Ύπουλος ο H1N1, που εξαπλώθηκε σε όλη τη χώρα
Ύπουλος και επικίνδυνος παραμένει ο ιός της γρίπης Α (Η1Ν1). Το «κοκτέιλ» της γρίπης που κυκλοφορεί εφέτος στην χώρα μας περιέχει σε μεγαλύτερη «δοσολογία» το πανδημικό στέλεχος Η1Ν1 και σε μικρότερη το άλλο στέλεχος του τύπου Α της γρίπης, το Η3Ν2 (γνωστό από την επιδημία γρίπης του Χονγκ –Κονγκ του 1968).
Ο συνδυασμός τους έχει οδηγήσει τις τελευταίες δύο εβδομάδες 34 ανθρώπους στην Εντατική, εκ των οποίων οι πέντε έχασαν...
τη μάχη. Μάλιστα, στον κατάλογο των θυμάτων περιλαμβάνεται από την Παρασκευή κι ένα 14χρονο κορίτσι, το οποίο νοσηλευόταν με αναπνευστική λοίμωξη στο νοσοκομείο Παίδων «Αγία Σοφία».
Τα άλλα θύματα της γρίπης είναι μία 54χρονη χωρίς βεβαρυμένο ιστορικό υγείας, ένας 30χρονος με καρδιολογικό πρόβλημα (στένωση μιτροειδούς), ένας 48χρονος με νοσογόνο παχυσαρκία και ένας 53χρονος με καρδιολογική νόσο.
Σε σοβαρή κατάσταση νοσηλεύονται (σσ ο αριθμός αφορά μέχρι και το βράδυ της Παρασκευής) 24 άνθρωποι σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ) όλης της χώρας, μεταξύ των οποίων και μία έγκυος.
Αίσια κατάληξη είχε η μόλυνση με τον ιό και η περιπέτεια για άλλους και άλλοι έξι άνθρωποι έχουν λάβει εξιτήριο από τη ΜΕΘ για απλό θάλαμο, έχοντας πάντως ξεπεράσει τον κίνδυνο για τη ζωή τους.
Ένας στους 3 ασθενής σε ΜΕΘ είναι υγιής
Η «ακτινογραφία» του ιατρικού ιστορικού των νοσηλευομένων στις ΜΕΘ μαρτυρά ότι η γρίπη «στοχοποιεί» υγιείς ανθρώπους. Από τους 33 ασθενείς οι οποίοι εμφάνισαν αναπνευστικές και άλλες επιπλοκές έπειτα από τη μόλυνσή τους με τον ιό Α( Η1Ν1), οι 10 δεν έπασχαν από κάποιο πρόβλημα υγείας –όπως δηλαδή είναι οι χρόνιες καρδιολογικές, αναπνευστικές, μεταβολικές κα νόσοι.
Η «προτίμηση» του στελέχους της γρίπης Α(Η1Ν1) σε υγιείς ανθρώπους είχε διαφανεί και κατά την περυσινή περίοδο, στη διάρκεια της οποίας οδήγησε μάλιστα και σε θανατηφόρες λοιμώξεις.
Παράλληλα, ευάλωτοι αποδεικνύονται και οι άνθρωποι που ανήκουν στην ηλικιακή ομάδα 20 έως 50 χρόνων. Ένας στους 2 ασθενείς με γρίπη που νοσηλεύεται στην Εντατική είναι ηλικίας κάτω των 50 χρόνων. Μάλιστα, την περασμένη εβδομάδα εισήχθη και ο νεότερος μέχρι στιγμής ασθενής –πρόκειται για έναν 26χρονο ο οποίος δεν αντιμετωπίζει κάποιο χρόνιο πρόβλημα υγείας.
Διασπορά της γρίπης σε όλη τη χώρα
Τα στοιχεία του επιδημιολογικού ελέγχου του υπουργείου Υγείας για εισαγωγή ασθενών με εποχική γρίπη σε ΜΕΘ νοσοκομείων μαρτυρούν ότι η νόσος, που σημειωτέον οφείλεται εφέτος κυρίως στο πανδημικό στέλεχος Η1Ν1, έχει εξαπλωθεί σε όλη την επικράτεια.
Έτσι, την τελευταία εβδομάδα ασθενείς, οι οποίοι νοσούν με γρίπη και εκδήλωσαν σοβαρές επιπλοκές συνεπεία αυτής, νοσηλεύονται στις ΜΕΘ των νοσοκομείων Αττικής και Θεσσαλονίκης –όπως είναι άλλωστε αναμενόμενο αφού σε αυτές τις δύο περιοχές βρίσκεται και ο κύριος όγκος των Εντατικών της χώρας.
Ειδικότερα, ασθενείς με γρίπη Α (Η1Ν1) νοσηλεύονται σε «Ευαγγελισμό», «Σισμανόγλειο», «Ιπποκράτειο», «Αμαλία Φλέμινγκ» και το θεραπευτήριο «Υγεία». Επίσης, ασθενείς με γρίπη νοσηλεύονται σε πέντε νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης (Ιπποκράτειο, Παπαγεωργίου, Άγιος Δημήτριος, Θεαγένειο καθώς και στο Διαβαλκανικό).
Σοβαρά κρούσματα που χρειάστηκαν νοσηλεία καταγράφονται επίσης στις ΜΕΘ των νοσοκομείων Σερρών, Έδεσσας, Τρικάλων, Λάρισας, Βόλου, Καλαμάτας, Ηρακλείου καθώς και στο Πανεπιστημιακό Ηρακλείου.
Έκκληση για εμβολιασμό από τους επιστήμονες
Οι επιστήμονες υπογραμμίζουν πως υπάρχει ακόμη ο χρόνος να εμβολιαστούν οι πολίτες που ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες με το εποχικό αντιγριπικό εμβόλιο, το οποίο παρέχει προστασία και από τον Α(Η1Ν1). Αναφέρουν επίσης ως εξίσου σημαντικό μέτρο πρόληψης την τήρηση κανόνων υγιεινής ενώ σε περίπτωση κρούσματος συστήνουν την έγκαιρη εντός 48ωρου από την εμφάνιση των συμπτωμάτων χορήγηση αντιικών φαρμάκων.
Σύμφωνα με το ΚΕΕΛΠΝΟ, η χορήγηση αντιικών προφυλάσσει τα άτομα που έχουν εκτεθεί στη γρίπη από την εμφάνιση νόσου ή επιπλοκών, και μικραίνει την διάρκεια της νόσου.
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου