Τετάρτη 29 Δεκεμβρίου 2010

Haircut στο μέρισμα και αύξηση εισφορών για το ΜΤΣ

Καιροί …Τρόικας για Στρατό και ΕΛΑΣ
Με «κούρεμα» του ύψους του μερίσματος που λαμβάνουν οι δικαιούχοι του Μετοχικού Ταμείου Στρατού (MΤΣ) και αύξηση της εισφοράς που καταβάλλουν οι εν ενεργεία αξιωματικοί του Στρατού και της Ελληνικής Αστυνομίας, επιχειρεί η κυβέρνηση να βάλει τάξη στα οικονομικά του συγκεκριμένου οργανισμού.

Οι περίπου 50.000 μερισματούχοι του Ταμείου (απόστρατοι αξιωματικοί του ΓΕΣ και της ΕΛΑΣ) λαμβάνουν κάθε τρεις μήνες ενίσχυση στη σύνταξή τους, η οποία ...
καταβάλλεται αναλόγως του βαθμού «συνταξιοδότησης» και τυπικώς είναι επιστροφή των εισφορών που είχαν καταβάλλει από τον μισθό τους τα χρόνια της ενεργού υπηρεσίας τους.

Το πρώτο, από τα τέσσερα μερίσματα που θα λάβουν οι συνταξιούχοι στρατιωτικοί και αστυνομικοί το 2011, επρόκειτο να καταβληθεί στις αρχές του ερχόμενου Ιανουαρίου. Τελικώς αναμένεται να καταβληθεί το τρίτο δεκαήμερο του Ιανουαρίου του 2011.

Εκτός όλων των άλλων όμως, το μέρισμα θα είναι ψαλιδισμένο κατά 25%, όπως αποφάσισε κατά πλειοψηφία το Διοικητικό Συμβούλιο του Μετοχικού Ταμείου Στρατού. Η απόφαση αυτή θα επισημοποιηθεί τις επόμενες ημέρες με κοινή υπουργική απόφαση των υπουργών Εθνικής Άμυνας, Προστασίας του Πολίτη και Οικονομικών. Σύμφωνα με διασταυρωμένες πληροφορίες το κατά ένα τέταρτο αναλογικό κούρεμα του μερίσματος που καταβάλλει το ΜΤΣ έχουν αποδεχθεί οι συνδικαλιστικές ενώσεις των αξιωματικών, ενώ αρνητικοί εμφανίζονται οι συνδικαλιστικοί φορείς των συνταξιούχων στρατιωτικών.

Επιπλέον η κυβέρνηση έχει λάβει την απόφαση να αυξήσει κατά 1% τις εισφορές που καταβάλλουν κάθε μήνα από το μισθό τους οι εν ενεργεία αξιωματικοί του Στρατού και της Αστυνομίας. Η εισφορά υπέρ ΜΤΣ θα αυξηθεί στο 5% των αποδοχών τους, από ποσοστό 4% σήμερα κι αυτό παρά τις αντιδράσεις της ηγεσίας του Γενικού Επιτελείου Στρατού.

Τα υπουργεία Εθνικής Άμυνας και Προστασίας του Πολίτη προσανατολίζονται να βάλουν μαχαίρι και σε μια σειρά από επιδόματα που λαμβάνουν οι δικαιούχοι του Μετοχικού Ταμείου Στρατού.

Στόχος τα 56 εκατ. ετησίως

Το «haircut» ύψους 25% στο μέρισμα και η αύξηση των εισφορών θεωρήθηκαν τα μοναδικά μέσα που μπορούν να χρησιμοποιηθούν για να αποτραπεί η χρεοκοπία του ΜΤΣ. Κι αυτό διότι σήμερα το έλλειμμα του Μετοχικού Ταμείου σωρευτικά ανέρχεται στα 350 εκατ. ευρώ. Επισημαίνεται ότι μόνο το 2010, η κυβέρνηση ενίσχυσε το ΜΤΣ καταβάλλοντας συνολικά 136 εκατομμύρια ευρώ (34 εκατ.ευρώ κάθε τρίμηνο)!

Με το ψαλίδισμα του ενός τετάρτου του μερίσματος και την αύξηση της υποχρεωτικής εισφοράς, η κυβέρνηση φιλοδοξεί ότι το 2011 θα χρειαστεί να επιδοτήσει το ΜΤΣ με 56 εκατ. ευρώ, (δηλαδή περίπου 14 εκατ. ευρώ κάθε τρίμηνο) και ευελπιστεί ότι από το 2012 το Μετοχικό Ταμείο Στρατού θα είναι και πάλι σε θέση να καταβάλλει στους δικαιούχους τα μερίσματα που έχουν προπληρώσει χωρίς οικονομική ενίσχυση από τον κρατικό προϋπολογισμό.

Κι αυτό παρά το γεγονός ότι τα βασικά έσοδα από την ενοικίαση περιουσιακών στοιχείων του ΜΤΣ (όπως για παράδειγμα το οικοδομικό τετράγωνο όπου στεγάζεται το εμπορικό κέντρο Attica στο κέντρο της Αθήνας), αναμένεται να μειωθούν το 2011 λόγω της ήδη εκπεφρασμένης πρόθεσης των ενοικιαστών να επαναδιαπραγματευθούν προς τα κάτω το ενοίκιο που καταβάλλουν στο Μετοχικό Ταμείο για τη χρήση των στρατιωτικών ακινήτων…

Tου Μάκη Πολλάτου από το Πρώτο ΘΕΜΑ