Δευτέρα 31 Ιανουαρίου 2011

Απεργιακή θύελλα στην Υγεία

Σε δύο επαναλαμβανόμενες πανελλαδικές 48ωρες απεργίες από αύριο έως και την Παρασκευή 4 Φεβρουαρίου αποφάσισε η Πανελλήνια Ομοσπονδία Συλλόγων Επιστημονικού Υγειονομικού Προσωπικού ΙΚΑ (ΠΟΣΕΥΠΙΚΑ).
Οι νοσοκομειακοί γιατροί έχουν κηρύξει για την Τρίτη, 1η Φεβρουαρίου, 4ωρη στάση εργασίας (9π.μ.-13:00), προκειμένου να συμμετάσχουν στην πανιατρική συγκέντρωση διαμαρτυρίας την ίδια ημέρα στις 10 το πρωί, έξω από το υπουργείο Υγείας. Σήμερα συνεδριάζει ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος καθώς και ο Φαρμακευτικός Σύλλογος Αττικής προκειμένου να αποφασίσουν το μέλλον των κινητοποιήσεών τους.
Τόσο το υγειονομικό προσωπικό όσο και οι γιατροί αντιδρούν στο ...
νομοσχέδιο του υπουργείου Υγείας για τις "Διαρθρωτικές αλλαγές στο Σύστημα Υγείας και άλλες διατάξεις" που έχει κατατεθεί στη Βουλή.

Οι γιατροί του ΙΚΑ ζητούν την απόσυρση του "απαράδεκτου νομοσχεδίου και "ουσιαστικό" διάλογο για τη θεσμοθέτηση ενιαίας πρωτοβάθμιας περίθαλψης με ελεύθερη επιλογή γιατρού και συμβάσεις των γιατρών κατά πράξη και περίπτωση, με προσωπικούς γιατρούς και αστικά κέντρα υγείας και νοσοκομεία τα οποία θα ασχολούνται με δευτεροβάθμια και τριτοβάθμια περίθαλψη.

Επίσης από αύριο στις κινητοποιήσεις θα συμμετέχουν και ιδιώτες γιατροί.

Με ανακοίνωση της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Σωματείων Ιδιωτικής Πρωτοβάθμιας Υγείας (ΠΟΣΙΠΥ) ανακοινώνει ότι τα μέλη της θα προσφύγουν με αγωγές κατά των ασφαλιστικών ταμείων που τους οφείλουν περισσότερα από 1 δισ. ευρώ.

Κλειστά παραμένουν τα φαρμακεία του Πειραιά, ενώ τα εφημερεύοντα φαρμακεία στην ίδια περιοχή δεν χορηγούν φάρμακα επί πιστώσει στους ασφαλισμένους του ΟΠΑΔ, ΤΣΑΥ, ΤΑΣ, των ταμείων του ΗΣΑΠ και της ΔΕΗ.

Το ίδιο μέτρο αναμένεται να εφαρμόσουν από αύριο και τα φαρμακεία που υπάγονται στον Φαρμακευτικό Σύλλογο Αττικής. Συγκεκριμένα οι φαρμακοποιοί της Αττικής δε θα εκτελούν συνταγές με πίστωση των ασφαλισμένων των Ταμείων ΟΠΑΔ, ΤΣΑΥ, ΤΑΣ, Δικηγόρων και ΗΣΑΠ.

«Ο αγώνας συνεχίζεται με την ίδια ένταση», δήλωσε ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου (ΠΦΣ), Θεόδωρος Αμπατζόγλου, ενώ σήμερα συνεδριάζει το ΔΣ του ΠΦΣ, προκειμένου να «χαράξει το πλάνο των απεργιακών κινητοποιήσεων του κλάδου».

Σε ανακοίνωση του ΠΦΣ επισημαίνεται ότι οι φαρμακοποιοί θεωρούν ότι πέτυχαν μια πρώτη νίκη στην ακρόαση των φορέων στη Βουλή, ωστόσο τα υπόλοιπα μέτωπα παραμένουν ανοικτά.