε χθες το Reuters.

3. Το ερώτημα είναι γιατί η Ελλάδα να δανείσει τη Φινλανδία. Διότι η μη συμμετοχή της Φινλανδίας στη συμφωνία της 21ης Ιουλίου μπορεί να οδηγήσει στην ακύρωσή της με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την Ελλάδα ή ακόμα και για την ίδια την Ευρώπη. Το πού θα βρει η Ελλάδα τα χρήματα για να δανείσει τη Φινλανδία παραμένει άγνωστο. Δεν αποκλείεται μέρος από τα πρώτα έσοδα των αποκρατικοποιήσεων να χρησιμοποιηθούν για τον σκοπό αυτό.

4. Τι θα γίνει αν και άλλες χώρες έχουν ανάλογες απαιτήσεις; Αρμόδιοι παράγοντες του υπουργείου επισημαίνουν ότι «η Σλοβενία, που είχε ασκήσει ανάλογες πιέσεις, έχει ήδη κάνει πίσω». Πάντως, αν και άλλοι απαιτήσουν τέτοιου είδους εγγυήσεις, η Ελλάδα θα αναγκαστεί να τις δώσει.

5. Η συμφωνία πρέπει να εγκριθεί και από τις υπόλοιπες χώρες της ευρωζώνης και για τον λόγο αυτό, σε πρώτη φάση, θα τεθεί στο Euro Working Group (τεχνοκράτες), που θα γίνει προσεχώς.

Το ξεπέρασμα των σκοπέλων σε ευρωπαϊκό επίπεδο για τη νέα βοήθεια προς την Ελλάδα πρέπει να διευθετηθεί άμεσα, σημείωναν κύκλοι του υπουργείου Οικονομικών, ενόψει της έλευσης της τρόικας. Ο υπουργός Οικονομικών, ο οποίος θα έχει καθημερινές επαφές με τους αναπληρωτές υπουργούς Φ. Σαχινίδη και Π. Οικονόμου, θα συναντηθεί την ερχόμενη εβδομάδα με τους επικεφαλής της τρόικας, που πιάνουν δουλειά από τη Δευτέρα. Στο επίκεντρο βρίσκονται η φοροδιαφυγή, οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις και η «μαύρη τρύπα» του προϋπολογισμού.

Για την ώρα, συνεχίζουν την άντληση κεφαλαίων από την αγορά, υπό τον φόβο και των καθυστερήσεων στην καταβολή της επόμενης δόσης των 8 δισ. ευρώ. Το ελληνικό Δημόσιο, κατά τη χθεσινή δημοπρασία των τρίμηνων εντόκων, άντλησε 1,3 δισ. ευρώ (1,6 δισ. μαζί με τις μη ανταγωνιστικές προσφορές) με επιτόκιο 4,5% έναντι 4,58% της προηγούμενης, καλύπτοντας 2,98 φορές (3,08 την προηγούμενη δημοπρασία) το ζητούμενο ποσό 1 δισ. ευρώ. Οι ξένοι επενδυτές κάλυψαν το 23% της έκδοσης, περίπου 300 εκατ. ευρώ.
Της ΕΛΕΝΗΣ ΚΩΣΤΑΡΕΛΟΥ από enet