Παρασκευή 5 Απριλίου 2013

Στο θέατρο «Προκαταρκτική» η αριστουργηματική επιθεώρηση: Του Βενιζέλου το κάγκελο…


Το πρωτοσέλιδο της σημερινής Ελευθεροτυπίας
Στο θέατρο «Προκαταρκτική» η αριστουργηματική επιθεώρηση:  
ΤΟΥ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ ΤΟ ΚΑΓΚΕΛΟ...

* Διάλογοι πεζοδρομίου και σεξιστικά υπονοούμενα, που ευτελίζουν το Κοινοβούλιο * Καμιά επί της ουσίας απάντηση για τις πολιτικές ευθύνες που του καταλογίζουν

Σε φθηνή επιθεώρηση ή στην καλύτερη περίπτωση σε θέατρο σκιών μετατράπηκε η συνεδρίαση της Προκαταρκτικής Επιτροπής για τη λίστα Λαγκάρντ. 

Η εξέταση του προέδρου του ΠΑΣΟΚ κατέληξε σε προσωπικές αντιπαραθέσεις και απαράδεκτους υπαινιγμούς. 

Το σόου συσκοτίζει, αντί να φωτίζει την αλήθεια για...
τη διαδρομή της λίστας και δεν επιμερίζει τις ευθύνες για τη συγκάλυψη της υπόθεσης.

ΔΕΝ ΑΠΑΝΤΗΣΕ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΥΘΥΝΕΣ ΤΟΥ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΗ ΛΙΣΤΑ ΛΑΓΚΑΡΝΤ
Θέατρο Βενιζέλου στην προκαταρκτική 
Να αποσείσει τις ενδεχόμενες πολιτικές του ευθύνες για το ναυάγιο της λίστας Λαγκάρντ επιχείρησε χθες ο Ευάγγελος Βενιζέλος στην προκαταρκτική επιτροπή της Βουλής.

Ξεκαθάρισε εξαρχής ότι δεν γνωρίζει πρωτογενώς τίποτα, με προφανή στόχο να καθορίσει ανενόχλητα τους όρους διεξαγωγής της κατάθεσής του και απώτερο σκοπό, όπως διεφάνη, την απόδοση ευθυνών στους έτερους πρωταγωνιστές της υπόθεσης και την προστασία συγκεκριμένων πλευρών του εκδοτικού κατεστημένου.

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ από την πρώτη στιγμή, στη βάση της επιχειρηματολογίας του περί άγνοιάς του για τα τεταικταινόμενα περί λίστας, άφησε σαφέστατες υπόνοιες κατά του Γιώργου Παπακωνσταντίνου: «Ολα αυτά που συνδέονται με τη διερευνώμενη πράξη της νόθευσης εγγράφου από τον πρώην υπουργό και το επικουρικό αδίκημα της παράβασης καθήκοντος έχουν τελεστεί -εάν έχουν τελεστεί- πριν αναλάβω εγώ υπουργός».

Ενέταξε δε, τόσο τον πρώην υπουργό όσο και τον πρώην επικεφαλής του ΣΔΟΕ Ιωάννη Διώτη στην ίδια αντίπαλη πλευρά, επικαλούμενος τη σχετική τους αλληλογραφία μέσω e-mail. «Ενας πρώην υπουργός (σ.σ.: ο κ. Παπακωνσταντίνου είχε αναλάβει το χαρτοφυλάκιο του υπουργείου Περιβάλλοντος) ανταλλάσσει μηνύματα με ένα νυν ειδικό γραμματέα (σ.σ.: εννοεί τον κ. Διώτη) ερήμην του εν ενεργεία υπουργού, ο οποίος δεν είχε ενημερωθεί ούτε από τον πρώην υπουργό ούτε από τον εν ενεργεία ειδικό γραμματέα ότι πρόκειται να γίνει συνάντηση με τον διοικητή της ΕΥΠ και όλα αυτά πίσω από την πλάτη μου και ερήμην μου, τρεις - τέσσερις εβδομάδες μετά την ανάληψη καθηκόντων μου», δήλωσε.

Τους Διώτη - Παπακωνσταντίνου ενέπλεξε εξάλλου και στην απόφασή του να μην αξιοποιήσει τη λίστα όταν εκείνος ήταν υπουργός Οικονομικών. «Ερχεται ο επικεφαλής του ΣΔΟΕ, ο οποίος είναι πρώην εισαγγελέας, με τεράστια προανακριτική εμπειρία και λέει: "Αυτό μου το έστειλε ο Παπακωνσταντίνου ατύπως", λέγοντάς μου ότι είναι προϊόν συνεργασίας των δύο μυστικών υπηρεσιών. Είναι προϊόν υποκλοπής από μια τράπεζα στην Ελβετία», υποστήριξε.

Και όταν ρωτήθηκε από τον Βασίλη Οικονόμου της ΔΗΜΑΡ τι έγινε τελικά, απάντησε μεταφέροντας τον σχετικό διάλογο που είχε με τον κ. Διώτη: «Γιάννη μου, εσύ είσαι μετρ του είδους. Δεν μπορώ να χρησιμοποιήσω παράνομα αποδεικτικά μέσα στο όριο του κράτους δικαίου, του Συντάγματος και της νομιμότητας».

Παρά εξάλλου τις πιεστικές ερωτήσεις του βουλευτή για το ρόλο της ΕΥΠ στην υπόθεση, ο κ. Βενιζέλος απέφυγε να απαντήσει.

«Καλύτερα να μη συνεχίσουμε τη συζήτηση για αυτή. Οπου βοηθάει η ΕΥΠ την πολιτική διπλωματία, μπορεί να βοηθήσει και την οικονομική», αποφάνθηκε.

Εντύπωση, πάντως, προκάλεσε η αυτόκλητη αναφορά του προέδρου του ΠΑΣΟΚ στον εκδότη Μπόμπολα, τον οποίο κάλυψε για την καταγραφή του ονόματός του στη λίστα Λαγκάρντ πριν ακόμα ολοκληρωθεί ο σχετικός έλεγχος του ΣΔΟΕ. Είπε πως ήταν εκείνος που απέστειλε στη Βουλή τους καταθέτες με τα εμβάσματα στο εξωτερικό (πρόκειται για τη λίστα με τα 54.000 ονόματα), στους οποίους περιλαμβανόταν ο συγκεκριμένος εκδότης. «Είναι μεγάλα εκδοτικά ονόματα, τα οποία εγώ έστειλα στη Βουλή. Γιατί λοιπόν φοβήθηκα να ακουστούν αυτά τα ονόματα στη λίστα (σ.σ.: της Λαγκάρντ) ενώ τα έστειλα στη Βουλή με τον πιο επίσημο τρόπο ως νόμιμο αποδεικτικό μέσο;», αναρωτήθηκε και πρόσθεσε: «Δεν είναι όμως μόνο τα ονόματα που είναι στη λίστα Λαγκάρντ. Είναι και άλλα ονόματα που συνδέονται με συγκεκριμένους πολιτικούς χώρους στους οποίους προσφέρουν εν ψυχρώ εκδοτικές υπηρεσίες. Γιατί γίνεται συζήτηση για τον κ. Μπόμπολα, αλλά για την κυρία Τεγοπούλου δεν γίνεται. Κυκλοφορεί όμως εκ πλαγίου η "Ελευθεροτυπία" ως όργανο συγκεκριμένου κόμματος και χώρου. Και ο μεν Μπόμπολας μπορεί να εξηγήσει από τις άλλες δραστηριότητές του στα δημόσια έργα ή στη ναυτιλία τι γίνεται, η κ. Τεγοπούλου από πού θα εξηγήσει;».

Του ΑΝΤ. ΓΑΛΑΝΟΠΟΥΛΟΥ  από enet