Γιατί τα νοσοκομεία δεν έχουν τα υλικά
Νοσοκομεία «νίπτουν τας χείρας» για τις ελλείψεις ακριβών υλικών χειρουργείου και υποχρεώνουν τους ασθενείς να τα αγοράζουν οι ίδιοι απευθείας από τις εταιρείες και να τα πληρώνουν!
Αυτό δεν συμβαίνει σε κάποια τριτοκοσμική χώρα, αλλά σε ελληνικά υπερχρεωμένα νοσηλευτικά ιδρύματα που βρήκαν την εύκολη λύση για να αντιμετωπίσουν τα αδιέξοδα του συστήματος προμηθειών. «Φορτώνουν» το πρόβλημα στον ασθενή, ο οποίος πληρώνει προκειμένου να χειρουργηθεί και μετά ταλαιπωρείται για να πάρει πίσω τα χρήματα ή μέρος αυτών από το ασφαλιστικό του ταμείο. Μόνο που δεν πρόκειται για βαμβάκι, χαρτί υγείας ή άλλα ευτελή αναλώσιμα, αλλά για εξειδικευμένα υλικά χειρουργείου, όπως ...
οι ενδοφακοί που απαιτούνται στις επεμβάσεις καταρράκτη ή ακριβά συρραπτικά τα οποία χρησιμοποιούνται σε «βαριά χειρουργεία».
Στη διάθεση της «Κ» υπάρχουν δύο ιατρικές βεβαιώσεις που φανερώνουν ότι το θέμα δεν είναι μόνο οικονομικό. Η μία αφορά επέμβαση καταρράκτη που έγινε σε ηλικιωμένη στις 21 Ιανουαρίου, στο Ασκληπιείο Βούλας. Στη βεβαίωση που δόθηκε στην ασθενή για να την καταθέσει στο ΙΚΑ αναφέρεται ότι «λόγω ελλείψεως ενδοφακών προμηθεύτηκε ιδίοις εξόδοις τον ενδοφακό». Στη δεύτερη ιατρική βεβαίωση, που αφορά χειρουργική επέμβαση που έγινε στις 30 Δεκεμβρίου στο νοσοκομείο «Σωτηρία», η αγορά των υλικών συνδέεται με την ασφαλή έκβαση της επέμβασης. Ο ασθενής υποβλήθηκε σε θωρακοτομή και πνευμονεκτομή. «Για να γίνει η πνευμονεκτομή με ασφάλεια», αναφέρεται στο πιστοποιητικό, «χρησιμοποιήθηκαν συρραπτικά, τα 30V-3 αγγειακό και 45 - 4 για τον κύριο βρόγχο. Τα ανωτέρω συρραπτικά δεν χορηγούνται από το νοσοκομείο μας». Μετά την επέμβαση ο ασθενής προσκόμισε στο ΙΚΑ το σχετικό τιμολόγιο με το ποσό των 673,21 ευρώ.
Το θέμα είναι γνωστό στο ΙΚΑ και από τη σχετική αλληλογραφία διαπιστώνεται ότι η τακτική της αγοράς ενδοφακών από τους ίδιους τους ασφαλισμένους δεν αφορούσε ένα μόνο περιστατικό, αλλά μεγάλο αριθμό ασθενών. Στις 14 Οκτωβρίου, η διευθύντρια του Tμήματος Kλειστής Περίθαλψης του Iδρύματος απευθύνθηκε εγγράφως στο Ασκληπιείο ζητώντας να μάθει για πιο λόγο χρεώνονται οι ασφαλισμένοι «εφ’ όσον οι επεμβάσεις καταρράκτη διενεργούνται στο πλαίσιο της ισχύουσας σύμβασης και το ΙΚΑ αποδίδει τιμή- πακέτο 350 ευρώ».
Ο χειρουργός οφθαλμίατρος Αναστάσιος Κανελλόπουλος, καθηγητής του Πανεπιστημίου της Νέας Υόρκης, εξέφρασε στην «Κ» την έκπληξή του και επισήμανε ότι στις Ηνωμένες Πολιτείες απαγορεύεται ρητά ο ασθενής να μετέχει στην αγοραπωλησία των ιατρικών υλικών. «Σε λίγο θα έχουμε μαυραγορίτες να πουλάνε ενδοφακούς έξω από τα νοσοκομεία», ανέφερε. Για τον συντονιστή διευθυντή χειρουργικής στο νοσοκομείο «Αγία Oλγα», Χρήστο Δερβένη, το θέμα των υλικών χειρουργείου έχει και μιαν άλλη διάσταση. «Πρέπει να δει κανείς και την ευθύνη των γιατρών, οι οποίοι αναγκάζονται να χειρουργήσουν με μη ασφαλή υλικά τα οποία προμηθεύονται τα νοσοκομεία μέσω διαγωνισμών. Οι εταιρείες που μετέχουν στους διαγωνισμούς οφείλουν να αποδεικνύουν με κλινικές μελέτες την ασφάλεια των προϊόντων τους. Η ένδειξη CE δεν αρκεί, καθώς ελέγχει τα υλικά στο εργαστήριο και όχι στους αρρώστους. Εμείς μόνο αν πάθουν κάτι οι ασθενείς μπορούμε να κάνουμε αναφορά στον ΕΟΦ».
Της Γαληνης Φουρα από kathimerini , (μοντάζ Γρέκι)
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου