ΛΙΤΟΤΗΤΑ ΕΓΓΥΗΜΕΝΗ ΑΠΟ ΤΟ ΣΥΝΤΑΓΜΑ ΠΡΟΑΝΗΓΓΕΙΛΑΝ ΜΕΡΚΕΛ ΚΑΙ ΣΑΡΚΟΖΙ
Την προσήλωσή τους στο «μαστίγιο» της σκληρής δημοσιονομικής πειθαρχίας αλλά και την εναντίωσή τους στο «καρότο» του ευρωομολόγου και της ενίσχυσης του Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, διεμήνυσαν χθες Μέρκελ και Σαρκοζί.
Θέλει δύο για να χορέψεις τανγκό. Οι υπόλοιποι 15 στην ουρά...
Υπό το βάρος της πρόσφατης κλιμάκωσης της ευρωπαϊκής κρίσης χρέους και της αναταραχής στις διεθνείς αγορές, οι δύο ηγέτες συναντήθηκαν χθες στο Παρίσι, αποκαλύπτοντας τα σχέδιά τους για την πορεία της ευρωζώνης προς την οικονομική ολοκλήρωσή της, που, όπως είπαν, θα...
την προστατεύσει σε περιπτώσεις κρίσεων.
Στο πλαίσιο αυτό, οι Μέρκελ, Σαρκοζί ανακοίνωσαν ότι θα προτείνουν στους υπόλοιπους εταίρους έναν «χρυσό κανόνα» ισοσκέλισης των προϋπολογισμών των εθνικών προϋπολογισμών, τη δέσμευση υλοποίησης αυτού και κυρίως την υποχρεωτική ένταξή του στα Συντάγματα των ευρωπαϊκών χωρών ώς το καλοκαίρι του 2012.
Θέλοντας να δώσουν το καλό παράδειγμα προς την κατεύθυνση της ευρωπαϊκής οικονομικής ολοκλήρωσης, εξήγγειλαν μάλιστα ότι θα επιβάλουν έναν κοινό φόρο στις επιχειρήσεις της Γαλλίας και της Γερμανίας που θα τεθεί σε ισχύ από το 2013.
Παράλληλα, τόνισαν ότι θα επιδιώξουν μια «πραγματική οικονομική διακυβέρνηση» στην ευρωζώνη, με τη σύγκληση δύο φορές τον χρόνο συνόδων κορυφής των ηγετών των 17 χωρών. Προς αυτήν την κατεύθυνση, πρότειναν την εκλογή ενός μόνιμου προέδρου της ευρωζώνης με θητεία 2,5 ετών. Ως πρώτο πρόεδρο πρότειναν μάλιστα τον σημερινό πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου της Ε.Ε., Χέρμαν Βαν Ρόμπαϊ.
Είπαν ακόμη ότι τον επόμενο μήνα θα ανακοινώσουν κοινή πρόταση για την επιβολή ενός φόρου στις χρηματοοικονομικές συναλλαγές, μέτρο που η Γερμανίδα καγκελάριος χαρακτήρισε «προφανή αναγκαιότητα» και ο Γάλλος πρόεδρος «ζήτημα προτεραιότητας».
Από την άλλη πλευρά, όμως, απέρριψαν το ενδεχόμενο αύξησης των πόρων του Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF), χαρακτηρίζοντας τους σημερινούς επαρκείς.
Ανάλογη στάση τήρησαν και για το καυτό θέμα έκδοσης ευρωομολόγου. «Δεν πιστεύω ότι τα ευρωομόλογα θα μας βοηθούσαν στην επίλυση της κρίσης που αντιμετωπίζουμε τώρα», είπε η Μέρκελ, ενώ ο Σαρκοζί διεμήνυσε ότι το Παρίσι έχει την ίδια άποψη με τη γερμανική πλευρά. Ο Γάλλος πρόεδρος ξεκαθάρισε μάλιστα «ότι θα μπορούσαμε να φανταστούμε τα ευρωομόλογα στο τέλος της διαδικασίας της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης και όχι στην αρχή της».
Είναι προφανές ότι η οικονομική ολοκλήρωση της ευρωζώνης που ευαγγελίστηκαν χθες η κ. Μέρκελ με τον κ. Σαρκοζί, έχει στην παρούσα φάση τα όριά της. Και ο βασικός λόγος για αυτό, δεν είναι μόνο ο ισχυρισμός του Βερολίνου ότι η έκδοση ευρωομολόγου θα μειώσει τα κίνητρα συγυρίσματος των δημόσιων οικονομικών στις υπερχρεωμένες χώρες αλλά και το ότι το κοινό ομόλογο θα οδηγήσει αναπόφευκτα το υπερβολικά χαμηλό κόστος δανεισμού του γερμανικού Δημοσίου σε υψηλότερα επίπεδα.
Η άρνηση της Γερμανίας έρχεται σε πλήρη αντίθεση με όσα τονίζουν -αυξανόμενα όλο και περισσότεροι- οικονομολόγοι, επιχειρηματίες και ειδικοί, το τελευταίο διάστημα. Οτι, δηλαδή, το ευρωομόλογο είναι ο μόνος τρόπος για τη διασφάλιση μιας επαρκούς χρηματοδότησης των υπερχρεωμένων χωρών της ευρωζώνης και αποκλιμάκωσης της κρίσης χρέους. Ο ισχυρισμός των δύο μεγαλύτερων δυνάμεων της ευρωζώνης χθες, ότι το ευρωομόλογο μπορεί να περιμένει, αφήνει έτσι την τελευταία στο έλεος νέων κερδοσκοπικών και αποσταθεροποιητικών επιθέσεων από τις αγορές.
Του ΜΠΑΜΠΗ ΜΙΧΑΛΗ από enet
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου